Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Σαμαράς στα βήματα του ΓΑΠ - Δεν θέλει λεφτά, αλλά... αέρα!


Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, και όχι απαραιτήτως περισσότερα χρήματα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Δεν ζητούμε περισσότερα χρήματα. Αυτό που θέλουμε είναι λίγος αέρας για να ανασάνουμε, να βάλουμε μπροστά την οικονομία και να αυξήσουμε τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα και περισσότερα χρήματα», σημείωσε ο κ.Σαμαράς.

Σε ερώτηση για το πώς είναι να κυβερνά κανείς μία χώρα, όπου καθημερινά πρέπει να φοβούνται την πτώχευση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Πρέπει να διώξουμε αυτήν την αρνητική ψυχολογία, που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα Οι Ελληνες έχουν εκλέξει μία νέα κυβέρνηση, ώστε οδηγήσει την χώρα σε μία νέα πορεία. Εχουμε σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και δεν είναι δίκαιο, όταν κάποιοι στην Ευρώπη, παρόλα αυτά, θέλουν να μας ρίξουν ξανά σ' αυτήν την τρύπα».

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλύτερα για την χώρα να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα, ο κ.Σαμαραάς απάντησε: «Για όνομα του Θεού, όχι. Μία επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα σήμαινε πέντε ακόμη χρόνια περίπου ύφεσης και η ανεργία θα έφτανε στο 40%. Ενας εφιάλτης για την χώρα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μία πρωτοφανής κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%. Μία επιστροφή στην δραχμή θα επέφερε μία περαιτέρω μείωση κατά 70%. Ποια οικονομία, ποια δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει έτσι; Στο τέλος θα ήταν όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Ερωτηθείς για το αν η χώρα κάνει αρκετά, ο κ.Σαμαράς απάντησε ότι πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά και εντός και εκτός Ελλάδας. «Τώρα κάνουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Αλήθεια;» ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ναι», απαντά ο πρωθυπουργός. Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα αιμορραγεί. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά το 1/5, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί κατά το 1/3, οι συνταξιούχοι έχασαν το 1/5 του εισοδήματός τους, οι μισοί από τους νέους μας είναι άνεργοι. Κάνουμε τα πάντα για τη συνοχή της χώρας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Ελλάδα αφεθεί να πέσει τώρα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα γίνουν πιο ευάλωτες. Για να μην αναφερθούμε καν στις δραματικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα, ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι με τους πάρα πολλούς εργαζόμενους, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

«Έχω αποφασίσει, ότι για κάθε δέκα συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους θα προσλαμβάνεται μόνο ένας. Σημειώνουμε πρόοδο και σύντομα θα έχουμε μικρότερες, υγιείς και σημαντικά βελτιωμένες στην απόδοσή τους δημόσιες υπηρεσίες. Για αυτό μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε ο κ.Σαμαράς.

Για όσα λέγονται ότι τον Σεπτέμβριο θα ελληνικά κρατικά ταμεία θα είναι άδεια, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «έχουμε βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά χάρη στις συμφωνίες, η χρηματοδότησή μας για τα επόμενα τρία χρόνια υπάρχει. Το αποφασιστικό είναι η οικονομία να αναπτυχθεί πάλι γρήγορα, τα φορολογικά έσοδα να βελτιωθούν και να λειτουργήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφορικά με το αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής.

Ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση της υγείας του μετά την χειρουργική επέμβαση στα μάτια, στην οποία υποβλήθηκε μετά τις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι κάθε μέρα γίνεται και καλύτερα. «Σε έναν μήνα περίπου θα έχω επιστρέψει στον παλιό μου εαυτό. Και σας λέω: Είμαι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να δράσω. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Και οι οι εταίροι μας πρέπει να ξέρουν ότι εμείς οι Έλληνες βάζουμε πραγματικά τα δυνατά μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Το ίδιο σίγουρος είμαι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό μας και ότι η ελληνική επιτυχία θα ενισχύσει την Ευρώπη».

Independent: Ο δίσκος της ελληνικής ζητιανιάς ξαναβγήκε στην Ευρώπη

Με τον ειρωνικό τίτλο «ο Ελληνας ασθενής επιστρέφει ζητώντας περισσότερα λεφτά» που παραπέμπει στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Αντ. Σαμαρά, ο βρετανικός Independent σχολιάζει με προσβλητικά δηκτικό τρόπο την ευρωπαϊκή εξόρμηση του έλληνα πρωθυπουργού:

«Ο ελληνικός δίσκος της ζητιανιάς περιφέρεται ξανά απειλητικός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος, αφού περιγράφει τα ποσά της βοήθειας που μέχρι τώρα έχει λάβει η Ελλάδα, διερωτάται:

«Γιατί λοιπόν μετά από όλη αυτή τη βοήθεια, η Ελλάδα βγήκε πάλι με το δίσκο στην Ευρώπη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ενας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά διένυσε δύο μήνες ακυβέρνητη μετά τις εκλογές του Μαϊου, οι οποίες απέτυχαν να αναδείξουν καθαρό νικητή, καθυστερώντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ενας άλλος λόγος της αποτυχίας να πιάσει τους στόχους είναι ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει απογοητευτικά, αφού μόις 2 δισεκατομμύρια έχουν συγκεντυρωθεί από την πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει βαλτωμένη σε άγρια ύφεση εδώ και 5 χρόνια αφούτου η φούσκα που προηγήθηκε, έσκασε. Η βύθιση αυτή αύξησε τα κοινωνικά επιδόματα καθώς η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23%. Διέλυσε επίσης τα φορολογικά έσοδα καθώς επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, οι δε καταναλωτές σταμάτησαν να ξοδεύουν. Αμφότερα δυσχεραίνουν τηνν προσπάθεια της χώρας να μειώσει τα ελλείμματά της.
(...)

Θα πάρει η Ελλάδα περισσότερο χρόνο και έξτρα βοήθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της; Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την γερμανική πολιτική, καταλήγει το άρθρο, παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Γκίντιο Βεστερβέλε ότι ο χαμένος χρόνος των ελληνικών εκλογών θα πρέπει να συνυπολογισθεί. Αλλά κάποιοι γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία να κοπούν οι δεσμοί με την Ελλάδα».


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αχ ρε Αντώνιε ψευταρά......
    Άλλα έλεγες πριν, τι Ζάπεια τι 18 και 11118 σημεία και άλλα κάνεις.....
    Τώρα κάνεις διαπιστώσεις αλλά περί βελτιώσεων τίποτα...
    Αέρα εεέ, αέρα να φύγει η χολέρα ! (για να θυμηθούμε και παλαιότερα συνθήματα άλλων σωτήρων)
    Καλό θα ήταν να σου πούμε "Ωρα καλή στη πρύμνη σου και αέρα στα πανιά σου" αλλά αν δεν το έχεις ακόμη καταλάβει....βουλιάξαμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]