Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι γκάφες της ΕΥΠ και ο κύκλος των χαμένων πρακτόρων


 • Πως ερασιτεχνικοί χειρισμοί «έκαψαν» μέσα σε λίγα χρόνια σημαντικά δίκτυα πληροφοριών σε Τουρκία και Σκόπια
 • Εξαρθρώθηκε δίκτυο διότι αποφάσισαν να πληρώνουν με έμβασμα(!), ενώ ο αδαής πράκτορας συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι υπεύθυνος για άλλους πληροφοριοδότες
 • Ο ερασιτεχνισμός αλλά και η κομματοκρατία στην ΕΥΠ των προηγούμενων ετών στοίχισαν τη ζωή σε δύο συνδέσμους της Υπηρεσίας στο εξωτερικό, απομειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα έγκυρης πληροφόρησης για δύο κράτη που ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα

Γράφει ο Γιώργος Φιλιππάκης

Πριν από μερικούς μήνες καταγράφηκε η δολοφονία -λόγω… γκάφας της προηγούμενης ηγεσίας της ΕΥΠ- ενός πράκτορα στα Σκόπια, που δρούσε για λογαριασμό των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών
Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ η εξουδετέρωση ενός Ελληνικού δικτύου κατασκοπείας στην Τουρκία. Τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης σχεδόν αποσιώπησαν το γεγονός, ενώ τα τουρκικά από την πλευρά τους διαλαλούσαν επί ημέρες ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες, τους οποίους παρουσίαζαν ως πράκτορες και πληροφοριοδότες των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
Ένας από τους τρεις πέθανε πριν από λίγους μήνες μέσα στις τουρκικές φυλακές, ενώ η τύχη των δύο άλλων αγνοείται. Ο 65χρονος τούρκος φέρεται να είχε στρατολογηθεί το 1986 από την τότε ΚΥΠ και έφερε την κωδική ονομασία «Ιπποκράτης». Ο ίδιος αργότερα στρατολόγησε τον ανιψιό του, γνωστό ως «Σωκράτη» και αργότερα στρατολόγησε ένα ακόμη άτομο.
Το δίκτυο αυτό θεωρείτο ένα από τα πλέον οργανωμένα δίκτυα κατασκοπείας των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και δημιουργήθηκε χάρη στην ικανότητα Έλληνα πράκτορα της πάλαι ποτέ ΚΥΠ, που ζούσε σε ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου.

Τον πλήρωναν φανερά!
Πώς ανακάλυψαν όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Τουρκία, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την ύπαρξη του δικτύου, έστω και ύστερα από χρόνια;
Πώς κατάφεραν να στοχοποιήσουν συγκεκριμένο πληροφοριοδότη των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στις συλλήψεις και φυλακίσεις των δύο άλλων που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΜΙΤ;

Το δίκτυο αυτό φέρεται να είχε εντοπιστεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τον Δεκέμβριο του 2009, έπειτα από γκάφα ολκής της προηγούμενης διοίκησης της ΕΥΠ, που διοικούσε την υπηρεσία επί ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι τότε ο πράκτορας σύνδεσμος συνεργαζόταν άψογα με τον τούρκο πληροφοριοδότη, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δημιουργήσει ένα άρτια οργανωμένο επικοινωνιακό δίκτυο, μέσω του οποίου γινόταν η ενημέρωση του Έλληνα πράκτορα.
Ο Έλληνας αναλάμβανε από την πλευρά του την πληρωμή του τούρκου πληροφοριοδότη και των άλλων, διαζώσης.

Το 2009 γίνεται αιφνιδιαστικά η αλλαγή στη ηγεσία αλλά και στην καρδιά της υπηρεσίας, με απόφαση της νεοεκλεγείσας τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας πράκτορας, με απόφαση της νέας ηγεσίας της Υπηρεσίας (ΕΥΠ), αντικαταστάθηκε από άλλον συνάδελφό του και, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν πρόλαβε να τον ενημερώσει αναλυτικά για το έργο που του παρέδιδε.
Ο αντικαταστάτης συμπεριφέρθηκε σαν αδαής και ερασιτέχνης, αποφασίζοντας να «κόψει» τις προσωπικές επαφές και να πραγματοποιεί τις πληρωμές με έμβασμα μέσω γνωστής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.
Έτσι, σχεδόν σε μηδενικό χρονικό διάστημα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είδαν περίεργες χρηματικές συναλλαγές από την Ελλάδα προς έναν τούρκο πολίτη, τον οποίο συνέλαβαν, ανέκριναν και φυλάκισαν, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο πληροφοριοδότης πέθανε στην φυλακή.

Κερασάκι στην τούρτα η απόφαση της τότε ηγεσίας της ΕΥΠ να ανακαλέσει Έλληνα υπάλληλο του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης, λίγες ώρες μετά την σύλληψη των τριών Τούρκων, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τις υποψίες των τούρκων για την ύπαρξη δικτύου.
Η ανικανότητα της ηγεσίας της ΕΥΠ είχε αποτέλεσμα την καταστροφή ενός πληροφοριοδότη, το πάγωμα των επαφών με άλλους πληροφοριοδότες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Τουρκίας και την οπισθοδρόμηση του έργου της ΕΥΠ στην περιοχή.

Παραμένει προϊστάμενος
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αδαής αυτός πράκτορας συνεχίζει να είναι υπεύθυνος άλλων πληροφοριοδοτών, παραμένοντας στη θέση του και με τη νέα ηγεσία.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν έγινε κάποια ΕΔΕ, με εντολή του κ. Δραβίλλα, για να βρεθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι που ενεπλάκησαν στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των πληροφοριοδοτών και αν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Διεύθυνση Κατασκοπείας.

Το βασικό, βέβαια, ερώτημα είναι αν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δραβίλλας, γνωρίζει τόσο για την δολοφονία του Σκοπιανού πράκτορα της ΕΥΠ όσο φυσικά και για την εξουδετέρωση του Ελληνικού δικτύου πληροφοριών στην Τουρκία.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ προχώρησε έστω και καθυστερημένα στην αλλαγή των επικεφαλής στις επιχειρησιακές διευθύνσεις της υπηρεσίας του, που είχε τοποθετήσει η ηγεσία του κ. Μπίκα, με πλέον πρόσφατη μάλιστα αυτήν που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, είχαμε αποκαλύψει και το «ξήλωμα» της προϊσταμένης της διεύθυνσης ανάλυσης από τον κ. Δραβίλλα.

Η περίπτωση των Σκοπίων και η εκτέλεση του πράκτορα
Ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε κα εξαρθρώθηκε στα Σκόπια. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της Υπηρεσίας, μάλιστα, κόστισαν και τη ζωή σε έναν πράκτορα – σύνδεσμο σκοπιανής υπηκοότητας, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της δράσης του.
Επιπλέον κινδύνευσε άμεσα και η ζωή Έλληνα επιχειρηματία στα Σκόπια, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην γειτονική χώρα στον χώρο της Εκπαίδευσης και είχε ιδρύσει εκπαιδευτικά παραρτήματα σε πόλεις των Σκοπίων και αναγκάστηκε να απομακρυνθεί σε ελάχιστο χρόνο από τα Σκόπια, για να μην συλληφθεί, με ό,τι μπορούσε αυτό να έχει ως συνεπακόλουθο. Η καταδίωξη του Έλληνα στα Σκόπια άρχισε όταν η ηγεσία της ΕΥΠ άφησε να διαρρεύσει σε Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης η δράση του στην γειτονική χώρα, προκειμένου να τον εξουδετερώσει…!

Η προβοκάτσια σε βάρος υπαλλήλου
Οι δύο αυτές γκάφες ολκής της ΠΑΣΟΚικής ηγεσίας της ΕΥΠ, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο πληροφοριοδότες των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών σε Σκόπια και Τουρκία και τίναξαν στον αέρα δίκτυα κατασκοπείας που οργανώθηκαν με πολύ κόπο και χρήμα, είχαν συνέχεια στο εσωτερικό της Υπηρεσίας.

Η ηγεσία της ΕΥΠ μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 έστησε μία δίχως προηγούμενο προβοκάτσια σε βάρος ενός από τους καλύτερους πράκτορες κατασκοπείας που διέθεταν οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για τον πράκτορα που, αν και ανήκε στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, εντούτοις αντιδρούσε στη διαρροή πληροφοριών από την ΕΥΠ προς τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν ακόμα βρισκόταν στην θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πληροφοριακά δελτία που είχαν αποκλειστικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, έβγαιναν λαθραία από την ΕΥΠ και κατέληγαν στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τότε ηγεσία της ΕΥΠ στοχοποίησε υπαλλήλους της υπηρεσίας και η υπόθεση κατέληξε στη Δικαιοσύνη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε τον πράκτορα αυτόν, έπειτα από καταθέσεις πρώην διοικητών της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Πώς όμως έβγαιναν από την ΕΥΠ τα πληροφοριακά αυτά δελτία και κατέληγαν σε διάφορα χέρια;
Ποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ είχαν στρατολογηθεί και από ποιους για να κάνουν αυτή τη δουλειά σε βάρος τη υπηρεσίας τους;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε τα περιβόητα τηλεγραφήματα του Wikileaks που προερχόταν από τον τότε αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ράις προς την Ουάσινγκτον και μιλούσαν για στρατολόγηση υπαλλήλων της ΕΥΠ που ήταν δυσαρεστημένοι με την υπηρεσία τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τηλεγραφήματα αυτά, οι Αμερικανοί φαίνεται ότι πέτυχαν να στρατολογήσουν πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι τους έδιναν όποια πληροφορία επιθυμούσαν και επιπλέον τους ενημέρωναν για τις κινήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών...

Πηγή εφημ. "Η Ελλάδα αύριο"


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

12 σχόλια :

 1. Φαγωθήκατε όλοι σας με αυτά τα Wikileaks... Τι να έκαναν δηλαδή τα παιδιά με τους μισθούς που έπαιρναν; Να μην έπαιρναν το δωράκι από τα μεγάλα αφεντικά; Που είναι το κακό; Τόσες μίζες έπαιρναν οι άλλοι μεγαλοαστέρες του Κόμματός τους να μην έπαιρναν κι αυτοί κάποιο φιλοδώρημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλα περιμενες τιποτε αλλο απο τα πασοκια;Εδω κατεστρεψαν τη χωρα στα δυο δικτυα των κατασκοπων θα κολουσαν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΩΝ/ΝΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΠΡΟΛΑΛΛΗΣΑΝΤΕΣ... ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ WIKILEAKS ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΠΕΥΣΕ ΑΣΜΕΝΩΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ... Ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ, Ο ΜΠΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ... ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΓΑΠ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α να ειδουμε ποτε θα πληρωσουν τα λαμογια, οι ρουφιανοι των αμερικανων σε ευπ και αντιτρομοκρατικη.
  Παιδια ολα στη φορα. Τιποτα κρυφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάντως στο δικαστήριο έπεσε το γέλιο της αρκούδας με το σαχλαμάρα ψευδομάρτυρα. Κανείς μας δεν περίμενε τέτοιο ξευτιλίκι. Τόσα ψέματα, τόση λάσπη κατέρευσαν σα χάρτινος πύργος. Να δούμε τώρα που θα κρυφτεί και αυτός και αυτοί που τον πίστεψαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ φίλε πάντα υπήρχαν οι εφιάλτες και οι πυλιογούσιδες, και θα υπάρχουν αφού συμφέρει στο σύστημα.
   ενας ανωνυμος χιώτης

   Διαγραφή
 6. Εγω θέλω να αφιερωσω μια μαντιναδα για το παληκαρι ταψηλό

  Μ'ΑΦΗΣΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ
  ΜΑ ΔΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΑΙ
  ΓΙΑΤΙ'ΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΑΦΟΡΜΗ
  ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΜΑΙ"

  και θα κλείσουμε με την γνωστή που θα γίνει πιο γνωστή


  "μιχαλακη πες αλευρι
  μιχαλακη πεσ αλευρι
  βρε κοπελι βρε κοπελι
  η αντζελινα ζολι σε γυρευει "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΑΝΤΝΑΔΟΡΕ ΕΓΡΑΨΕΣ!!! ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ!!!

   Διαγραφή
 7. Λυπάμαι διότι διστυχώς φοβάμαι πως είναι αλήθειες όλα τα προαναγραφέντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. και δεν είναι μόνο το παιδί το ψηλό.... έρχεται κ η σειρά του "χοντρο-καναρινιού" και του "περήφανου παιδιού" ... γιατι κ αυτοί "ξέχασαν" (ω τι πρωτότυπο) τι οι ίδιοι αποφάσιζαν ... και τελικώς αρνήθηκαν... υπάρχουν όμως ντοκουμέντα (χοντροκαναρινάκι μου να θυμάσαι όχι μονο τι τρως, αλλά κ τι γράφεις και που βάζεις την υπογραφή σου)... παιδάκια έρχεται κ η δική σας ώρα.... χαχαχαχαχα χοχοχοχοχο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΩΧ ΩΧ ΩΧ... ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ... ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΕΛΑΗΔΟΥΝ Τ´ ΑΗΔΟΝΙΑ... Ε, ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ!!!

   Διαγραφή
 9. http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/03/Palamas_poihma.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]