Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Στις φλόγες η ιστορική αγορά του Χαλεπιού

Oι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας συνεχίζονται. Αποτέλεσμα των μαχών στο Χαλέπι ήταν μεγάλη πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

29 Σεπτεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Πυρκαγιές ξέσπασαν στο Χαλέπι, ως αποτέλεσμα των  συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας και των ένοπλων μισθοφόρων. Οι πυρκαγιές έπληξαν τη μεσαιωνική αγορά του Χαλεπίου, σήμερα, Σάββατο, καταστρέφοντας εκατοντάδες καταστήματα που σχηματίζουν σειρά με θολωτά περάσματα όπου τρόφιμα, υφάσματα, αρώματα και μπαχαρικά πουλιούνται εδώ και αιώνες. Η αγορά θεωρείται μια από τις ωραιότερες του Αραβικού Κόσμου.

Κάποιοι περιέγραψαν τις ολονύχτιες πυρκαγιές ως το χειρότερο πλήγμα σε μια ακόμη ιστορική περιοχή που συνέβαλε να γίνει το Χαλέπι η καρδιά της εμπορικής ζωής της Συρίας. Το εμπορικό αυτό κέντρο συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το μεσαιωνικό "σουκ" (παζάρι), ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια με καταστήματα, που εκτείνεται σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την επιβλητική ακρόπολη του 13ου αιώνα, ήταν κάποτε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες πλήττεται καθημερινά από μάχες και βομβαρδισμούς στα πλαίσια της προσπάθειας των ενόπλων μισθοφόρων να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της πόλης, πράγμα που είχαν κατορθώσει εν μέρει πριν από δύο μήνες, φθάνοντας μέχρι ορισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου της.

Ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο δείχνει φλόγες να μαίνονται μέσα στα πέτρινα σοκάκια της αγοράς, τις ξύλινες πόρτες των καταστημάτων να τρίζουν από τη θερμότητα και κάποιους να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με λάστιχο. Άλλα βίντεο δείχνουν ένα πέπλο καπνού να αιωρείται πάνω από τον ουρανό της πόλης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής και εξακολουθούσε να καίει το πρωί του Σαββάτου.

Το "σουκ" του Χαλεπιού δεν είναι ο μόνος από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Συρίας που έχουν πέσει θύματα στο χάος των εξεγέρσεων και των συγκρούσεων μεταξύ ξένων μισθοφόρων και των Ε.Δ. της Συρίας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κάστρων της, έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά. Κάποια, μάλιστα, έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές βάσεις, αυξάνοντας τους φόβους των αρχαιολόγων για πιθανή καταστροφή τους.
 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]