Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκλεψαν την προτομή του Δαβάκη στη Μάνη

Γράφει ο Στέφανος Χίος

Μια ακόμα προτομή ήρωα του ελληνικού έθνους εκλάπη από σπείρα Πακιστανών ή Τσιγγάνων για να πουληθεί και να ριχτεί πιθανόν σε κάποιο χυτήριο. Αυτήν τη φορά σειρά είχε η μπρούντζινη προτομή βάρους 50 κιλών του συνταγματάρχη του αλβανικού έπους Κωνσταντίνου Δαβάκη. 
Νύχτα, στο χωριό Κεχριάνικα της Κοινότητας Κούνου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, άγνωστοι βέβηλοι ξήλωσαν το άγαλμα από τη βάση του, ενώ πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι μετά την απαλλοτρίωση κάποιοι φρόντισαν να πυροβολήσουν το μνημείο. Γεγονός που δείχνει εκτός από ιεροσυλία και μίσος. 
Η Αστυνομία έμαθε τελευταία το συμβάν και παρά τις ενέργειές της η προτομή δεν έχει βρεθεί.

Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης υπήρξε ένα από τα πιο φωτεινά στρατιωτικά μυαλά του 20ού αιώνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και θεωρήθηκε πρωτοπόρος της μηχανοκίνητης πορείας του Πεζικού. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, οπότε εκδηλώθηκε η ιταλική εισβολή, ο Δαβάκης αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών (Τζούλια) με ένα απόσπασμα 2.000 ανδρών. Η αυτοθυσία των ανδρών του έφερε τη νίκη.

Τον Δεκέμβριο του 1942, και ενώ ακόμα νοσηλευόταν στην Αθήνα, συνελήφθη ως όμηρος από τις ιταλικές Αρχές κατοχής. Επιβιβάστηκε σε πλοίο το οποίο βυθίστηκε από συμμαχικό υποβρύχιο. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε ως ήρωας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]