Πλιάτσικο σε όλη την χώρα
Το τελευταίο περιστατικό με την Άννα Μπουμπενίκοβα -τη Σλοβάκα αρμόδια της Κομισιόν για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις -, η οποία φέρεται να είναι μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας στη χώρα της, ήρθε να προσθέσει ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του ευρύτερου συστήματος των αποκρατικοποιήσεων που παίζεται εδώ και πολλούς μήνες, υπό τον ευρύτερο τίτλο «Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».
Λέγεται μάλιστα πως στην πλατεία Συντάγματος, όπου γενικώς επείγονται να δείξουν στην τρόικα την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά με την προσδοκία ότι θα λάβουν εύσημα περί συνέπειας, «τράβαγαν τα μαλλιά τους» με τη νέα αυτή εμπλοκή. Οι λόγοι ήταν δύο:
♦ Από τη μια η υπόθεση αυτή εξελίχθηκε σε φιάσκο περιωπής, η οποία, από εκεί που δεν το περίμεναν, υπενθύμισε μια βασική αρχή: ότι τέτοιου είδους διαδικασίες, όσο επικοινωνιακό πασπάλισμα και να τους κάνεις, υποκρύπτουν πάντα μια ελαφρά - αν όχι... ανυπόφορη - οσμή σκανδάλου.
♦ Από την άλλη έδωσε ένα ακόμη αρνητικό επικοινωνιακό στίγμα τόσο προς την τρόικα όσο και προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη ακονίζουν μαχαιροπίρουνα για μερικές από τις ευκολότερες και πιο προσοδοφόρες μπίζνες της ζωής τους.
♦ Επιπλέον ο... παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναγκαστικά παραμένει ακόμη στη θέση του για να τακτοποιήσει - κατά πώς φαίνεται - ορισμένες επείγουσες εκκρεμότητες.
Αυτό για την κυβέρνηση είναι μια ακόμη δυσμενής - αν και παράπλευρη - εξέλιξη, καθώς το... «αστείο» είναι, όπως έχει αναφέρει πλειστάκις το «Π», ότι υπάρχει τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην τρόικα τεράστια δυσαρέσκεια επειδή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ έχει παραγάγει ελάχιστο «έργο» και έχει φέρει σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα με συνέπεια ο Τόμσεν και η παρέα του να γκαζώνουν συνεχώς την κυβέρνηση να προχωρήσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση - και ο υπουργός Οικονομικών - επισπεύδει τις παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας ανεκτίμητης αξίας στο ΤΑΙΠΕΔ προς... «αξιοποίηση», το Ταμείο δείχνει κλινικά νεκρό.
Κι αυτό, όπως και να το δει κάποιος, δεν αποτελεί λόγο για εύσημα από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι εν τω μεταξύ - έχοντας κατ’ ουσίαν αποκλείσει την πιθανότητα να δουν «πρόοδο» σε άλλους τομείς, όπως π.χ. η φοροδιαφυγή - πιέζουν όλο και περισσότερο για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Άλλωστε, αν το δει κάποιος από την πλευρά της τρόικας, οι μάγκες πρέπει να τραβάνε τις κοτσίδες τους. Σήμερα οι περισσότεροι έχουμε... ξεχάσει τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες του πρώτου προγράμματος «αξιοποίησης», το οποίο υποτίθεται πως θα απέδιδε κάπου 10 δισ. ευρώ το 2011 και από 15 δισ. τα επόμενα χρόνια.
Το... «τυράκι» που ρίχνουν παγίως στους κυβερνητικούς λέει περίπου ότι, αν είχαν εφαρμοστεί οι στόχοι του πρώτου μνημονίου, το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο σήμερα.
Αυτό όμως που κυρίως τους εξοργίζει, όπως ευθαρσώς λένε σε κάθε ευκαιρία, είναι ότι, παρά την τραγική αναποτελεσματικότητα, οι στρατιές συμβούλων που κλήθηκαν να συνδράμουν το ΤΑΙΠΕΔ για να διευθετήσουν το ξεπούλημα, παρότι πέτυχαν το γνωστό... μηδενικό αποτέλεσμα, συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, με τις αμοιβές, τα παχυλά μπόνους κ.λπ. να τρέχουν κανονικότατα και στην ώρα τους από το – κατά περίπτωση πάντα – γαλαντόμο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ωστόσο μόνο γαλαντόμο δεν είναι όταν πρόκειται για συνταξιούχους των 700 ευρώ και εργαζόμενους με ακόμη μικρότερες αποδοχές...
Ζητούν ξεκαθάρισμα
Εδώ και καιρό το «Π» είχε επισημάνει πως το ξεκαθάρισμα του Ταμείου είναι στις προτεραιότητες των δανειστών. Μετά τις εκλογές ο ίδιος στόχος μπήκε στις πρώτες προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης. Η οποία, την ώρα που παίζει το δικό της στοίχημα επιδεικνύοντας πρωτοφανή προθυμότητα έναντι της τρόικας, βλέπει ότι οι... εγγενείς δυσχέρειες ίσως υπερβαίνουν τις φτωχές δυνατότητές της.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς η σταθερότητά της τίθεται ευθέως εν αμφιβόλω – όχι πάντως εξ αιτίας του... ξεπουλήματος, στο οποίο οι εταίροι της δεν προβάλλουν ούτε καν τυπική αντίσταση – και ανησυχεί σφόδρα ότι ίσως ο διαθέσιμος χρόνος αποβεί εν τέλει ανεπαρκής για την προώθηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου αποστέρησης του κράτους από την περιουσία του.
Η κατάσταση αυτή, η οποία στην κυβερνητική γλώσσα μεταφράζεται σε αγωνία για το «πώς θα απεγκλωβιστεί το Ταμείο από τις αγκυλώσεις και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος» και, κυρίως, «πώς θα επανενεργοποιηθεί επί της ουσίας για να υλοποιηθεί το ελάχιστο από αυτά που έχουμε υποσχεθεί στους ξένους για τις ιδιωτικοποιήσεις» κινητοποίησε τις δύο τελευταίες εβδομάδες τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η τοποθέτηση νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Το σημαντικό όμως είναι ότι από βδομάδα αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Αυτό τουλάχιστον λένε όσοι συζήτησαν το θέμα με το οικονομικό επιτελείο και μεταφέρουν τις απόψεις και τα... «μηνύματα» του υπουργού Οικονομικών.
Η «ομάδα κρούσης»
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε ότι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θα ανήκει και τυπικά στο παρελθόν, ενώ το νέο επιτελικό δίδυμο των Τάκη Αθανασόπουλου και Γιάννη Εμίρη θα εξειδικεύσει το σχέδιο «δέκα σημείων» που έχει προαναγγείλει ο ΥΠΟΙΚ για άμεση δράση.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την απόλυτη ευθύνη και ουσιαστική εποπτεία όλου του προγράμματος με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι προφανώς βλέπουν στον Στουρνάρα την... τελευταία ευκαιρία να προχωρήσει το πιο απαιτητικό από τα σχέδιά τους.
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται την παλαιότερη επισήμανσή μας πως η τρόικα σχεδίαζε είτε αναβάθμιση του επικεφαλής της Task Force για την ελληνική οικονομία Χορστ Ράιχενμπαχ είτε τον διορισμό κάποιου άλλου υψηλόβαθμου στελέχους.
Όμως, αποδεικνύεται ότι ο Στουρνάρας απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης τους και ευλόγως αναλαμβάνει την υψηλή επιστασία του έργου των αποκρατικοποιήσεων με την αμέριστη συνδρομή του εξειδικευμένου Εμίρη και τη συμβουλευτική στήριξη από την περίφημη «τριάδα» της Εθνικής (έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον ρόλο του νέου σχήματος με τους Αλέξανδρο Τουρκολιά, Γιάννη Ζαννιά και Πέτρο Χριστοδούλου).
Πλέον η ομάδα έχει συγκροτηθεί με τις απαραίτητες μετεγγραφές και με τον ορισμό του αρμόδιου της Κομισιόν συμπληρώνεται από όλες τις πλευρές. Έτσι όλοι μαζί προχωρούν επί το έργον...
Λιμάνια - ενέργεια
Ενώ λοιπόν διαρκεί το σίριαλ των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν μονόδρομο (τι... πρωτοτυπία!) την επίσπευση υλοποίησης ενός προγράμματος ελάχιστων εκχωρήσεων σε συνδυασμό με το ξεφόρτωμα όσων εκτάσεων και εγκαταστάσεων του Δημοσίου μπορούν να «φύγουν» αμέσως.
Ήδη στο δυναμικό του Ταμείου πέρασαν αυτή κιόλας την εβδομάδα (στις 13.8) τα δικαιώματα 23 λιμένων και τουριστικών εγκαταστάσεων (μαρίνες) που προορίζονται για άμεση αξιοποίηση.
Συν τω χρόνω, αλλά χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή, στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.
Το παιχνίδι εδώ άρχισε τελευταία να «χοντραίνει», ιδιαίτερα μετά το θερμό ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ισραηλινοί (και η αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων Delek - μέτοχος της οποίας είναι το λόμπι Κλίντον). Εδώ βέβαια υπάρχει και ρωσικό αλλά και ελληνικό ενδιαφέρον, με τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας να θεωρούνται εκ των ισχυρών παικτών και διεκδικητών, που δεν θα αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους.
Όλη αυτή η κινητικότητα κάνει ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να σκέφτονται να εντάξουν τις αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας στο διεθνές παιχνίδι, θεωρώντας ότι έτσι μπορούν να αποκομίσουν ευρύτερα οφέλη για τη χώρα. Σε αυτό άλλωστε σκοπεύουν να «αξιοποιήσουν» τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο.
Με τη ΔΕΠΑ, λοιπόν, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα πετύχει την απαραίτητη μόχλευση στον ενεργειακό τομέα, ενώ, σε συνδυασμό με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, προσβλέπει σε μερική, έστω, αναστροφή του επενδυτικού κλίματος στα μάτια των ξένων. Κάπως έτσι επιχειρούν να προσδώσουν στην εκποίηση μια... εσάνς «εθνικού συμφέροντος».
Σε ένα τέτοιο περίγραμμα ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να «εξοπλίσει» τον πρωθυπουργό να μεταβεί στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τη Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα, με ένα «κλεισμένο» πακέτο μέτρων, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό πακέτο πώλησης ορυκτού πλούτου, περιλαμβανομένων και πιθανών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου.
Ο Στουρνάρας λέει ότι, εάν ο Σαμαράς πάει με ένα «αξιοπρεπές πακέτο» στη Μέρκελ, θα κερδίσει χρόνο πολύτιμο και η Ελλάδα είναι πιθανόν να μείνει εκτός του στόχαστρου των Γερμανών όταν έρθει η ώρα της σύγκρουσης Βερολίνου - Ρώμης ή και όταν θα ενταθεί η κρίση διεθνώς.
Στο ίδιο πλαίσιο, τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν πως θα γίνει μία γρήγορη κίνηση για τη διάθεση ενός σημαντικού ποσοστού του ΟΠΑΠ (δηλαδή του πακέτου που βρίσκεται ήδη στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ) με τη μέθοδο του πλειστηριασμού. Δηλαδή το ποσοστό δεν θα προσφερθεί στη χρηματιστηριακή του τιμή, αλλά στο υψηλότερο τίμημα μεταξύ αυτών που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, έχουν συγκεντρωθεί και... ακονίζουν τα μαχαίρια τους.
Αντίο Ταχυδρομεία
Τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης παίρνουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσει στην πώληση του μετοχικού πακέτου των ΕΛΤΑ, το οποίο θα μεταφερθεί στο Ταμείο με νεότερη απόφαση της Διυπουργικής. Η απόφαση προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά τόσο της αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς ξεσηκώθηκαν ήδη για το επιταχυνόμενο ξεπούλημα, όσο και των εργαζομένων, που χαρακτηρίζουν την απόφαση για πώληση παγκόσμια πρωτοτυπία.
Πάντως, παρότι κάποιοι χαρακτήρισαν έκπληξη την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αφού δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις υψηλής προτεραιότητας, η αλήθεια είναι ότι ο σχετικός φάκελος προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό με επιμέλεια. Κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι τα εξής:
♦ Το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 90% των ΕΛΤΑ, ενώ το υπόλοιπο 10% των μετόχων του ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο πρόκειται επίσης να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησης το επόμενο διάστημα.
♦ Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 10% έχουν και τα ΕΛΤΑ στο Τ.Τ., στο πλαίσιο της μετοχικής συνεργασίας που έχουν υλοποιήσει εδώ και χρόνια οι δύο εταιρείες.
♦ Το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας έχουν αναλάβει η Lazard Freres και η Pricewaterhouse Coopers Business Solutions.
Βεβαίως, τώρα, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική ταχυδρομική αγορά, η οποία απελευθερώνεται πλήρως από τις αρχές του επόμενου έτους.
Στο παρελθόν, όταν είχε γίνει ξανά λόγος για αναζήτηση στρατηγικής συνεργασίας για τα ΕΛΤΑ, θεωρητικό ενδιαφέρον είχε εκφραστεί από τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, τα ταχυδρομεία του Βελγίου και της Ολλανδίας, αλλά και από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία. Ποιοι από αυτούς θα μπουν στη διαδικασία να «πλειοδοτήσουν», θα φανεί.
Να γνωρίζουν καλά όλοι αυτοί οι δωσίλογοι και τα αφεντικά τους, ότι η τιμωρία τους θα είναι άμεση αν τολμήσουν να ξεπουλήσουν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πηγές, δηλαδή ενέργεια, νερό,μεταλλεία, υδρογονάνθρακες και κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημόσια εκτέλεσή τους θα είναι πολύ μικρή ποινή.
Φαίνεται ότι επί του παρόντος μάλλον το αψηφούν και προχωρούν..... αν δει κανείς τις μούρες των ...διαχειριστών καταλαβαίνει για τις προθέσεις τους.....
Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε να καταληστέψουν την Ελλάδα μας και βασικά χωρ΄ς το παραμικρό όφελος για τους Έλληνες....
Ας γνωρίζουν από τώρα οι εθνοπατέρες μας ότι αυτά τα εγκλήματα θα τα πληρώσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θ' αποφύγουν την κρίση τους στο μέλλον …
Οι εθνοπατέρες μας, οι οποίοι ανήκουν σχεδόν στο σύνολό τους σ' αυτήν τη γενιά και εξακολουθούν να εγκληματούν εναντίον όλων.
Η ιστορία δεν θα τους "ξεγράψει", όπως είπε ο αφελής ψιλοελληνόφωνος Εβραιοαμερικανός Πρωθυπουργός μας.
Η ιστορία θα τους "γράψει" με μεγάλα γράμματα, γιατί και οι Εφιάλτες "γράφουν" ιστορία.
------------------------
fnous -ΕΑΜ β' - Προυπολογισμός 2011.
http://www.youtube.com/watch?v=qrV4-qLbuNk&feature=plcp