Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενώ Γερμανία και ΗΠΑ μαζεύουν χρυσό, η Ελλάδα ξεπουλάει

  • Το σχέδιο του Βερολίνου για την οικονομική επικυριαρχία στην Ευρώπη Ρax Germanica
  • 534 τόνοι χρυσού, που αποτελεί ρεκόρ αγορών χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια, αγοράστηκαν πέρυσι από τις Κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council. Οι αγοραπωλησίες έφθασαν τα 236,4 δισ. δολάρια 
Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Διπλάσια έως και τετραπλάσια αξία από τα σημερινά αποθέματα της ΤτΕ σε χρυσό έχουν τα κοιτάσματα στη Βόρεια Ελλάδα, που δίνονται σε ξένους ιδιώτες, για να πάρει το Δημόσιο σε βάθος δεκαετιών μικρό κλάσμα από την αξία τους από φόρους και μεταλλευτικά τέλη.

Αυτά όταν η Ελλάδα έχει χρυσό αν θέλει στα αλήθεια να τον εκμεταλλευτεί, ενώ οι διεθνείς Κεντρικές Τράπεζες που δεν έχουν, αγοράζουν ακριβά.

Τα τελευταία χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες διεθνώς αγοράζουν χρυσό. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, αγοράστηκαν από Κεντρικές τράπεζες 534 τόνοι χρυσού, που αποτελεί ρεκόρ αγορών χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια.

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό από ιδιώτες και Κεντρικές Τράπεζες σημείωσε νέο ρεκόρ σε αξία. Οι αγοραπωλησίες έφθασαν τα 236,4 δισ. δολάρια, αλλά σε όγκο (τόνους) η ζήτηση έπεσε κατά 4% από το προηγούμενο ρεκόρ, στους 4.405,5 τόνους. Ομως...
οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν ρεκόρ.

Το γεγονός εντυπωσιάζει. Κανόνας χρυσού και αναλογία χρυσού στα νομίσματα δεν υπάρχουν πλέον. Το σύστημα του Bretton Woods έχει επίσης διαλυθεί, ήδη από το 1971, με το «Σοκ του Νίξον». Κι όμως, το τύπωμα χαρτονομίσματος από την αμερικανική Fed και η αστάθεια του ευρώ οδηγούν σε αύξηση των αποθεματικών σε χρυσό τους τραπεζίτες, πέρα από την αδυναμία στο κίτρινο μέταλλο που έχουν για παράδειγμα οι Ινδοί.

Χρυσοθήρας και η Τουρκία

Ετσι αγοραστές χρυσού είναι οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ινδία, Κίνα και μικρότερες όπως οι Κεντρικές Τράπεζες της Σρι Λάνκα, του Μπανγκλαντές και του Μαυρικίου (οι περισσότερες από αυτές αγόρασαν χρυσό που πούλησε το ΔΝΤ επί Ντομινίκ Στρος Καν το 2009 και το 2010). Πέρυσι αγοραστές χρυσού σύμφωνα με το WGC ήταν οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ρωσία, Ουκρανία, Νότια Κορέα και Τουρκία!  
Η καναδέζικη Eldorado Gold υπολογίζει την αξία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της σε 11 δισ. Στη φωτογραφία, τα μεταλλεία-ορυχεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Και φέτος τον Φεβρουάριο, η Γερμανία όπως και το 1971, όταν μαζί με τη Γαλλία πίεσε τον Νίξον για τη διάλυση της συμφωνίας του Bretton Woods, έκανε πάλι την κίνησή της. Ζήτησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ...

Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσημα, ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στη Γαλλία και μέρος από αυτά που φυλάσσονται στη Fed Νέας Υόρκης.

Το ζήτημα ανακινήθηκε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο του 2012 μετά από απόφαση ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου και η Κεντρική Τράπεζα (Buda) είχε διαψεύσει το ενδιαφέρον της. Αλλά στη συνέχεια διατύπωσε το αίτημα επαναπατρισμού, με το αιτιολογικό ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας εμπιστοσύνης σε μία περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την ικανότητα ταχύτερης ανταλλαγής χρυσού με ξένα νομίσματα...

Θυμίζουμε με δύο λόγια σε όσους έχουν ξεχάσει ή σε όσους μπορεί να μην γνωρίζουν:
  • Στο Bretton Woods το 1944 και λίγο πριν τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, δημιουργήθηκε η δομή του μεταπολεμικού οικονομικού και νομισματικού συστήματος που προέβλεπε ότι μοναδικό αποθεματικό νόμισμα θα είναι το αμερικανικό δολάριο. Μία ουγκιά συμφωνήθηκε να αξίζει 35 δολάρια. Οι ΗΠΑ θα έπαιρναν χρυσό και οι άλλες χώρες δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν ξανά σε χρυσό, με αντάλλαγμα τα δολάρια που είχαν πάρει.
  • Το 1971 το σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ έκοβαν περισσότερα δολάρια από όσο χρυσό μπορούσαν να επιστρέψουν και ο Ψυχρός Πόλεμος ειδικά όμως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, τους υποχρέωσε να κάνουν μεγάλες δαπάνες και να τυπώσουν χρήμα, αυξάνοντας τη νομισματική κυκλοφορία κατά 10%, ενώ ήδη τα αποθέματά τους σε χρυσό είχαν πέσει στο μισό.
Το «Σοκ του Νίξον»

Η Δυτική Γερμανία αρνήθηκε τότε να υποτιμήσει το μάρκο ενώ η Γαλλία του Ντεγκόλ ζήτησε επαναπατρισμό χρυσού αξίας 191 εκατ. δολαρίων. Η Ελβετία πουλούσε δολάρια. Ο Νίξον τον Αύγουστο του 1971 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μετατρέπουν μέχρι νεωτέρας το χρυσό σε δολάρια. Δύο χρόνια αργότερα το σύστημα είχε καταρρεύσει. Το δραματικό διάγγελμα του Νίξον, ονομάστηκε «Σοκ του Νίξον».  
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα φυλάσσει μέρος του χρυσού της στην Fed Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο το μισό από τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 50% είναι από πολύ παλιά στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ένα μικρό μέρος στην Ελβετία από το 1960 και το υπόλοιπο στις ΗΠΑ.

Αλλά η Ελλάδα πουλά ή δίνει τον χρυσό της όταν άλλοι αγοράζουν. Σωστό ή λάθος;
Τον ανταλλάσσουμε με χάντρες και καθρεφτάκια

Περί τα 5,6 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές αξίζουν τώρα τα αποθέματα νομισματικού χρυσού της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποθέματα στο τέλος του 2012 ήταν 3,597 εκατ. ουγκιές. Διαθέτει ακόμα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών, βάρους περίπου 163.000 ουγκιών. Η συνολική αξία μαζί με τα νομίσματα δεν ξεπερνά σε τρέχουσες τιμές τα 5,85 δισ. ευρώ, μαζί με τα νομίσματα.

Την ίδια στιγμή, η καναδέζικη Eldorado Gold, που έχει αποκτήσει τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Εβρου, υπολογίζει την αξία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της σε 11 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας αξίας, ενώ κοιτάσματα αξίας 21 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωνε πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΓΜΕ.

Η Eldorado, έχοντας πρόσβαση σε κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας έως και τετραπλάσιας αξίας από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, υπολογίζει ότι θα αποδώσει στο Δημόσιο σε φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα περί τα 1,6 δισ. ευρώ...

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μεγάλη επένδυση που θα προσφέρει στη χώρα, με τελευταία δήλωση αυτήν του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τον οποίο «με 27% ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να αγκαλιάσουμε, ελληνικές και ξένες επενδύσεις». Οπως της Eldorado. Την ανέφερε χαρακτηριστικά...

Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: Αν στ' αλήθεια θέλει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την περιουσία της σε χρυσό, τι ακριβώς δεν κάνει καλά; Με τις διεθνείς οικονομίες να αποκτούν όλο και πιο σκληρές μονεταριστικές αντιλήψεις σαν αντίδραση στο τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, Αγγλίας και τώρα της Ιαπωνίας, ο χρυσός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως το μακροχρόνιο απόθεμα ασφαλείας των Κεντρικών Τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο που οι Κεντρικές Τράπεζες όπως και πολύ μεγάλοι παίκτες διεθνώς αγοράζουν χρυσό τα τελευταία χρόνια και το έκαναν και πέρυσι.

Η αξία του χρυσού ως όπλο πολλαπλών χρήσεων στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα με αφορμή το δράμα της Κύπρου. Η Κύπρος θα πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ από τα αποθέματά της για να χρηματοδοτήσει μέρος της διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφα της τρόικας που επικαλέστηκε το Reuters. Η Κύπρος εμφανίζεται επισήμως να έχει αποθέματα 13 τόνων χρυσού (αντιστοιχεί σε 418.000 ουγκιές).

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο. Δεν πουλάς τα αποθέματά σου σε χρυσό. Είναι το τελευταίο οικονομικό καταφύγιο μιας χώρας. Ομως, η ΤτΕ επί διοίκησης Νικόλαου Γκαργκάνα πούλησε τον Αύγουστο του 2003 περί τους 20 τόνους χρυσού (ή περίπου 643.000 ουγκιές) από τα αποθεματικά της. Σε τονάζ σήμερα τα αποθεματικά της ΤτΕ ανέρχονται σε 111,9 τόνους.

Τότε η ΤτΕ εισέπραξε περί τα 200 εκατ. ευρώ (μία από τις χαμηλότερες τιμές ακόμα και για το 2003 που ο χρυσός κυμαινόταν περί τα 400 δολάρια η ουγκιά).

Ομως, το 2003 η Ελλάδα πουλούσε με ζημιά και τα πολλαπλάσιας αξίας κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική, παραδίνοντας τα μελλοντικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Η πώληση των μεταλλείων από το Δημόσιο στην Eldorado Gold έγινε τον Δεκέμβρη του 2003.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρεία «TVX Hellas» έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα το ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» της Ακτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα.

Το Δημόσιο όμως όχι μόνο δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ από την πώληση, αφού έδωσε τα μεταλλεία στην τιμή που τα αγόρασε, αλλά τελικά ζημιώθηκε κιόλας από βεβαιωμένους φόρους που δεν κατεβλήθησαν, από φοροαπαλλαγές στη μεταβίβαση των μεταλλείων, από τις αποζημιώσεις και το πρόγραμμα επανακατάρτισης των εργαζομένων της πρώην «TVX», με συνολικό ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο όμιλος Μπόμπολα πούλησε την «Ελληνικός Χρυσός» που είχε τα μεταλλεία στην Eldorado, με μεγάλο κέρδος, διατηρώντας μερίδιο μόνον 5%.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μια μικρη ορεινη χωρα που ολοι κλεβουν και κακοδιαχειριζονται τι θελεις να σου κανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]