Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Αμφίβολη η επιβίωση της κυβέρνησης Αναστασιάδη


  • Υπέκυψαν σε πρωτοφανή ωμό εκβιασμό, ενώ μπορούσαν να καταγγείλουν άμεσα για φασιστική πολιτική την Ευρωζωνη
  • Διαβλέπουν επιχειρούμενη οικονομική εξουθένωση της Κύπρου με στόχο τον έλεγχο του φυσικού αερίου και το Κυπριακό
Με έναν ωμό εκβιασμό, ο πρόεδρος της Bundesbank οδήγησε την αντιπροσωπεία της Κύπρου στο να αποδεχθεί το κούρεμα στις καταθέσεις.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου γύρω στις 3 τα ξημερώματα είπε: «Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.»
Τότε, ο Γεργκ Άσμουσεν πήρε τηλέφωνο τον Μάριο Ντράγκι και του ζήτησε να ετοιμάσει την ΕΚΤ για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12,5%, το οποίο στη συνέχεια, με την παρέμβαση τρίτων, έπεσε στο 9,9%, οδηγώντας τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στην απόφαση να υπακούσει στις εντολές των Ευρωπαίων

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια αν τελικά η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup θα υπερψηφιστεί από τη Κυπριακή Βουλή η οποία θα συνέλθει εκτάκτως αύριο το απόγευμα.

Όλα τα πολιτικά κόμματα επεσήμαναν ότι υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός, ενώ αφέθηκε σαφώς να νοηθεί ότι κάποιοι εκ των εταίρων της Κύπροπυ στοχεύουν στην πολιτική και οικονομική εξουθένωση της έχοντας ως στόχο τον έλεγχο του φυσικού αερίου ή ακόμα και την επιβολή μιας άδικης λύσης στο Κυπριακό.

Ο ΔΗΣΥ παρά την έντονη πικρία για την συμφωνία θα την εγκρίνει, πιστεύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Το ΑΚΕΛ κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει από την συνεδρία της Βουλής, ενώ το ΔΗΚΟ ίσως διχαστεί με κάποιους βουλευτές να επιλέγουν την υπερψήφιση και κάποιους άλλους την καταψήφιση της συμφωνίας. Η ζυγαριά για το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ φαίνεται να γέρνει προς την απόρριψη της συμφωνίας όπως επίσης και για το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων.

Τα συλλογικά όργανα των κομμάτων θα συνεδριάσουν σήμερα Κυριακή και θα καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείονται και ανατροπές. Στις 8:30 το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων και στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Θα ακολουθήσει ενημέρωση όλων των βουλευτών από τον κύπριο Πρόεδρο και στις 4 το απόγευμα θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει και να τοποθετηθεί έναντι του νομοσχεδίου που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων και αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 12,5%.

Δύο σφάλματα της Ε.Ε

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως η Ε.Ε μετά το τεράστιο σφάλμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που στοίχισε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και βύθισε την κυπριακή οικονομία, διέπραξε και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Όπως είπε, κάτω από εκβιασμό, ο Νίκος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αποδεχθεί την συμφωνία αφού του επισημάνθηκε ότι την Τρίτη το πρωί θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ο κ. Νεοφύτου αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρία της Βουλής τόνισε πως αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σκεφτούν τι θα συμβεί στην οικονομία του τόπου ακόμα και σε σχέση με την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ.

Θέλουν να μας γονατίσουν

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως αυτά που επιχειρεί να επιβάλλει η Ε.Ε στη Κύπρο καταπατούν την κυριαρχία της. Τόνισε πως οι ευρωπαίοι «προσπαθούν να μας γονατίσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως θα υπάρξουν και άλλες απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες στην οποία έχει επιβληθεί μνημόνιο με την τρόικα.
«Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από αυτά που προτείνει η τρόικα» σημείωσε «δεν υπάρχουν λύσεις».

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Κάρογιαν είπε πως αυτά τα μέτρα που προσπαθούν να επιβάλλουν στη Κύπρο δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα και είναι πρωτοφανή.
Τόνισε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου καθώς «το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό». Τέλος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν σκληρά διλλήματα και θα ληφθούν και σκληρές αποφάσεις.

Στοχεύουν σε αέριο και Κυπριακό

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε ότι οι ευρωπαίοι, προσπαθούν να οδηγήσουν τη Κύπρο σε εξουθένωση με στόχο είτε να ελέγξουν το φυσικό αέριο είτε να οδηγήσουν σε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό. Σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις από τους ευρωπαίους, αλλά μόνο παράλογες απαιτήσεις.

Μας ζητούν και τη σφαίρα

Ο αναπληρωτής Γ.Γ του κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, σημείωσε πως «οι πιέσεις είναι αφόρητες και είμαστε με το κεφάλι στον κρόταφο και μας ζητάνε να τους δώσουμε και τη σφαίρα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]