Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ήρθε η Μέρκελ στην Αθήνα; Μα για να... αρπάξει


Η γλώσσα του σώματος είναι αυτή που λέει τις μεγάλες αλήθειες. Έτσι, χθες ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε, αλλά τις μεγάλες αλήθειες τις είπε με το… σώμα του, αφού έδειχνε –το λιγότερο- απελπισμένος δίπλα στην Μέρκελ, η οποία ήρθε στην χώρα μας σε μία επίσκεψη αστραπή, για να μας πει πως εύχεται η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ και πως έχουμε πολλές προσπάθειες ακόμη να κάνουμε ως χώρα.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι τι δήλωσε στις επίσημες ανακοινώσεις της προς τους Έλληνες πολίτες η γερμανίδα καγκελάριος, αλλά το τι δήλωσε –ή απαίτησε, αν κρίνουμε από τη γλώσσα του σώματος του φερόμενου ως πρωθυπουργού της Ελλάδας- στον Αντώνη Σαμαρά. Πιθανότατα θα το μάθουμε από γεγονότα που θα ακολουθήσουν και πολιτικές αποφάσεις που θα εμφανιστούν από το πουθενά, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως, αξίζει να διερευνήσουμε πέραν από τους μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθέντες λόγους και δύο παραμέτρους οι οποίες φαίνεται να απασχολούν σημαντικά την κυρία Μέρκελ.

Με δεδομένη την προγραμματισθείσα συνάντηση με επιλεγμένους Έλληνες επιχειρηματίες είναι σαφές πως η κυρία Μέρκελ ήρθε για να κινήσει (πιέσει το λέμε στα Ελληνικά) τα κατάλληλα νήματα, ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα deals γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Και αυτές οι συμφωνίες έχουν να κάνουν είτε με χρυσοφόρα φιλέτα της Ελληνικής παραπαίουσας οικονομίας, είτε με ειδικούς όρους «επενδύσεων» από την Γερμανία στην Ελλάδα.

Οι ΕΟΖ, είναι απολύτως σαφές πως αποτελούν έναν από τους κύριους στόχους της γερμανικής επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Ο κ. Φούχτελ δεν έκανε τόσα χιλιόμετρα μέσα στην Ελληνική επικράτεια, για να γνωριστεί με τους Έλληνες πολίτες, ούτε –φυσικά- για να γνωρίσει την Ελληνική φύση. Ο κ. Φούχτελ είναι ο άνθρωπος της Μέρκελ που κλείνει δουλειές από καμήλες μέχρι και… «αρκούδες». Και με δεδομένο το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αρκούδα» που χορεύει στον ρυθμό του «αρκουδιάρη» (βλ. Γερμανία), είναι πασιφανές πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε υπερκινητικότητα της Ελληνικής (ανθυπο)κυβέρνησης στον τομέα των ΕΟΖ. Ήδη, έχει στοχευθεί ο βόρειος Έβρος (ελέω της πρώην υπαλλήλου της Deutche Bank κ. Καραγιάννη), μέρος της Θράκης στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, η Πελοπόννησος και φυσικά η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία, που αποτέλεσαν περιοχές συχνών επισκέψεων του γερμανού οργανωτή καμηλοδρομιών και ανθύπατου της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα, κ. Φούχτελ.

Τα υπάρχοντα κεφάλαια που περιμένουν να έρθουν μέσω των ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, ορέγονται οι Γερμανοί επιχειρηματίες που σκοπεύουν να επενδύσουν στην χώρα μας με… δικά μας λεφτά! Βεβαίως, επειδή κάθε επένδυση είναι ρίσκο, θέλουν να εξασφαλίσουν και τις ΕΟΖ, με βάση τις οποίες θα τους παρέχονται και ειδικά οικονομικά φορολογικά οφέλη, ειδικό εργασιακό καθεστώς ημερομισθίων, και ασφαλίσεων, καθώς και μία σειρά άλλων ειδικών συνθηκών που θα δημιουργηθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η έλευση των γερμανών επιχειρηματιών, οι οποίοι –επαναλαμβάνουμε- θα «επενδύσουν» με χρήματα που έχουν εξασφαλισθεί μέσω των ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα!

Όμως, η κυρία Μέρκελ ενδιαφέρεται και για ένα άλλο «φλέγον» για την Γερμανία θέμα. Την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, η οποία θα απαγκιστρώσει το Βερολίνο από την μέχρι στιγμής υπάρχουσα εξάρτησή του από το φυσικό αέριο που του παρέχει η Μόσχα και θα εξασφαλίσει μία πηγή ενέργειας περισσότερο ασφαλή και φυσικά… φθηνότερη. Και αυτή η πηγή ενέργειας βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία (λιγνίτης), αλλά και στην Κρήτη (πράσινη ενέργεια και ίσως κάποιο «κομματάκι» από το φυσικό αέριο στην περιοχή της Γαύδου).

Η δυτική Μακεδονία αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν στόχο της Γερμανίας, αφού με δεδομένη την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει την ΔΕΗ, προσφέρεται η δυνατότητα στην Γερμανία να αποκτήσει πρόσβαση στην φτηνή παραγωγή ενέργειας και την μεταφορά και πώλησή της στους γερμανούς πολίτες. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, κι επειδή το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει σαφέστατα πως οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Ελληνικής γης ανήκει αποκλειστικά στον Ελληνικό λαό και κανείς δεν μπορεί να το πουλήσει ή να το αγοράσει, η κυρία Μέρκελ μάλλον σκέφτηκε πως είναι η καλύτερη στιγμή να πιέσει για να ξεκινήσουν διαδικασίες που θα καταστήσουν νομότυπη την πώληση της ΔΕΗ (αυτές οι διαδικασίες ξεκίνησαν ήδη από τον Παπακωνσταντίνου, όταν αυτός τοποθετήθηκε υπουργός Ενέργειας) και την αγορά της από κάποια γερμανική εταιρεία.
Το έγκλημα –μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηρισθεί- που καλείται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω της πώλησης της ΔΕΗ, είναι κάτι που δεν μπορεί να προσπερασθεί τόσο εύκολα, αφού αυτή τη στιγμή το ήδη εξορυχθέν ορυκτό (λιγνίτης) με βάση στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ίδια η ΔΕΗ, είναι σε τέτοια ποσότητα, που εάν πωληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς εμπορικές τιμές, καλύπτει το ποσό των 360 δισ. ευρώ…! Σε ποιά τιμή, θα πουλήσει άραγε ο Αντώνης Σαμαράς τον Ελληνικό λιγνίτη και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αφού πρώτα τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία, για να μπορεί να είναι νομότυπη μία τέτοια πώληση; Γιατί δεν έχει προτείνει η κυβέρνηση την πώληση του ήδη εξορυχθέντος λιγνίτη; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται σε αυτόν;

Η κυρία Μέρκελ, λοιπόν, ήρθε στην Ελλάδα, για να προλάβει πιθανές γεωπολιτικές εκρήξεις, αλλαγές και κλίμα αστάθειας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Βλέπετε, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και η κυρία Μέρκελ έκανε την κίνησή της εν όψει μίας επερχόμενης πολύ δύσκολη χρονικής περιόδου, αφού με το τέλος των αμερικανικών εκλογών αναμένεται κατακλυσμός εξελίξεων που αυτή τη στιγμή αναμένουν την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Νοεμβρίου και τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο…
Η κυρία Μέρκελ έκανε μία κίνηση «ό,τι προλάβω και όσα προλάβω να πάρω». Μόνο που ο πανικόβλητος Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να άγεται και να φέρεται τόσο ισχυρά από το «γερμανικό άρμα», αφού η πολιτική παράδοση στην Ελλάδα, θέλει τις ισχυρές δυνάμεις να βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού… Έτσι, η κυρία Μέρκελ έκλεισε –προφανώς- το deal για το θέμα των ΕΟΖ και περιμένει να «αρπάξει» οποιαδήποτε ευκαιρία εμφανιστεί στη Δυτική Μακεδονία ή στην Κρήτη (Θράκη και Πελοπόννησος θεωρούνται δεδομένες ως ΕΟΖ). Εξάλλου, όπως λέει και ο καλός κλέφτης: «ό,τι αρπάξεις, καλό είναι…»


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]