Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοί επιδιώκουν “νέα Ίμια”


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Οι συνομωσιολόγοι λένε πως κάποιοι «έξωθεν στήνουν… νέα Ίμια». Ακόμη όμως και οι πιο ψύχραιμοι ανησυχούν ανθολογώντας τις αντιδράσεις της Τουρκικής ηγεσίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να επαγρυπνεί και να εμφανίζει γρήγορα αντανακλαστικά σε επίπεδο δημόσιας αντίδρασης, όμως η κινητικότητα στο παρασκήνιο δείχνει πως «κάτι ψήνεται» στα αφρισμένα νερά του Αιγαίου, ή στην παγωμένη, συνοριακή γραμμή της Θράκης.

Ας μη γελιόμαστε: Τα … «μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης» που μας… παρέδωσε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν ( «πουλήστε ένα νησί να βγείτε από την κρίση» ), ή οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη και είναι υπό ελληνική κυριαρχία, δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε η «προσωπική άποψη» ενός υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου. Είναι κοινή παραδοχή αρκετών διπλωματών ότι η Άγκυρα έχει εδώ και καιρό εγκαταλείψει το όνειρο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσανατολιζόμενη πια στο στόχο της ηγεσίας του Ισλάμ. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η ακραία όξυνση που επιδιώκει τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της με το Ισραήλ, αφού έτσι το τουρκικό βαθύ κράτος πιστεύει πως θα εξευμενίσει τους – παραδοσιακά αρνητικούς στον Παντουρκισμό του Ισλαμικού κόσμου – Άραβες. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας φαίνεται να είναι η διασφάλιση κυρίαρχου ρόλου στο Ενεργειακό παιχνίδι από την Κασπία ως τη Μεσόγειο, που συνδυάζεται με την προσπάθεια ανακοπής της Ρωσικής επιρροής.

Στο πλαίσιο αυτό και με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κρίση- την βαθύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν σύντομα πρόβλημα στη Θράκη και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Κάποιοι στρατιωτικοί κύκλοι μάλιστα διέρρεαν προ λίγου καιρού την πληροφορία ότι επίκειται «ο επαναπατρισμός 50 χιλιάδων τουρκοφρόνων στη Θράκη, βάσει σχεδίου ώστε να αλλοιωθεί πληθυσμιακά η περιοχή με πρόφαση την ανεύρεση φτηνού εργατικού δυναμικού για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ.», πράγμα πάντως που διαψεύδει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. Από τα τέλη κιόλας του 2012, έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούσαν «διαβάζοντας» τα… σημάδια πως το 2013 δεν θα… ξεκινήσει καλά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι “φίλοι γείτονες” θέλουν να δηλώσουν άμεσα την παρουσία τους μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, διεκδικώντας κομμάτια που δεν της ανήκουν, στην ενεργειακή πίτα της Αν. Μεσογείου. Κάποιοι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι «Η Τουρκία ακύρωσε την ναυπήγηση σκάφους σεισμικών ερευνών (για ανεύρεση υδρογονανθράκων) γιατί επρόκειτο να παραδοθεί στα… τέλη του 2014 γιατί όπως δήλωσαν οι Τούρκοι. Το χρειαζόμαστε άμεσα στις αρχές του 2013″! Το αποτέλεσμα είναι ο τουρκικός κρατικός οργανισμός πετρελαίων η γνωστή Turkish Petroleum Corp (TPAO) να ζητήσει αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις (final negotiations) από την νορβηγική, εισηγμένη στο Όσλο, ναυτιλιακή offshore σεισμικών ερευνών, Polarcus με αντικείμενο την μακρού χρόνου μίσθωσή του πλοίου «Polarcus Samur», ναυπήγησης 2001 στο οποίο θα “σηκώσουν” και την τουρκική σημαία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Polarcus, Rolf Ronningen, αποκάλυψε στα τέλη του 2012 πως «Η TPAO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]