Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

IISS: Οι αμυντικές δαπάνες στην Ασία ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές της Ευρώπης

Nοτιοκορεατικό άρμα μάχης Κ1 εκτοξεύει καπνογόνες βομβίδες για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού
Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών της Ασίας ξεπέρασαν αυτές των κρατών της Ευρώπης για πρώτη φορά το 2012, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS)

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του για τη στρατιωτική ισχύ σε διεθνές επίπεδο (The Military Balance 2013), το ΙISS αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας μεγεθύνθηκαν σε πραγματικές τιμές κατά 8,3% ανάμεσα στο 2011 και το 2012 ενώ στην Ασία συνολικά οι δαπάνες αυξήθηκαν 4,94% πέρυσι. 

Την ίδια στιγμή, οι ονομαστικές αμυντικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του NATO συρρικνώθηκαν περί τα επίπεδα του 2006, λόγω των πολιτικών περιστολής των κρατικών δαπανών ενώ οι ονομαστικές ασιατικές αμυντικές δαπάνες ($287,4 δισ.) ξεπέρασαν τις συνολικές επίσημες αμυντικές δαπάνες όχι μόνο στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Σε ό,τι αφορά την Ασία όμως υπήρξε σε μικρότερο βαθμό η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας ισχύος από όσο πιστευόταν αρχικά», σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αμυντικές δαπάνες με το 45,3% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση αναφέρει πως «η Κίνα είναι πλέον σαφώς η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες» και προβλέπει πως εάν μπορέσει να συνεχίσει αυτό το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θα φτάσει τα επίπεδα των δαπανών των ΗΠΑ μεταξύ του 2015 και του 2028. Η Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές οπλικών συστημάτων για ξένους προμηθευτές, συνεχίζει σταθερά την αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του Πακιστάν και της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε τρίτη πυρηνική δοκιμή τον περασμένο μήνα και προσανατολίζεται -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- στη δημιουργία αποθέματος πλουτωνίου επαρκούς για την κατασκευή τεσσάρων ως δώδεκα πυρηνικών κεφαλών, στην έναρξη προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου καθώς και στην επέκταση του οπλοστασίου βαλλιστικών βλημάτων. 

Ακόμα, η ΛΔ της Κορέας έχει το τρίτο μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών και πιθανώς βιολογικών όπλων παγκοσμίως. Ιαπωνία και Ν. Κορέα προχωρούν στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαίων για την εξισορρόπηση ισχύος έναντι της Βόρειας Κορέας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]