Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζήγρας: "Αθωώστε με και θα σας τους δώσω όλους"

Του Παναγιώτη Στάθη

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις δικαστικές αρχές με το οποίο ζητεί να απαλλαγεί των κατηγοριών που τον βαρύνουν για να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στέλνει ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο μετά την πρόταση καταπέλτη του εισαγγελέα Εφετών θα αποφασίσει οριστικά για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς, της κόρης του Αρετής, της πρώην συζύγου του Γκούντρουν και ακόμη 17 συγκατηγορουμένων, ο κ. Ζήγρας ουσιαστικά ζητάει αθώωση λόγω παραγραφής και μετατροπή του σε μάρτυρα κατηγορίας. Χρησιμοποιεί μάλιστα το επιχείρημα πώς αφενός, «η οποιαδήποτε συμμετοχή μου στις παράνομες διαδικασίες ξεπλύματος των παράνομα κτηθέντων χρημάτων έπαυσε λόγω προβλημάτων της υγείας μου το καλοκαίρι του 2005», όταν τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, τιμωρούνταν ως πλημμελήματα και έχουν παραγραφεί και αφετέρου πώς είναι το μοναδικό πρόσωπο για υπόθεση διαφθοράς που μιλάει στις αρχές.

«Ενοχος ένοχον ου ποιεί»

Ο κ. Ζήγρας προφανώς γνωρίζει πώς αυτό που ζητεί είναι σχεδόν ανέφικτο, όπως αξιολογούν νομικές πηγές, αλλά παίζει το χαρτί της ενοχοποίησης των συγκατηγορουμένων ώστε να επιτύχει -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- έστω αποφυλάκιση για λόγους υγείας, αφού ως γνωστόν πάσχει από ανίατη ασθένεια. Ρίχνει δε στο τραπέζι το γνωστό νομικό θέσφατο «ένοχος ένοχον ου ποεί», σύμφωνα με το οποίο από μόνη η μαρτυρία συγκατηγορουμένου δεν αρκεί για να καταδικαστεί κάποιος. Απαιτείται δηλαδή και άλλο στοιχείο. Πάνω σε αυτό πατάει και ζητεί να απαλλαγεί ο ίδιος λόγω παραγραφής και να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας για μίζες για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TORM1 και υποβρυχίων: «…..από το σύνολο της δικογραφίας και την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος του κατηγορητηρίου αποδεικνύεται από τη συνδρομή μου κατά την ανάκριση. Ακόμα πιο σημαντική θα ήταν επομένως η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατά τη δίκη που θα ανοίξει κατά των συγκατηγορουμένων μου, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα στο παρόν στάδιο... Με βάση και την εισαγγελική εισήγηση είναι απόλυτα βέβαιο πως στο ακροατήριο ή σε μεταγενέστερη δίκη θα γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής μου για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Κατά συνέπεια, θα ήταν σώφρον να απαλλαγώ τον κατηγοριών μου ήδη από την παρούσα φάση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατηγορίας στο ακροατήριο, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την ανάκριση, κατά το στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας... μόνο η μαρτυρική κατάθεση ή η απολογία προσώπου συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου και η μαρτυρία μου είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο για μια σειρά αδικημάτων συγκατηγορουμένων μου».

Επικαλείται... παιδευτικούς λόγους για μελλοντικούς συνεργαζόμενους μάρτυρες!!!

Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού επικαλείται επίσης το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ υποστηρίζει ότι «στέλνεται άσχημο μήνυμα τόσο στους συγκατηγορουμένους μου όσο και στους εμπλεκομένους στα αδικήματα που διερευνώνται. Αφού ο Ζήγρας, παρά το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, την ομολογία των κατηγοριών και την καθοριστική συνδρομή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης, παραμένει προσωρινά κρατούμενος, δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη ούτε να εκτιμήσει τυχόν ομολογίες στο μέλλον ούτε να αντιμετωπίσει επιεικώς ή θετικά περιπτώσεις συνδρομής στο ανακριτικό έργο όπως γίνεται σε άλλες έννομες τάξεις, αλλά θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Επομένως ποιο το νόημα που βοήθησα το έργο της ανάκρισης πέρα από το να μου επιρριφθούν 4 νέες κατηγορίες που εγώ αυτοβούλως ομολόγησα και για τις οποίες δεν κατηγορούμουν πριν την ομολογία μου; Πώς πιστεύετε πως θα φερθούν οι κατηγορούμενοι στις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης μετά από αυτήν τη συμπεριφορά της Δικαιοσύνης; Είμαι ο μόνος κατηγορούμενος σε υπόθεση διαφθοράς που είχα την τόλμη να ομολογήσω τα αδικήματά μου, ...αυτοβούλως έχω συνδράμει το έργο της ανάκρισης με δεκάδες στοιχεία, ...που έχω συναινέσει να δεσμευθούν και να επιστραφούν άμεσα στο Δημόσιο όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία και στο άνοιγμα όλων των τραπεζικών μου λογαριασμών, ...που κρατείται προσωρινά με τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρόβλημα υγείας που είχε αναγκάσει τους ίδιους τους συγκατηγορουμένους ήδη από το 2005 να με αντικαταστήσουν με άλλο άτομο στην ομάδα τους...».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ''ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗ'' ΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο ακέραιοι κι αν είναι οι δικαστές, όποια απόφαση κι αν πάρουν, θα τη "διορθώσει" ο διορισμένος κάποιου ανώτερου δικαστηρίου.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]