Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για τον ζεόλιθο

Έρευνα για το «πάγωμα» της επένδυσης 40 εκατ. στον Έβρο

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός ματαίωσαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Εβρο, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει το ορυκτό αυτό σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη η «Ελευθεροτυπία», επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους. 

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η εν λόγω εταιρεία αποκομίζει όφελος από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του  με αφορμή το δημοσίευμα, ανέφερε ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σε απάντησή του στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραδέχεται ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου -από το 2007 έως σήμερα- και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του ζεόλιθου».

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ κ. Μανιάτη (Πρώην Υφυπουργό ΠΕΚΑ, νυν Γ.Γ. Κοιν. Ομάδας ΠΑΣΟΚ) !!!!!!
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

    ΑΒΜ: Β.2013/95

    Προς
    Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης
    (Αναφορά κατ’ αρ. 43 ΚΠΔ)

    Έχουμε την τιμή να Σας υποβάλλουμε τη συνημμένη δικογραφία, σχηματισθείσα εξ αντιγράφων της με ΑΒΜ: Α2012/34 δικογραφίας μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και Σας αναφέρουμε ότι τέθηκε, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 43 παρ.2 ΚΠΔ, στο αρχείο, για τους κάτωθι λόγους: Με αφορμή το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ8-β/Φ6.14.15/οικ.29799/5043/27-12-2011 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο υπογράφει ο τέως Υφυπουργός Ιωάννης Μανιάτης, υπέχον θέση καταγγελίας κατά των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τυχόν ολιγωρίες σχετικά με την διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση δημοσίου λατομικού χώρου (κοίτασμα ζεόλιθου) στην περιοχή Πετρωτών Έβρου, καθώς και για την παράνομη (σύμφωνα με την καταγγελία) διενέργεια
    προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης
    εξετάσθηκαν ανωμοτί ως ύποπτοι ο τέως Γενικός Γραμματέας
    Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος του Νικολάου και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας με την επωνυμία «Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε» Ιωάννης Βορδογιάννης του Χρήστου, οι οποίοι αμφότεροι κατέθεσαν υπομνήματα εγγράφων εξηγήσεων τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν κατά δήλωσή τους μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως Υφυπουργού Ιωάννη Μανιάτη και κατά παντός υπευθύνου. Η παρούσα αφορά την καταγγελία του Υφυπουργού Ιωάννη Μανιάτη και η υπόθεση αρχειοθετείται μόνο κατά το μέρος που αφορά τις ευθύνες του τέως Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ και του νομίμου εκπροσώπου της εταιρίας με την επωνυμία «Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε», για τους οποίους δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις άσκησης ποινικής δίωξης. Όσον αφορά τις μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Υφυπουργού και παντός υπευθύνου, η δικογραφία, ως οφείλουμε (ΕγκΕισΑΠ 641/2001, ΕγκΕισΑΠ 4/2003, ΔιατΑρχειοθΕισΑΠ 7/2009), θα διαβιβαστεί στην Βουλή των Ελλήνων κατ’ αρθ. 86 Συντ. και αρθ. 4 παρ.2 ν. 3126/2003. Το νομικό καθεστώς που ισχύει και τα πραγματικά περιστατικά τα οποία προέκυψαν από την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης έχουν ως εξής:

    1. ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Σύμφωνα με την διάταξη του αρθ. 1 Π.Δ 285/1979 «ΠΕΡΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» «Τα εις την κυριότητα
    του Δημοσίου ανήκοντα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων εκμισθούνται υπό του Νομάρχου εις την περιφέρειαν του οποίου κείνται
    ........................................
    Ορεστιάδα 14.3.2013
    Με τιμή
    Ο Εισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΑ, "ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ" Ο κ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ.
    Αυτό προκύπτει από το παραπάνω ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της Διάταξης του κ. Εισαγγελέα, ο οποίος απαλλάσσει τους μηνυόμενους από τον κ. Μανιάτη (όταν αυτός ήταν Υφυπουργός ΠΕΚΑ) και στέλνει τον φάκελο της δικογραφίας στη Βουλή για εκείνον (τον πρώην Υφυπουργό).
    Αυτό προκύπτει από το προηγούμενο απόσπασμα του Εισαγγελέα που λέει:

    "Όσον αφορά τις μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Υφυπουργού και παντός υπευθύνου, η δικογραφία, ως οφείλουμε (ΕγκΕισΑΠ 641/2001, ΕγκΕισΑΠ 4/2003, ΔιατΑρχειοθΕισΑΠ 7/2009), θα διαβιβαστεί στην Βουλή των Ελλήνων κατ’ αρθ. 86 Συντ. και αρθ. 4 παρ.2 ν. 3126/2003".
    ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ Ο κ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ; ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΑΣ ΕΛΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]