Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θέλουν τους Ρώσους στην ενέργεια


  • ΗΠΑ και Γερμανία αντιδρούν στην αγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από την Gazprom - ”Ολως τυχαίως” η Κομισιόν ερευνά περιπτώσεις παράβασης του ανταγωνισμού από τη Ρωσική εταιρεία - Στον ”αέρα” και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα

Χοντρό παιχνίδι, με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά σε ρόλο αμήχανου και παθητικού θεατή, παίζεται με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα στην παραχώρηση των δύο αυτών επιχειρήσεων στη Gazprom, που έχει και το προβάδισμα με βάση τις προσφορές που φέρεται να έχει καταθέσει.
Η Ρωσική εταιρεία-κολοσσός στο χώρο της ενέργειας φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά 900 εκ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ ενώ η προσφορά της και για τις δύο εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Η επόμενη καλύτερη προσφορά είναι της Socar από το Αζερμπαϊτζάν που όμως υπολείπεται κατά πολύ αυτής των Ρώσων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι άλλες δύο εταιρείες, ευρωπαϊκών συμφερόντων, αποσύρθηκαν αφού δεν μπορούσαν να καταθέσουν ανάλογες προσφορές.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην αντίδραση του Βερολίνου που δεν θέλει τη Gazprom, έστω και αν η προσφορά της είναι μακράν η καλύτερη και εξασφαλίζει έσοδα πάνω από 2 δις ευρώ για το δημόσιο.
Έσοδα, που για να μην το ξεχνάμε, δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία αλλά θα πάνε στους δανειστές.

Αυτή τη φορά, οι Γερμανοί έπαιξαν πιο έξυπνα. Άφησαν τους Αμερικανούς να βγουν εκείνοι μπροστά , να φανεί ότι εκείνοι αντιδρούν στην είσοδο των Ρώσων στην ελληνική αγορά ενέργειας, κάτι που είναι αλήθεια φυσικά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η αντίδραση ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των Ελλήνων και να επιφέρει ανεπανόρθωτη φθορά στην τρικομματική κυβέρνηση.
Ο κ.Σαμαράς αναζητεί μία νομιμοποιητική βάση άρνησης της Ρωσικής προσφοράς, προκειμένου να μην εκτεθεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Τη νομιμοποιητική αυτή βάση φαίνεται ότι ετοιμάζεται να του την προσφέρει η Κομισιόν, η οποία όλως τυχαίως και ξαφνικά άρχισε να ερευνά παραβιάσεις των αρχών και των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Gazprom.

Όλως συμπτωματικώς πάλι, όταν στην Ελλάδα έσκασε η υπόθεση της Siemens με τις δωροδοκίες και τα μαύρα ταμεία, η Κομισιόν σφύριζε αδιάφορα.
Αν υπάρξει απόφαση ότι η Gazprom παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού τότε θα αποκλειστεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και 
ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει μία δικαιολογία για να προβάλει.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που έρχονται και εμποδίζουν την πώληση των δύο αυτών εταιρειών στους Ρώσους, είναι οι ίδιοι που εγκαλούν την Ελλάδα για αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και ζητούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Η υπόθεση όμως έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες.
Μία από αυτές είναι οι Ελληνορωσικές σχέσεις που παγώνουν οριστικά.
Μάλιστα το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά, ότι αν αποκλειστεί, με πλάγια μέσα, η Ρωσική εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα.

Πηγή newsbomb.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η νέα μυστική, και πλέον απόκρυφη, Γιάλτα φαίνεται κάπου σκοντάφτει. "Λίθος ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες" η Ελλάδα της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Θέσεις από τον ένα, αντιθέσεις από τον άλλο, συνθέσεις από τον τρίτο και στο τέλος η πλήρης αποσύνθεση.

    Η Συρία είναι κοντά, δύσκολο η Τουρκιά να ανοίξει κι άλλο μέτωπο. Σε ένα μήνα μπαίνουμε στην Άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]