Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι μισοί Γάλλοι θεωρούν το ισλάμ απειλή για την εθνική τους ταυτότητα


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για την εφημερίδα Le Figaro, που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχεδόν οι μισοί Γάλλοι θεωρούν τους ισλαμιστές απειλή για την εθνική τους ταυτότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 60% των Γάλλων πολιτών πιστεύει πως το Ισλάμ είναι πλέον «πολύ σημαντικό» στη Γαλλία, σε ό,τι αφορά στην επιρροή του και την προβολή του, από 55% πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί την παρουσία της κοινότητας των μουσουλμάνων απειλή για την εθνική του ταυτότητα, έναντι ενός μόλις 17% που θεωρεί ότι αυτή εμπλουτίζει την κοινωνία. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε αδιάφορο για την παρουσία του Ισλάμ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει μια περαιτέρω σκλήρυνση των απόψεων των Γάλλων», επισήμανε ο Ζερόμ Φουρκέ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών γνώμης της Ifop, μιλώντας στην εφημερίδα.
Η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κοσμικού χαρακτήρα γαλλικού κράτους, στο οποίο η πλειονότητα των πολιτών είναι καθολικοί χριστιανοί, να ενσωματώσει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη αμφισβητήθηκε έντονα τον Μάρτιο όταν ο Μοχάμαντ Μέραχ δολοφόνησε τρία εβραιόπουλα, έναν ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς.

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα που το Ισλάμ να μην βρίσκεται στην καρδιά της ειδησεογραφίας για κοινωνικούς λόγους: η μαντίλα, το φαγητό χαλάλ, δραματικές ειδήσεις όπως τρομοκρατικές επιθέσεις και γεωπολιτικοί λόγοι», επισήμανε ο Φουρκέ.

Η διάδοση του φαγητού χαλάλ και η αυξανόμενη μετανάστευση, ειδικά από την βόρεια Αφρική, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος, όταν ο Νικολά Σαρκοζί επιδίωξε να αλιεύσει ψήφους από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο Σαρκοζί έχασε από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ αλλά ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επανέφερε το ζήτημα του Ισλάμ στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίζοντας ότι μουσουλμάνοι νέοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών κατά την διάρκεια της νηστείας τον μήνα του Ραμαζανιού.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης μετά την κατάληψη ενός τεμένους από μια ακροδεξιά ομάδα στην πόλη Πουατιέ, στην δυτική Γαλλία, το σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία «κηρύσσει τον πόλεμο» σε αυτόν που αποκαλεί τον «Εξισλαμισμό της Γαλλίας».

Ο Μοχάμεντ Μουσάουι, πρόεδρος του Γαλλικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου (Conseil Francais du Culte Musulman, CFCM), επισήμανε σε δηλώσεις του πως ο φόβος για το Ισλάμ ανακινείται καθώς πολιτικοί επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας πως ο αυξανόμενος πληθυσμός των μουσουλμάνων μεταναστών και η εξάπλωση της θρησκείας τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία).

«Το Ισλάμ έχει βγει από τη σφαίρα της θρησκείας κι έχει καταστεί πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο Μουσάουι ερωτηθείς σχετικά με την δημοσκόπηση. «Οι προσπάθειες να συσχετιστούν περιθωριακά φαινόμενα με την καθαυτή μουσουλμανική πίστη πυροδοτεί την απόρριψη κάθε διάστασης του Ισλάμ» από πολλούς Γάλλους, ανέφερε.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα από την 15η ως την 18η Οκτωβρίου σε δείγμα 1.736 πολιτών, έδειξε ακόμη ότι εξαπλώνεται η διάθεση απόρριψης των συμβόλων της ισλαμικής πίστης. Περίπου το 43% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην οικοδόμηση νέων τζαμιών, από 39% το 2010, ενώ το 63% εξέφρασε την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες δημόσια, από 59% πριν από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του Σαρκοζί είχε απαγορεύσει οι μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]