Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν ελπίζω τίποτα… Δε φοβούμαι τίποτα…


Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης*

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
(Ν. Καζαντζάκης, 1957)
«Ελπίζω τα πάντα, φοβάμαι τα πάντα, είμαι σκλάβος».
(Ελληνικός λαός, 2013)

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Οι οκτώ αυτές λέξεις, που είναι χαραγμένες στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη είναι απ’ αυτές που συνιστούν και αποτελούν φιλοσοφία και στάση ζωής. Η φράση αυτή πέρασε παντού. Από την ντάπια (προμαχώνα) Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη, βρέθηκε να κοσμεί κάθε είδους αντικείμενο σ όλον τον πλανήτη, κάτι σαν τη φωτογραφία-πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη φράση, αντιστρέφοντας τους όρους αλλά αφήνοντας ακέραιο το περιεχόμενό της ίσως. Είχε δίκιο ο μεγάλος Κρητικός να αποσείει την ελπίδα και το φόβο, προκειμένου να λευτερωθεί. Μέρα με τη μέρα η «ελπίδα» κι ο «φόβος» φαίνεται ότι μας υποδουλώνουν και πιο πολύ. Αυτά αποδεικνύονται πλέον τα δεσμά, που μας κρατούν ναρκωμένους και πειθήνιους, κατά τρόπο πλέον μαζοχιστικό να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, περιμένοντας άραγε τι;

Η «ελπίδα» και η περιβόητη πλέον «αισιοδοξία», λέξεις που «πιπιλίζουν» τα εργαστήρια κοινωνικής νάρκωσης-βλέπε ΜΜΕ- δεν είναι παρά συναισθηματικές καταστάσεις, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η «ελπίδα», όταν δεν έχει κάποιο έρεισμα, αλλά απλώς χρησιμοποιείται ως ισχυρό αναλγητικό, για να μη γίνεται αντιληπτή η πηγή του πόνου, μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί. Όταν δε η «ελπίδα» κι η «αισιοδοξία» εκφράζονται κατά τρόπο χαζοχαρούμενο, τη στιγμή που η πληγή βαθαίνει και κακοφορμίζει, παύουν να είναι αφελή συναισθήματα, αλλά προφανώς υποκρύπτουν σκοπιμότητες από εκείνους που τα καλλιεργούν. Ποιες; Μα φυσικά τη διανοητική απονεύρωση της κοινωνίας, που υφίσταται οποιοδήποτε σαδιστικό και ηλίθιο «μέτρο», εναποθέτοντας τις «ελπίδες» της σε μια δι επιφοιτήσεως παρέμβαση του Αγίου Πνεύματος στις «σοφές» κεφαλές κάποιου Στουρνάρα ή κάποιου Τόμσεν, πράγμα λογικά και επιστημονικά αδύνατον. 

Τώρα αν κάποιοι, θεωρώντας ότι η «ελπίδα» δεν κοστίζει τίποτα και είναι τζάμπα, προφανώς σφάλλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανά τρίμηνο ανανέωση της ελπίδας (με κάθε επιθεώρηση των αφεντικών ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), δια των δανείων που λαμβάνονται μας κοστίζει, όχι ακριβά αλλά πανάκριβα.

Όλοι όσοι πουλούν «ελπίδα» και «αισιοδοξία», είναι στην πραγματικότητα «φυκοπώλες», παριστάνοντας τους «μεταξοκορδελοπώλες». Αλλά προφανώς δεν το κάνουν από α-λογία και α-κρισία. Κερδίζουν χρόνο μέχρι το άλλο «τέρμινο», το οποίο, είναι γνωστό πως είναι αντίστοιχο του μελλοντικού «κάποτε», «όποτε» , μια πολύ ευέλικτη λέξη, με την οποία όλοι είναι ευχαριστημένοι: αυτός που την λέει δεν δεσμεύεται, αυτός που την ακούει ικανοποιείται, η συζήτηση λήγει. Εσύ σ αυτό το μεσοδιάστημα εν τω μεταξύ, δίνεις την περιουσία σου, χάνεις την εργασία σου, καταστρέφεις τη ζωή σου, ωστόσο σου παρέχεται- απλόχερα η αλήθεια είναι- «ελπίδα» και «αισιοδοξία», γνωστές επί το λαϊκότερον ως «αέρας κοπανιστός».

Ο «φόβος», απ' την άλλη, που μπορεί να κλιμακωθεί και να φτάσει ως την ύψιστη βαθμίδα του, αυτήν του «τρόμου», κατευνάζει τα πάντα σε βαθμό εξηλιθίωσης. «Φοβάμαι» σημαίνει πρακτικά υπακούω οποιονδήποτε για ο,τιδήποτε. 

Καθίσταμαι άθυρμα στα χέρια επιδέξιων παικτών, που με «παίζουν» κατά το δοκούν, με το μεγάλο γι αυτούς «άλλοθι» της εθελούσιας «συμμετοχής» μας σ αυτό το άθλιο παιγνίδι. Άλλωστε, πολύ πριν από μας ο Επίκτητος πρότρεπε τους ανθρώπους να «μη φοβούνται τον πόνο και το θάνατο, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο». 

Όταν δε, ο φόβος αυτός είναι συλλογικός παίρνει το χαρακτήρα κανονικής παράκρουσης και προετοιμάζει την κοινωνική αυτοχειρία. Ο Έλληνας φοβάται και τρομάζει πλέον μη χάσει, αυτά που δεν έχει, που δεν πρόκειται ποτέ να έχει, που δε θα τον αφήσουν ποτέ να τα αποκτήσει εκείνοι, που τον φοβίζουν ότι θα χάσει κάτι ανύπαρκτο!!! Σκέτη παράκρουση. Μάλλον σκέτη δουλεία. Για ν ακριβολογήσουμε σκέτη εθελοδουλία. Αυτός είναι και ορισμός της «σκλαβιάς», απευκταίος στο καζαντζακικό απόφθεγμα .

Αν δεν απαλλαγούμε τάχιστα απ' την «ελπίδα» και το «φόβο», θα καταλήξουμε σύντομα στα σκλαβοπάζαρα της Ιστορίας- κι έχει πάρα πολλά αυτή να μας δείξει στις προθήκες της.

Ειδικά εμείς οι Ηρακλειώτες, ας κάνουμε μια βόλτα μέχρι τον τάφο του Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο κι ας ξαναδιαβάσουμε την επιτύμβια επιγραφή, με φόντο την κορφή του Γιούχτα. Καλό θα μας κάνει….

*Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Να αποδώσουμε το πρωτότυπο στον πρώτο ειπόντα την ρήσιν Κύπριο κυνικό φιλόσοφο, τον 2ο μ.Χ αιώνα, Δημώνακτα: "Μόνον ευδαίμονα ελεύθερον... εκείνον νομίζω τον μήτε ελπίζοντα τον μήτε δεδιότα",,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λεμε,λεμε,για ελευθερια,αλλα για να μπορεσεις να γινεις πραγματικα ελευθερος πρεπει,να νικησεις το συστημα,ενα συστημα που σε θελει σκλαβο,και υπακουο πολιτη για να μην εχει περιπετειες,αντιδρασεις,διεκδικησεις για κατι καλυτερο...ετσι εχει καθιερωθει ενα στατους κοινωνικης διαβιωσης ολων των ταξεως με το αναλογο μετρο.Η ΝΤΠ,ξερει πολυ καλα οτι η θρησκεια του καθε λαου,εχει τον ρολο της εξισορροπησης του ανθρωπου και στις τρεις υποστασεις του,γιαυτο και δεν τις θελει,διοτι αυτο που πρεσβευουν ειναι η ελπιδα,για κατι καλυτερο απο αυτο που ζουν,και η προστασια απο τον φοβο που δημιουργει η ανασφαλεια του αυριο.Ο αγαπημενος μου,Καζαντζακης,πιστευω οτι,με την ρηση του αυτη,λυτρωνει,τον φτωχο κοσμακη που δεν εχει στον ηλιο μοιρα,να μην ελπιζει στην εκ του συστηματος ανελιξη σε ανωτερα επιπεδα,διοτι θα αλλωτρωθει,και δεν θα καταφερει πολλα,οπως και το να μην φοβαται,γιατι ειναι ο τελευταιος μεν τροχος της αμαξης...αλλα χωρις αυτον το συστημα δεν παει πουθενα.Επαναστατες ηθελε ο Καζαντζακης και αυτο φυσαει η Κρητη,ανθρωπους με λεβεντια,με αρχοντια,που απο παππου προς παππου εμαθαν να ζουν μοναχοι καταμεσης του πελαγου σαν ενα απεραντο καραβι,που το θαλασσοδερνει ο ανεμος,και μεσα σαυτο πρεπει να ειναι αυταρκης,και να μην εχει φοβο στην ψυχη παρα μονο θαρρος και θρασος για να νικα τα φυσικα φαινομενα.Τι ειναι ομως αυτο που νικα τον φοβο?φοβομαστε οταν απειλουμαστε να χασουμε το στατους μας,το κοινωνικο,γιαυτο ο ελληνας δεν αντιδρα,δεν ρισκαρει,γιατι δεν εχει ελπιδα,δεν εχει εμπνευση για να κανει το αλμα,ειμαστε ολοι στην ευνειδιασμενη γενια,που δεν εχουμε προλαβει να ανακεφαλαιωσουμε τι μας εχει συμβει,για να ανασυγκροτηθουμε και να αναδιοργανωθουμε απεναντι στον εχθρο,και αυτο ειναι κατι που ο εχθρος δεν το θελει με τιποτα,για να μην αποτυχει,το απο χρονια πολλα καταστρωμενο,καιεφαρμοσμενο με μαεστρια σατανικο σχεδιο του.Ειμαστε μικρουλιδες και δεν ξεραμε οτι η Ελλαδιτσα εχει τοοοσο ορυκτο πλουτο περα απο την στρατηγικη της θεση,και μας πιασανε στον υπνο με τους πρακτορες που μας εστειλαν να μας κυβερνησουν.Δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο "λαος"με αντανακλαστικα ατομου,ζηταμε το ακατορθωτο,δεν γινεται τιποτα,μονο κατι ανωτερο μπορει να μας σωσει,και οσοι καταλαβαινουμε εκει εχουμε εναποθεσει τις ελπιδες μας και πορευομαστε χωρις φοβο.Ταπεινη μου αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]