Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εσύ φίλε οφειλέτη, διαθήκη έκανες;


Γράφει ο Begar

Σήμερα, μέσα στην παραζάλη μου, μου ήρθε στο μυαλό μια σκέψη: Ο θάνατος, μακριά από μας, είναι κάτι από το οποίο κανένας δεν θα γλιτώσει, αλλά δεν έρχεται πάντοτε εκεί που εμείς τον περιμένουμε. Ενίοτε μπορεί να μας αιφνιδιάσει.

Και πάω αμέσως στο ψητό.

Ας υποθέσουμε ότι το πρόσωπο Α είναι χρεωμένο σε τράπεζες και τυχαίνει να έχει κάποιο ακίνητο. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι ο (Α) πεθαίνει αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει κάνει διαθήκη.

Μετά τις κηδείες και τα κλάματα, η οικογένειά του θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα κληθεί να κάνει αποδοχή ή άρνηση κληρονομιάς, για την περιουσία του θανόντος.

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά, που κληρονομούν, έχουν άγνοια για τα χρέη των γονέων, οπότε αβίαστα προχωρούν σε αποδοχή της κληρονομιάς, δίχως να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν χρέη, τα οποία θα βαρύνουν τα ίδια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου (1579/2010), καλό θα είναι, εμείς ως γονείς, να έχουμε φροντίσει εκ των προτέρων, να έχουμε λάβει τα μέτρα μας.

Μια καλή λύση είναι να έχουμε κάνει διαθήκη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ο θανών έχει συντάξει διαθήκη, πριν από κάθε διαδικασία, ο συμβολαιογράφος καλεί τα πρόσωπα, που αναφέρονται ως δικαιούχοι ή έχουν έννομο συμφέρον και τους ενημερώνει για το περιεχόμενό της.

Αν λοιπόν κάποιος χρωστάει ποσά πολλαπλάσια από την αξία της περιουσίας του, καλό θα είναι να το γράψει στη διαθήκη του, προειδοποιώντας γι” αυτό τους πιθανούς κληρονόμους και προτρέποντάς τους να αρνηθούν την κληρονομιά. Αυτό θα τους γλιτώσει από άσκοπη ταλαιπωρία, χαρτούρα και πιθανά δικαστικά έξοδα.

Με λίγα λόγια, επειδή όλοι οι γονείς προσπαθούμε να κρύψουμε την κακή οικονομική κατάστασή μας από τα παιδιά μας, καλό θα είναι, με τη μέθοδο της διαθήκης, να τα προφυλάξουμε από τις αμαρτίες μας.


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]