Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tι γυρεύουν Γαλλία και «σύμμαχοι» στο Μάλι; (Μέρος Β’)


Μία ακόμη χώρα-Ελντοράντο έγινε στόχος άπληστων ισχυρών. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Μάλι με βόμβες και σφαίρες γίνονται ταυτόχρονα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία μέσω της υποδούλωσης με αφορμή ένα ανύπαρκτο χρέος”…

Του R. Teichmann
Νews Beacon Ireland
21 Ιανουαρίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σε ανακοίνωσή της πριν από μία εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε τα εξής: 

"Πρόκειται να αποστείλουμε 2.500 στρατιώτες, οι οποίοι θα στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι σε ένοπλες συγκρούσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Η Γαλλία έχει ήδη αναπτύξει στρατό περίπου 750 ανδρών στο Μάλι, και 40 τεθωρακισμένα  κατέφθασαν στο Μπαμάκο την Τρίτη το πρωί .....

….Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των επίγειων και αεροπορικών δυνάμεων....

….Ο στόχος μας είναι ένας. Να εξασφαλίσουμε ότι μετά την αποχώρησή μας, με το τέλος της επέμβασής μας, το Μάλι θα είναι ασφαλές, θα διαθέτει νόμιμα εκλεγμένες αρχές, δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν πλέον τρομοκράτες να απειλούν το έδαφός του". [1]

Αυτή είναι η επίσημη θέση και το φαινομενικό σκεπτικό της Γαλλίας και όσων την υποστηρίζουν. Και, φυσικά, αυτό είναι που ακούμε συνεχώς από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Η Γαλλία υποστηρίζεται και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Leon Panetta, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να συνδράμουν την Γαλλία, αποστέλλοντας μυστικούς πράκτορες οι οποίοι θα συνεργαστούν με τις γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι. [2] Ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία και η Γερμανία έχουν επίσης στηρίξει δημοσίως την γαλλική εισβολή, υποσχόμενες υλικοτεχνική υποστήριξη για την καταστολή των ανταρτών. [3]

Αν είμαστε αρκετά εύπιστοι ώστε να πιστέψουμε όλο αυτό το «αφήγημα», θα πλανηθούμε, αγνοώντας για άλλη μια φορά τους πραγματικούς λόγους της εισβολής.

Αλλά ας δούμε πρώτα τι γράφει η γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για το Μάλι

"Το Μάλι είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής. Επί αποικιοκρατίας ονομαζόταν Γαλλικό Σουδάν (ΣτΜ: και ακόμα παλιότερα Αυτοκρατορία του Μαλί). Η έκταση της χώρας είναι 1.240.000 τετ. χλμ., έχει πληθυσμό 12.666.987, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009 και πρωτεύουσά του είναι το Μπαμάκο. Συνορεύει ΒΑ με την Αλγερία, Α με τον Νίγηρα, Ν με το Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα και Γουινέα και Δ με τη Σενεγάλη και Μαυριτανία. Το κλίμα είναι ξηρό και θερμό, καθώς το βόρειο 1/3 της χώρας καταλαμβάνει η έρημος της Σαχάρας. Η χώρα είναι κυρίως αγροτική. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ντιονκουντά Τραουρέ (υπηρεσιακός), έπειτα από το πραξικόπημα του 2012 .

Οικονομία
Το Μάλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 65% περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνεται από την έρημο Σαχάρα. Οι οικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται στις παραποτάμιες περιοχές, οι οποίες αρδεύονται από τον ποταμό Νίγηρα. Το 80% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στις αγροτικές και αλιευτικές εργασίες, ενώ η στοιχειώδης εγχώρια βιομηχανία περιορίζεται στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακιού και εξαρτάται από την τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Η οικονομία υποβοηθείται, επίσης, και από την εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Κάγιο (Kayo) και Σικάσσο (Sicasso). Στην οκταετία 1996 – 2008 η κυβέρνηση ακολούθησε πρόγραμμα αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών, χάρη στο οποίο επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5%. Το ΑΕΠ ανήλθε στα 14,5 εκ. δολάρια (υπολογισμός) για το 2008, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν της τάξεως των 1.200 δολαρίων"... 

«Μια από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου», λοιπόν. Και ενώ «επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5% στην οκταετία 1996 – 2008», ξαφνικά, το 2012, γίνεται ένα αμερικανοκίνητο πραξικόπημα και βυθίζεται η χώρα στο χάος, ενώ τα βόρεια σύνορα παραμένουν διάτρητα, ώστε να μπαίνουν ανεξέλεγκτα μέσω Αλγερίας μπουλούκια από «αντάρτες» της Αλ-Κάιντα που προηγουμένως εκπαιδεύτηκαν στην επίσης ΝΑΤΟκρατούμενη Λιβύη… για να γίνει της Συρίας. Μέχρι που, πριν από μια εβδομάδα περίπου, εισέβαλαν οι Γάλλοι.  

Γιατί άραγε; 

«Τα είδαν όλα από δορυφόρους την δεκαετία του ‘70»…

Μια ματιά στους φυσικούς πόρους του Μάλι αρκεί για να μας αποκαλύψει γιατί η χώρα αυτή έχει υποστεί εισβολή.

Μάλι: ένα κυριολεκτικό Ελντοράντο ορυκτών (4) 

Χρυσός: Το Μάλι είναι ήδη η τρίτη χώρα σε παραγωγή χρυσού στην Αφρική με αρκετά ακόμη ανεξερεύνητα κοιτάσματα. Το Μάλι ήταν ξακουστό για τον χρυσό του από την εποχή της Μεγάλης Αυτοκρατορίας του Μαλί. Πηγαίνοντας για το προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324, ο αυτοκράτορας Kankou Moussa, μετέφερε με το καραβάνι του περισσότερους από 8 τόνους χρυσού! Άρα το Μάλι ήταν από πολύ παλιά, εδώ και πάνω από μισή χιλιετία, χώρα ξακουστή για τα χρυσωρυχεία της.

Στο Μάλι λειτουργούν σήμερα επτά ορυχεία χρυσού: τα χρυσωρυχεία της Kalana και της Morila στο Νότιο Μάλι, τα ορυχεία στην Yatela, την Sadiola και το Loulo στο Δυτικό Μάλι, και κάποια ορυχεία που έχουν πρόσφατα ξαναρχίσει να παράγουν χρυσό, τα σημαντικότερα από τα οποία βρίσκονται στο Syama και το Tabakoto. Οι σημαντικότερες έρευνες για χρυσό διεξάγονται σήμερα στο Κofi, το Kodieran, το Gounkoto, την Κomana, το Banankoro, την Kobada και την Nampala. 

Ουράνιο: Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Έρευνες διεξάγονται σήμερα από διάφορες εταιρείες, με σαφείς ενδείξεις για κοιτάσματα ουρανίου στο Μάλι. Πιθανά κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν στην περιοχή Falea και καλύπτουν 150 χλμ ² του λεκανοπεδίου Falea-Βόρειας Γουινέας, ένα ιζηματογενές λεκανοπέδιο που χρονολογείται από την νεοπροτεροζωική εποχή και χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσες ραδιομετρικές γεωλογικές ανωμαλίες. Τα κοιτάσματα ουρανίου στην περιοχή Falea εκτιμώνται σε 5.000 τόνους. Τα έργα εξόρυξης στο Kidal, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, με έκταση 19.930 km2, καλύπτουν μια τεράστια περιοχή γεμάτη με γεωλογικούς κρυστάλλους, γνωστή ως L'Adrar Des Iforas. Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν και στην περιοχή Samit. Μόνο τα κοιτάσματα στη θέση Gao εκτιμώνται σε 200 τόνους.

Διαμάντια: Το Μάλι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την εξόρυξη διαμαντιών. Στην περιοχή Kayes (όπου ήδη λειτουργούν μεταλλεία και είναι γνωστή ως Περιοχή 1), έχουν ανακαλυφθεί 30 φλέβες με κιµπερλίτες (ολοµελανοκρατικά πετρώµατα πλούσια σε µαγνήσιο και κάλιo), από τις οποίες οι οκτώ ήδη μαρτυρούν την ύπαρξη διαμαντιών. Διαμάντια έχουν ανακαλυφθεί και στην διοικητική περιφέρεια του Sikasso, στο νότιο Μάλι.

Πολύτιμοι λίθοι και σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί

Στο Nioro και στο Bafoulabe: Γρανάτης  και σπάνια μαγνητικά ορυκτά

Στο Bougouni και στο λεκανοπέδιο Faleme: Πηγματίτης 

Στην Gourma: Γρανάτης  και κορούνδιο

Στην περιοχή L'Adrar des Ilforas - Πηγματίτης  και άλλα ορυκτά

Στην Hombori Douentza: Χαλαζίας  και ανθρακικά άλατα

Σιδηρομετάλλευμα, Βωξίτης και Μαγγάνιο: σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν στο Μάλι, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Το Μάλι έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος που βρίσκονται στις περιοχές της Djidian-Kenieba, της Diamou και του Bale.

Τα αποθέματα βωξίτη υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. τόνους και βρίσκονται στην Kita, την Kenieba και την Bafing-Makana. Ίχνη μαγγανίου έχουν βρεθεί στην Bafing - Makana, την Tondibi και την Tassiga.

Άλλα ορυκτά κοιτάσματα, πιστοποιημένα και πιθανά, στο υπέδαφος του Μάλι




Κοιτάσματα ασβεστούχων πετρωμάτων: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια τόνοι στην περιοχή Gangotery, 30 εκατομμύρια τόνοι στην περιοχή Astro και 2,2 εκατ. τόνοι στο Bah El Heri (βόρεια του Goundam).

Χαλκός: Πιθανά κοιτάσματα στο Bafing Makan (Δυτικό Μάλι) και στην Ouatagouna (Βόρειο Μάλι).

Μάρμαρο: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 10,6 εκατ. τόνοι μαρμάρου στην περιοχή Selinkegny (Bafoulabe) και ενδείξεις υπάρχουν και στην Madibaya.

Γύψος: 35 εκατομμύρια τόνοι στο Taoudenit και 0,37 εκατ. τόνοι στο Indice Kereit (βόρεια του Tessalit).

Καολίνης : Εκτιμάται ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο τόνοι στο Gao (Βόρειο Μάλι).

Φωσφορικό άλας: Αποθέματα έχουν εντοπιστεί στο Tamaguilelt, η παραγωγή ανέρχεται σε 18.000 τόνους τον χρόνο και εκτιμάται ότι το συνολικό κοίτασμα αγγίζει τους 12 εκατομμύρια τόνους. Υπάρχουν τέσσερα άλλα πιθανά κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, με 10 εκατομμύρια τόνους φωσφορικού άλατος.

Μόλυβδος και ψευδάργυρος: 1,7 εκατομμύρια τόνοι εντοπίστηκαν στην περιοχή Tessalit στο βόρειο τμήμα της χώρας και ενδείξεις για κοιτάσματα υπάρχουν στην Bafing Makana (Δυτικό Μάλι) και Fafa (Βόρειο Μάλι).

Λίθιο: Ενδείξεις για κοιτάσματα στο Kayes (Δυτικό Μάλι) και το κοίτασμα στο Bougouni (Νότιο Μάλι) εκτιμάται σε 4 εκατ. τόνους.

Σχιστόλιθος ασφάλτου: Τα κοιτάσματα εκτιμώνται σε 870 εκατομμύρια τόνους, ενώ πιθανά κοιτάσματα υπάρχουν και στις περιοχές Agamor και Almoustrat στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Λιγνίτης: Τα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. τόνους, ενώ ενδείξεις για νέο πιθανό κοίτασμα βρέθηκαν στο Bourem (Βόρειο Μάλι)

Αλίτης (Ορυκτό αλάτι)  : Τα σημαντικότερα κοιτάσματα εντοπίστηκαν στο Taoudenni (Βόρειο Μάλι) και εκτιμώνται σε 53 εκατομμύρια τόνους.

Διατομίτης (ή Γη διατομών) : Τα κοιτάσματα εκτιμώνται σε 65 εκατομμύρια τόνους και εντοπίζονται στην Douna Behri (Βόρειο Μάλι).

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Μάλι προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές

Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Μάλι έχει τεκμηριωθεί από το 1970, όταν σποραδικές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις αποκάλυψαν πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διεθνώς, το Μάλι έχει εντείνει την προώθηση και τις έρευνες για πετρέλαιο, καθώς και την παραγωγή και την επέκταση δυνατοτήτων εξαγωγών υδρογονανθράκων. Επίσης, το Μάλι θα μπορούσε κάλλιστα να αναχθεί σε έναν στρατηγικής σημασίας κόμβο και πέρασμα αγωγών πετρελαίου από τα κοιτάσματα νοτίως της Σαχάρας προς τον Δυτικό κόσμο και υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του λεκανοπεδίου Taoudeni με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Αλγερίας.

Εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την επανεκτίμηση δεδομένων από προηγούμενες γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες, εστιάζοντας σε πέντε ιζηματογενείς λεκάνες στο βόρειο τμήμα της χώρας: στην Taoudeni, την Tamesna, την Ilumenden, την Ditch Νara και το Gao.

Νά, λοιπόν, πώς εξηγούνται όλα…

Ό, τι κι αν μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι σαφές ότι ο στόχος αυτού του νέου πολέμου δεν είναι άλλος από την αποψίλωση άλλης μιας από τους φυσικούς της πόρους με την εξασφάλιση της πρόσβασης των διεθνών εταιρειών στην χώρα αυτή, για να αρχίσει η λεηλασία. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Μάλι με βόμβες και σφαίρες γίνονται ταυτόχρονα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία μέσω της υποδούλωσης με αφορμή ένα ανύπαρκτο «χρέος»

Ενώ συγχρόνως οι λαοί υποφέρουν και πεθαίνουν...

Η Guardian ανέφερε σε δημοσίευμά της πριν από μερικές ημέρες [5]:


"Ο αριθμός των μέχρι στιγμής νεκρών δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, αλλά σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκφωνήθηκε από την κρατική τηλεόραση αργά το Σάββατο, τουλάχιστον 11 πολίτες του Μάλι σκοτώθηκαν στην πόλη Konna.

Ο Sory Diakite, δήμαρχος της Konna, αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και παιδιά, τα οποία πνίγηκαν αφού έπεσαν σε ένα ποτάμι, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βόμβες.

«Άλλοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις αυλές τους, ή έξω από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να βρουν καταφύγιο. Κάποιοι πνίγηκαν στο ποτάμι. Τουλάχιστον τρία παιδιά έπεσαν στο ποτάμι σε μια προσπάθεια να κολυμπήσουν προς την άλλη όχθη. Συγχρόνως υπέστησαν σοβαρές καταστροφές οι υποδομές στην περιοχή», δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη με την οικογένειά του και σήμερα βρίσκεται στο Μπαμάκο”.
Ποιος ξέρει ποιος να είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών σήμερα…
Ο Θεός να φυλάει την κάθε χώρα (και τον λαό της) που διαθέτει φυσικούς πόρους που για κάποιους πρέπει με το "έτσι θέλω" να αξιοποιηθούν.

Πηγές:

[1] [2] [3] Άρθρο της ιστοσελίδας Russia Today News: «H Γαλλία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στο Μάλι»

[4] Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το Les Journées Minières et Pétrolières du Mali (έκδοση του υπουργείου Ανάπτυξης του Μάλι)

[5] Άρθρο της εφημερίδας Guardian: «Αποστολή στρατευμάτων από γειτονικές χώρες του Μάλι για στήριξη της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης» 

Δορυφορικός χάρτης του Μάλι από το Google Earth 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η τελευταια παραγραφος τα λεει ολα....ο Θεος να φυλαξει γιατι ηρθε κι η σειρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΙΣΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]