Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντίπερα στην εφεκτικότητα και τον εθνικό ενδοτισμό


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Είναι απίστευτος ο ενδοτισμός με τον οποίον οι ελλαδικές πολιτικές ελίτ αντιμετωπίζουν την τουρκική επιθετικότητα. Παρελθόν Συμβούλιο κορυφής, στα συμπεράσματα του είχε αποκαλέσει την Τουρκία «Παίκτη κλειδί» στα διεθνοπολιτικά δρώμενα των Δυτικών Βαλκανίων, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ενώ την αποτιμούν και ως σοβαρό παράγοντα διευθέτησης κρίσεων, όσο και σε ζητήματα ενεργειακού χαρακτήρα. Βεβαίως και δεν κάνουν μνεία στην άρνηση της de facto αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και δεν αξιώνουν καμιά κύρωση για την ευθεία προσβολή του Διεθνούς Δικαίου απο την Τουρκία. Και το τραγικότετο όλων για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής είναι, ότι με επικυρώνονται με τις ψήφους της Ελλάδος και της Κύπρου !!! ήτοι «σφάξεμε αγά μου να αγιάσω», όπως αναφωνεί η λαϊκή μούσα... Όμως δεν θα μπορούσαν να πράξουν και κάτι άλλο, έχοντας εμπλακεί στην στρεβλή λογική της υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με την πρόταση αφενός ενός νέου Ελσίνκι και θεωρώντας αφετέρου την ένταξη του προαιώνιου εχθρού μας, ως στρατηγικής μας επιλογής !!! Δυστυχώς οι ελλαδικές πολιτικές ελίτ, δεν εννοούν να καταλάβουν προκλητικά, μερικές σοβαρές αλήθειες γύρω απο τις συγκρουσιακές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εδικώτερα : Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία συνιστά έναν σταθερό εχθρό της Ελλάδος διαχρονικά. Και επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική προσέγγιση του πρόσφατου ιστορικού μας παρελθόντος, δεν θα μπορούσε αλήθεια κανείς απο τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνοτουρκικής φιλίας, να παραθέσει έστω και ένα μόνο παράδειγμα απο το 1999 οπότε και υποστηρίζουμε σθεναρά την τουρκική ένταξη, που να καταδεικνύει μια κίνηση καλής θέλησης απο την Τουρκία.

Η πικρή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας είναι συγκρουσιακές και επουδενί λόγω θα μπορούσαν να προσλάβουν φιλικό χαρακτήρα. Οι ελλαδικές πολιτικές ηγεσίες στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στα βάναυσα εγκλήματα και τις ωμότητες της Τουρκίας, με αποτέλεσμα κανείς σήμερα να μη τις γνωρίζει απο την διεθνή κοινότητα. Την ώρα που η εισβολή και η κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου, τα εγκλήματα που ακατάπαυστα διαπράττονται εις βάρος του ελληνοκυπριακού ελληνισμού, θα έπρεπε να καταγγέλονται απο την Ελλάδα, ως ένα παγκόσμιο στίγμα απέναντι στο Διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα η βίαιη διακοπή της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας σε δυο εκκλησίες στα κατεχόμενα της Καρπάσιας, αποδεικνύουν έμπρακτα την ανένδοτη επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν φαίνεται έτσι οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες να έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα να καταγγελθεί στην παγκόσμια κοινική γνώμη, το διαρκές έγκλημα που διαπράττει η Τουρκία, εις βάρος της Κύπρου, να εκγληθεί στο εδώλιο του κατηγορημένου, να στιγματιστεί διεθνώς και εν συνεχεία να απαξιωθεί στην παγκόσμια κοινότητα. Συνεπώς όσο Ελλάδα και Κύπρος αντί να καταγγέλλουν ωμά την τουρκική επιθετικότητα και τα εγκλήματα της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και την προστρέχουν συνάμα στην ενταξιακή της προσπάθεια, τόσο η Τουρκία θα αποθρασύνεται και θα επιτείνει την ιμπεριαλιστική της συμπεριφορά. Ακόμα οιασδήποτε μορφής άρνηση της καταγγελίας της Τουρκίας για το διαρκές έγκλημα της κατοχής, αυτόχρημα θα συνεπάγεται την εκτράχυνση της επιθετικότητάς της. Και με αυτά τα ευνοϊκά για την Τουρκία γεγονότα, όλο και θα εξακτινώνει τους στρατιωτικούς και διπώματικούς της πυλώνες, για να κατισχύσει έναντι της Ελλάδος στο Αιγαίο. Σ΄αυτό το πλαίσιο η Τουρκία υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την Αλβανία πρίν λίγο σχετικά καιρό, όπου και της παραχώρησε ολάκερο τον αμυντικό της χώρο. Και αυτής της συμφωνίας επηκολούθησε αντίστοιχη με τα Σκόπια. Καυχησιολογώντας μάλιστα ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε : «Η Τουρκία δεν είναι μόνον η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την «Μακεδονία» και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε την χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο»!!! Και όλα αυτά παρακαλώ όταν τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αλβανία δέχονται αφειδώς ελληνική βοήθεια. Τους στηρίζουμε πολυδύναμα οικονομικά και ως αντίδωρο για την βοήθειά μας, συνάπτουν συμφωνίες που πλήττουν στρατιωτικά στο έπακρο την Ελλάδα !!!

Μυστικά και στο παρασκήνιο Τουρκία και Αμερική επεξεργάζονται άθλια σενάρια, περί δήθεν συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Ο πολύς ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει λόγο πλάγια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και τεχνηέντως ρίχνει και το «συγκυριαρχία». Όμως και μέσα σ΄αυτά τα οδυνηρά λάθη μας έχουμε ακόμα δυνατά «χαρτιά» να παίξουμε, αρκεί να εγκαταλείψουμε την πολιτική μας μυωπία στο φάσμα των συγκρουσιακών ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Δίκαιο της Θάλασσας (ν.2321/95) η σύμβαση του οποίου υπεγράφη το 1982, θωρακίζει νομικά την Ελλάδα. Δοθέντος ότι το μείζον για εμάς πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, καλύπτεται στο έπακρο απο την ΑΟΖ. Με βάση το δίκαιο της θάλασσας, θεωρείται η παρακείμενη και πέραν της χωρικής θάλασσας περιοχή, δυνάμενη να φθάσει τα 200 ν.μ. απο τις γραμμές βάσης, όπου το παράκτιο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε θέματα εξερεύνησης, εκμετάλλευσης, διατήρησης διαχείρησης φυσικών πηγών, βυθού θαλάσσιου υπεδάφους κ.λ.π (άρθρο 56). Με βάση τώρα το άρθρο 121 τα νησιά έχουν χωρική θάλασσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που προσδιορίζεται αντίστοιχα με τις υπεράκτιες περιοχές. Συνεπώς το επιχείρημα περί του γεωπολιτικού χαρακτήτα της υφαλοκρηπίδας δεν ισχύει.Πρός αυτή την κατεύθυσνη άλλωστε η εμπνευσμένη παρέμβαση των καθηγητών Μαρκεζίνη, Καρυώτη στην «Ελευθερο-τυπία» 27-12-10 και η με ηθική ένταση παραίνεσή τους «ΑΟΖ με την Κύπρο τώρα», με την παράλληλη κατάθεση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις θάλασσές μας. Σ΄αυτή την ορθή άλλωστε κίνηση προέβη ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος και δικαιώθηκε απο την ιστορία. Αν με την ίδια διορατικότητα είχαμε κινηθεί και εμείς όταν μας προέτρεπε, θα είχαμε σήμερα οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Κύπρο και επομένως ακυρώσει τις διαπραγμα-τεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Εν πάσοι περιπτώσει ας είναι έστω και τώρα. Στα εθνικά θέματα ποτέ δεν ειναι αργά για να αποτρέψεις την επερχόμενη χειρότερη κατάστα-ση, όπως τα καταφέραμε μέχι σήμερα, με τις τραγικές ανεπάρκειες των πολιτικών μας.

Όσον αφορά το διαρκές έγκλημα της κατοχής της μαρτυρικής Κύπρου, η Τουρκία με κάθε τρόπο εκδηλώνει την ασέβειά της πρός την διεθνή νομιμότητα. Με απύθμενο θράσος και προκλητικότητα δήλωνε ο Μπαγίς «Η Τουρκία είναι έτοιμη για λύση και για κρίση» !!! Που στα ελληνοτουρκικά μεταφράζεται σε κρίση ...

Επιτέλους θα υπάρξει κάποιος απο τις υπνώττουσες βαθέως ελλαδικές πολιτικές ελίτ, να προτάξει αντίσταση;

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.politikanet.gr



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. αγαπητε κ.Ποθητε,καλα τα λετε...μα "στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα".Το κακο ειναι οτι δεν γνωριζουν πολλοι το θεμα ουτε ακροθιγως,γιατι το επικεντρο ολων ειναι η τσεπη και η φτωχια,που υποβοσκει,και ειναι περισσοτερο καλη για τα μηχανακια ακροαματικοτητας.Δυστυχως αν δεν ενημερωθει και ο τελευταιος ελληνας πολιτης για τα εθνικα μας θεματα, και την ολιγωρια των αρμοδιων για να σηκωσουν το γαντι εναντι του διαχρονικου εχθρου μας,ετσι ωστε να φοβηθουν το πολιτικο κοστος δεν βλεπω να γινεται τιποτα.Ελεου Θεου ειδωμεν εν αγωνιως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο λαθος εγραψα κ.Ποθητε,συγνωμη...κ.Αβραμοπουλε...εννοω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]