Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν μπορούν να ελεγχθούν όσοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, λέει στέλεχος του ΣΔΟΕ

Την αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία παραδέχθηκε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος καταθέτοντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το στέλεχος του ΣΔΟΕ υποστήριξε ότι αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στις έρευνες καθώς από την μια το προσωπικό της υπηρεσίας δεν επαρκεί και από την άλλη οι Τράπεζες αρνούνται να στείλουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία του κ. Παναγιωτόπουλου έχει αναλάβει τον φορολογικό  έλεγχο  τόσο της λίστας με τους καταθέτες της HSBC, αυτής με τα 54.000 εμβάσματα καθώς και όλων των άλλων γνωστών καταλόγων που περιέχουν σημαντικές φορολογικές πληροφορίες. Για τον λόγο αυτό – όπως φέρεται να είπε ο κ. Παπαγιωτόπουλος – ζητήθηκε από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου επιπλέον προσωπικό ώστε να δημιουργήσει πέντε ομάδες των 20 υπαλλήλων και να «τρέξουν» άμεσα οι έλεγχοι. Όμως, αντί για 100 ειδικά» κομάντος» του έστειλαν 2 απλούς υπαλλήλους!

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα απαισιόδοξος για την πορεία των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι «μπορεί να λέγονται διάφορα για την έρευνα στα 54 χιλιάδες εμβάσματα. Σας λέω όμως ότι αν θα έρθουν έσοδα από εκεί, θα έρθουν όταν εγώ θα έχω φύγει από την υπηρεσία» ενώ φέρεται να συμφώνησε με την άποψη διάφορων βουλευτών που είπαν ότι τους φορολογικούς ελέγχους θα πρέπει να αναλάβουν εξ ολοκλήρου ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες!

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που ελέγχει το 70% των φορολογούμενων είπε πως ο συνδυασμός έλλειψης τεχνογνωσίας του προσωπικού και από την άλλη η άρνηση των Τραπεζών να στέλνουν τα απαραίτητα στοιχεία έχει ως αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι έλεγχοι.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση «συγκεκριμένου μεγαλογιατρού» για τον οποίο η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 όμως η πρώτη έκθεση – δηλαδή η απλή αντιπαραβολή καταθέσεων με δηλώσεις εισοδήματος  - ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011!

Πέραν αυτών, ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι μετά τον Ιούνιο του 2011 - όταν δηλαδή αποχώρησε από το υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου – ξεκίνησε η στελέχωση της υπηρεσίας με εξειδικευμένο προσωπικό εως τότε «το ένα δεύτερο του πληθυσμού της υπηρεσίας ήταν πάνω από 51 χρονών και πολλοί κατηγορίας ΔΕ»!

Παρά ταύτα, η υπηρεσία εξακολουθεί να εμφανίζει  αδυναμία ελέγχων καθώς όπως είπε το στέλεχος του ΣΔΟΕ: «Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε να δουλεύει η Υπηρεσία σε αυτή τη διαδικασία. Να σας πω πόσες κάναμε. Διότι από την πίεση που αισθάνομαι όχι για εδώ, αλλά στην Υπηρεσία -γιατί εδώ είναι απλά τα πράγματα- κάναμε εξήντα τρεις υποθέσεις από τον Ιούνιο 2011 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2011 και από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012 έχουμε φτιάξει πόσες, λέτε; Μιλώ για όλο το 2012. Έχουμε φτιάξει εκατόν τριάντα ίδιες υποθέσεις, δηλαδή, με ανοίγματα λογαριασμών».

Επιπροσθέτως, ο μάρτυρας ήταν αποκαλυπτικός και για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ο έλεγχος στα 54 χιλιάδες πρόσωπα που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009 – 2012 λέγοντας: «Για να ελεγχθούν πενήντα τέσσερις χιλιάδες υποθέσεις, όλη την Ελλάδα να βάλετε, όλες τις υπηρεσίες να βάλετε, δεν ελέγχονται. Δεν μπορούν να ελεγχθούν. Να κοροϊδεύω τον εαυτό μου; Αφού δεν μπορούν να ελεγχθούν, τι να κάνουμε; Οι άνθρωποι που έχουμε στη χώρα μπορούν να κάνουν αυτό. Αυτό δεν ελέγχεται, σε φυσικό τρόπο εννοώ».

«Ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί ή στείλτε μου 100 άτομα να ελέγξουμε την λίστα Λαγκάρντ»
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η έρευνα στους 2.062 καταθέτες της HSBC: «Τον Οκτώβριο μας φώναξε ο κύριος εισαγγελέας και μας έδωσε ένα USB» και πρόσθεσε «Όλοι νομίζουν ότι θα γίνει θαύμα, θα πατήσουμε τα κουμπιά και θα βγουν όλα τα θέματα. Τι κάναμε, για να καταλάβετε τι θα συμβεί; Κατά πρώτον, όταν ανοίξαμε τα αρχεία, θέλαμε να δούμε τι είναι μέσα σε αυτό το πραγματάκι. Πρώτα-πρώτα ήταν στα γαλλικά και στα αγγλικά. Με το που το είδα αυτό το πραγματάκι, έκανα δύο κινήσεις. Τον όγκο, ε; Χωρίς να ξέρω τι είναι. Βλέποντας τον όγκο, έκανα δύο κινήσεις κατευθείαν, χωρίς να σκεφτώ. Η μία κίνηση: Έστειλα ένα χαρτί στο Υπουργείο και λέω: Κοιτάξτε, από το βάρος που έχουμε συν το βάρος αυτό, δεν υπάρχει άλλη διαδικασία από το να πεθάνουμε όλοι μαζί. Στείλτε τουλάχιστον εκατό ανθρώπους για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι. Στείλτε και τέσσερεις ανθρώπους που να έχουν άριστη επαφή με τα αγγλικά και τα γαλλικά, αλλιώς δεν γίνεται». Απαντώντας δε στην ερώτηση βουλευτή για το αν το υπουργείο του έστειλε τους υπαλλήλους, είπε: «Ποτέ, ούτε πρόκειται να έλθουν… Ήλθαν μόνο δύο με γνώσεις γαλλικών και αγγλικών πριν από δέκα μέρες, μετά από πεντακόσιες πιέσεις»! 
Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίες πρέπει να επικεντρωθούν στους μοναδικούς κωδικούς IBAN που περιλαμβάνει η λίστα καθως από εκεί θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ελεγχοι κατά προτεραιότητα σε συγγενείς Παπακωνσταντίνου και σε όσους περιλαμβάνει ο λογαριασμός των 550 εκατ. δολαρίων
Πάντως, η μαρτυρία του κ. Παναγιωτόπουλου αναγκάζει την επιτροπή να στείλει άμεσα επιστολές προς κάθε αρμόδια αρχή προκειμένου να «τρέξουν» οι έρευνες.

Ειδικότερα, επιστολή θα σταλεί προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην οποία θα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τίποτα από όσα ελέγχονται  δεν θα περατωθεί εάν δεν υπάρξει στελέχωση του ΣΔΟΕ με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό».

Πέραν αυτής, επιστολή από την επιτροπή θα λάβουν και οι οικονομικοί εισαγγελείς στην οποία θα αναφέρεται ότι οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα στους τέσσερεις συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου που «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα καθώς και στον λογαριασμό των 550 εκατομμύριών δολαρίων.

Τέλος, αυστηρή επιστολή θα σταλεί και προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όπου θα αναφέρεται ότι «οι Τράπεζες πρέπει άμεσα να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή και σε κοινό αρχείο όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ»

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]