Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκοι: Δεν θέλουν αλλαγή πολιτεύματος, αλλά στηρίζουν Ερντογάν



Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σφυγμομέτρηση της τουρκικής κοινής γνώμης που έρχεται στη δημοσιότητα σήμερα, την οποία παρουσίασε σε ρεπορτάζ η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Τη έρευνα διενήργησε το πανεπιστήμιο «Καντίρ Χας» σε 26 τουρκικές περιφέρειες.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα, είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες σε ποσοστό 65,8% δεν επιθυμούν την αλλαγή του συστήματος της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία και προκρίνουν την σημερινή πραγματικότητα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, με τη θέση του προέδρου να μην έχει σοβαρές αρμοδιότητες.

Σε περίπτωση όμως που το σύστημα αλλάξει, τότε οι Τούρκοι θέλουν για τη θέση του προέδρου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ποσοστό 34,3%, μόλις 12% θέλει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το μόλις 10% που λαμβάνει στις προτιμήσεις των εκλογέων ο σημερινός πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σοκάρουν για τα δεδομένα των Δυτικών κοινωνιών τα ευρήματα στις ερωτήσεις για το αν υπάρχει ελευθερία σκέψης στην Τουρκία όπου το ποσοστό που απάντησε θετικά είναι μόλις 29,9%, καθώς επίσης και το ερώτημα περί του εάν η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, συγκέντρωσε μόλις το 34,2%. Επίσης, μόλις το 28,8% ανέφεραν ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος στην Τουρκία.

Πολύ σημαντικές είναι και οι απαντήσεις που δίνονται για το φλέγον θέμα της «τρομοκρατίας», μια αναφορά στον αγώνα των Κούρδων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Το 50,1% πιστεύει ότι το στράτευμα είναι η λύση στο αντάρτικο που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα, ενώ αυτοί που αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για την επίλυση του προβλήματος ανήλθε στο 55,5%. Και τα δυο τελευταία μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το παρελθόν.

Εν κατακλείδι, στο ζήτημα της Συρίας, το 36,5% δεν επιθυμεί διεθνή επέμβαση, ενώ το 43,5% ζητά ουδετερότητα από την Τουρκία στον συριακό εμφύλιο, ενώ ένα 46% πιστεύει ότι η πολιτική της χώρας τους ήταν ανεπιτυχής.


Πηγή: Defence Point 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]