Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η σοβαρότερη απειλή είναι εσωτερική



Η λίστα Λαγκάρντ απέδειξε με εκπλήσσουσα ενάργεια την αναξιοπιστία και την ανειλικρίνεια της πολιτικής ηγεσίας. Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί καταφεύγουν συχνά σε κατά συνθήκην ψεύδη, ιδίως όταν διακυβεύεται η επανεκλογή τους, αλλά πρόκειται συνήθως για υποσχέσεις και εξωραϊσμό, για παχιά λόγια. Τόση συγκάλυψη, τόση απόκρυψη, τόσα χυδαία ψέματα και αλληλοαναιρέσεις, έως και καρφώματα, τόσες πολλές γελοίες δικαιολογίες, όπως όσα συνόδεψαν την αναζήτηση της χαμένης λίστας, δεν υπήρξαν στην προ κρίσεως πολιτική ιστορία.

Θλιβεροί πρωταγωνιστές, οι υπουργοί Οικονομικών της κρίσιμης τριετίας της χρεοκοπίας, οι κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος: ο τρόπος που χειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ δείχνει κατ’ αναλογίαν με ποια σοβαρότητα και αίσθηση ιστορικής ευθύνης χειρίστηκαν την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας. Αναλόγως θλιβεροί οι δευτεραγωνιστές, οι ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, οι αδιάφθοροι και έμπειροι ελεγκτές της κυκλοφορίας χρήματος: πρώτη τους έγνοια πώς δεν θα δυσαρεστήσουν τους προϊσταμένους τους υπουργούς, για να παραμείνουν στη θέση τους, και όχι πώς θα υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Αλγεινή εντύπωση ειδικώς προκαλεί η άγαρμπη οχύρωση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέως κ. Διώτη πίσω από δικολαβικούς ισχυρισμούς περί «ρουφιανολίστας», προκειμένου να δικαιολογήσει την αδράνεια και τις παραλείψεις του ιδίου και του υπουργού του. Ωσάν ο κ. Διώτης να καταδικάζει τις έκνομες ενέργειες των κουτόφραγκων ομολόγων του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το ίδιο ερευνητικό υλικό στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, εντόπισαν φοροφυγάδες και εισέπραξαν φόρους και πρόστιμα.

Παράβαση καθήκοντος, αθέμιτη ολιγωρία, ίσως και απιστία, είναι ό, τι έρχεται στον νου του εμβρόντητου πολίτη, αυτού που πλήττεται από την ανεργία, την υπερφορολόγηση και την κατάρρευση των προνοιακών δομών. Και περιφρόνηση του δημοσίου συμφέροντος. Πολιτικοί ηγέτες και δημόσιοι λειτουργοί, διαπλεκόμενοι έως ασφυξίας μεταξύ τους, συγκαλύπτουν τους ισχυρούς του χρήματος, και κυρίως περιφρονούν έργω και λόγω τον λαό και το κράτος που ορκίστηκαν να υπηρετούν.

Ωστε η μεγαλύτερη, η διαρκής απειλή για το δημόσιο συμφέρον και για το ίδιο το πολίτευμα, τον πολύτιμο ηθικό πυρήνα της δημοκρατίας, δεν είναι ο ξένος παράγων, οσοδήποτε αλαζονικός· δεν είναι η καγκελάριος Μέρκελ, φερ’ ειπείν, κατά της επισκέψεως της οποίας διαδηλώνουν σήμερα οι Ελληνες. Η σοβαρότερη απειλή, η διαρκής νόσος, είναι εσωτερική: είναι οι ψευδόμενοι και ολιγωρούντες Ελληνες ηγέτες, οι ανώτατοι λειτουργοί και οι συγκαλυπτόμενοι νομείς του χρήματος και της εξουσίας· αυτοί που συμπεριφέρονται ως εχθροί του λαού, του λαού τους.

Τα όσα γράφει ο κ. Ξυδάκης, τα οποία αποτελούν και ένα σοβαρό ποσοστό της αλήθειας που οι πολιτικοί αποκρύπτουν επιμελώς από τον Ελληνικό λαό, έρχεται να τα επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο και το γερμανικό Focus, που γράφει στον τίτλο του: «Αγαπητοί Έλληνες, δεν φταίει η Άγκελα Μέρκελ για την κατάσταση που είναι η χώρα σας» και συνεχίζει, χρησιμοποιώντας μισές αλήθειες και προσπαθώντας να μας πείσει πως οποιαδήποτε διαμαρτυρία είναι άστοχη και δεν αποσκοπεί πουθενά, θυμίζοντάς μας το "είναι μάταιο να αντιστέκεστε, υποταχθείτε":

Οι έντονες αντιδράσεις στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα είναι λανθασμένη αντίδραση. Οι Έλληνες πρέπει να επαναδιοργανώσουν το κράτος τους – ταχύτατα μάλιστα.

Αγαπητοί Έλληνες, πολλοί από εμάς τους Γερμανούς αγαπούν την χώρα σας, τα αρχαία μνημεία, τα νησιά, την θάλασσα, το κλίμα, τη κουζίνα σας και το κρασί σας. Ταξιδεύουμε συχνά και με μεγάλη χαρά στη χώρα σας, ένας λόγος είναι ότι είσαστε τόσο διαφορετικοί από εμάς, πιο άνετοι και με πιο μεγάλη χαρά ζωής. Ως τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι και ομογενείς σας που μένουν στη Γερμανία αισθάνονται καλά. Δεν εμφανίζονται ως ξένοι αλλά ως μέρος της κοινωνίας στην οποία προσμετρούνται εδώ και χρόνια οι νότιοι Ευρωπαίοι. Όλα αυτά δε θα έπρεπε να τα ξεχάσετε καθώς το τελευταίο καιρό ακούγονται από εσάς υβριστικά σχόλια για την Γερμανία. Με τον ίδιο τρόπο οφείλουν οι Γερμανοί να αντιληφθούν ότι και για εμάς τους Γερμανούς η Ευρώπη σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα σταθερό Ευρώ. Μέσα στη κρίση δε πρέπει να χαθούν αυτά που μας ενώνουν.

Για αυτό απαιτείται και οι δυο πλευρές να διατηρούν μια ρεαλιστική ματιά στα δρώμενα. Ακόμη και αν πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Αθήνα και εκφωνούν προσβλητικά συνθήματα: είσαστε ένα έθνος έντεκα εκατομμυρίων. Δε μπορώ να φανταστώ, ότι στη πλειοψηφία σας πιστεύεται ότι για την τωρινή κατάντια της χώρας σας ευθύνεται η γερμανίδα ομοσπονδιακή Καγκελάριος. Δεν έχει κανένα νόημα να ξεσπάτε στην πρόεδρο κυβέρνησης της χώρας η οποία σαν καμιά άλλη μπορεί (και πρέπει) να φέρει προσπάθειες για βοήθεια στην Ελλάδα και μ’ αυτό να συγκρατήσει την Ενωμένη Ευρώπη.

Δεν έχει νόημα να ξεσπάτε στους λάθος αποδέκτες

Επιπροσθέτως: Η λιτότητα σας επιβάλλεται και χωρίς τα νέα δρακώντια μέτρα, τα οποία δε προέρχονται από τη Γερμανία αλλά από όλη την Ευρώπη ως σύνολο. Πέραν τούτου και χωρίς εμάς πρέπει να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό κράτος και ένα αποδοτικό σύστημα φορολόγησης. Και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι προαπαιτείται μια ανταγωνιστική οικονομία που πρέπει να χτιστεί με επενδύσεις από το εξωτερικό και η οποία μπορεί πρωτίστως να δώσει προοπτικές στην άνεργη νεολαία. Όλα αυτά κοστίζουν δυνάμεις και όλα αυτά είναι επίπονα. Αυτό είναι σαφές για μας. Και είναι δίλημμα ότι οι εύποροι σας υπήκοοι αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και έτσι ρίχνουν το βάρος της επανεκκίνησης του κράτους πάνω στις πλάτες των μικρομεσαίων και φτωχών. Παρόλα αυτά: Ξεκινήστε επιτέλους. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε την ενέργεια ξεσπώντας σε λάθος αποδέκτες.

Διότι η διαμαρτυρία ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ, όλοι οι λοιδορίες και προσβολές δεν διευκολύνουν την Καγκελάριο να εξασφαλίζει πλειοψηφίες για την υποστήριξη της Ελλάδας. Το αντίθετο συμβαίνει. Μειώνεται η προθυμία να βοηθήσουν. Γίνεται δυσκολότερο να εξηγηθεί στη Γερμανία πόσο σπουδαία είναι μια κοινή Ευρώπη, πόσο άξια είναι η πρόταση, ότι είναι τύχη μια ενωμένη Ευρώπη.

Οι διαμαρτυρίες δεν δίνουν εναλλακτική λύση

Ήδη για αυτό είναι αντιπαραγωγικές οι έντονες διαμαρτυρίες. Ας μην κρύψουμε ότι οι ακραίοι Αριστεροί και Δεξιοί που διασπείρονται στους δρόμους δε προσφέρουν καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη πορεία σταθεροποίησης. Δε μπορώ να φανταστώ ότι εσείς οι Έλληνες πιστεύετε πραγματικά ότι όλα μπορούν να ρέουν όπως μέχρι πρόσφατα αν απλά σταματήσουν οι ενοχλητικοί Γερμανοί να προειδοποιούν. Δε μπορώ να πιστέψω το γεγονός ότι νομίζεται ότι χωρίς την Ευρώπη θα έχει η Ελλάδα καλύτερο μέλλον.

Για αυτό ελπίζω ότι η σύντομη επίσκεψη της Καγκελαρίου αποδεικνύει:

Δεν είναι το ζητούμενο να δίνει ο μεγάλος στον μικρό εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγόρευση κακίας. Το θέμα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης σας χώρας. Να δυναμώσει πάλι η Ευρώπη και να συνεχίζει να ακούγεται η κοινή ήπειρος μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό….

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ…ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ…ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ…ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΜΑΣ…ΤΩΡΑ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΕΣΗ ΦΑΝΗΚΕ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑΖΕ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΛΠ) ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ…ΦΑΝΗΚΕ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ…ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΑΓΓΛΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ…ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ…ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ…ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΜΑΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]