Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο «Τάγμα των Μουτζαχεντίν» του Βατικανού ο νέος Πάπας


Θα σκληρύνει τη στάση της η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία έναντι των άλλων θρησκειών και δογμάτων; Το ερώτημα θα το απαντήσει με τις πράξεις του ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας που εξελέγη σήμερα στο Βατικανό.

Του Γιάννη Ντάσκα

Ο εξ Αργεντινής ορμώμενος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας και είναι μεν ο πρώτος Λατινοαμερικανός (Καρδινάλιος Μπουένος Αϊρες) αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ότι προέρχεται από το γνωστό Τάγμα των Ιησουιτών,αυτό που θεωρείται «Μουτζαχεντίν του Βατικανού». Το Τάγμα ίδρυσε ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος πέθανε το 1556 στη Ρώμη.

Έχει γραφεί πολλές φορές και από μελετητές της θρησκευτικής παγκόσμιας κοινότητας ότι οι Ιησουίτες είναι το τάγμα που από όλα τ’ άλλα ίσως επέδειξε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα υπέρ της παποσύνης και κατά των προτεσταντών και των ορθοδόξων. Ήσαν οι αρχιτέκτονες της αντι-μεταρρύθμισης και της Ουνίας, για την προστασία της παποσύνης με την πρώτη από το κύμα των διαμαρτυρομένων και για τη διείσδυση στους ορθοδόξους με τη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μέσα εντελώς κοσμικά, μεταξύ τών οποίων και τη βία, και προκάλεσαν και αυτοί αντιδράσεις και πολυετείς αιματηρούς πολέμους.

Σήμερα οι Ιησουίτες είναι περίπου 20.000 σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους πάνω από 6.000 είναι στην Ευρώπη και από αυτούς 15 (14 ιερείς και ένας μοναχός) ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα. Από αυτούς ένας είναι Γάλλος, τρεις Πολωνοί και έντεκα Έλληνες. Το Κέντρο τους είναι στην οδό Μιχαήλ Βόδα και εξυπηρετούν πλην των Ελλήνων καθολικών και τους Πολωνούς μετανάστες. Διαθέτουν κατάλυμα για 34 σπουδαστές, πνευματικό κέντρο, και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 30.000 τόμους.

Εκδίδουν δυο περιοδικά, το ένα από τα οποία συμπλήρωσε τα 100 του χρόνια. Η ισχύς των Ιησουιτών στο Βατικανό εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη. Ενδεικτικό τού γεγονότος αυτού είναι ότι , ο πρώην Πάπας Βενέδικτος διόρισε τον ιησουίτη ιερομόναχο Φεντερίκο Λομπάρντι γενικό υπεύθυνο της επικοινωνίας τού Βατικανού, δηλαδή διευθυντή τού γραφείου Τύπου, τού Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασής του.

Προφανώς, θα του χρωστάει κάτι ο νέος Πάπας…

Γενικά και ως πρώτο σχόλιο, μην περιμένουμε το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για όσους πρωταγωνιστούν στα σκάνδαλα (σεξουαλικά και οικονομικά) που ταλανίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και σε κάποιο από αυτά είχε σημαντικό συγκαλυπτικό(τουλάχιστον) ρόλο ο παραιτηθείς Βενέδικτος.

Βέβαια, πολλές φορές συνέβη η αντίθετη έκπληξη από διαδόχους αλλά στο Βατικανό αυτές οι εκπλήξεις είναι ακόμα άγνωστες.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]