Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι αντάρτες παρέλυσαν τη λειτουργία του τουρκικού κράτους


Έλεγχος ορισμένων περιοχών που καταργεί τα σύνορα, απαγωγές και καταστροφή εργοταξίων για να εμποδίσουν την κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων. Μια νέα στρατηγική που έχει παραλύσει τη λειτουργία του κράτους στο Κουρδιστάν, ως μέρος ενός σχεδίου για τη δημοκρατική και οικολογική αυτονομία που διεκδικείται από το κουρδικό κίνημα.

Οι τουρκικές αρχές αποκρύπτουν και χειραγωγούν την ενημέρωση, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να υπακούσουν στον αφέντη τους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συχνά απλώς περιορίζονται να αναφέρουν μόνο τις επίσημες δηλώσεις μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες στη παγκόσμια κοινή γνώμη.

Οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται

Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, ενώ οι άλλοι που τολμούν ακόμη να επικρίνουν την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης απολύονται. Στις 10 Αυγούστου, η εφημερίδα Aksam απέλυσε έξι δημοσιογράφους και αρθρογράφους από τους οποίους τον Σερντάρ Ακινάν. Ο τελευταίος είχε δεχθεί απειλές από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα: «Σημειώνουμε αυτά τα άρθρα του».

Στις 13 Αυγούστου, ο διάσημος αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal, Γιλντιρίμ Τούρκερ αποχώρισε από την εφημερίδα του για να διαμαρτυρηθεί κατά της λογοκρισίας του τελευταίου άρθρου του, με τίτλο «Stratejistler, Gazeteciler, Devlet Kaynaklar» (Οι στρατηλάτες, οι δημοσιογράφοι, οι κρατικές πηγές).

Ενώ το καθεστώς του ΑΚΡ, κυβερνών κόμμα από το 2002, μετέτρεψε τη χώρα στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να κάνουν προπαγάνδα για αυτή τη κατασταλτική πολιτική κατά του κουρδικού λαού και όλων των αντιπολιτευομένων. Η διάδοση ψευδών πληροφοριών συμβάλλει στην καταπιεστική πολιτική του καθεστώτος και περιπλέκει την κατανόηση του κουρδικού προβλήματος, που ήδη περιβαλλόταν από τεράστια εκστρατεία χειραγώγησης.

Ένας πόλεμος μεσαίας έντασης

Τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν;
Χωρίς να αναφερθούμε στο ιρακινό Κουρδιστάν και στο συριακό Κουρδιστάν, η τρέχουσα κατάσταση του πολέμου μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK πρέπει να αποσαφηνιστεί.
Για έναν από τους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, των Δυνάμεων της Λαϊκής Άμυνας (HPG), πρόκειται για «πόλεμο μεσαίας έντασης».

Το κίνημα ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου τις «επαναστατικές» επιχειρήσεις του για τη δημοκρατική αυτονομία του Βόρειου Κουρδιστάν στην νότια-ανατολική Τουρκία. Ο στρατός εξακολουθεί να μην μπορεί να εισέλθει διά ξηράς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του PKK στο Şemdinli από τις 23 Ιουλίου. Το κίνημα έχει επίσης αναλάβει τον έλεγχο μερικών περιοχών στη Cukurca, πάντα στην περιοχή του Χακκάρι από τις 4 Αυγούστου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σεμντιλί. Στην πραγματικότητα, ο στρατός δεν μπορούσε να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις και αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα οδοφράγματα στις 9 Αυγούστου στο δρόμο Σεμντιλί -Γιουκσέκοβα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου, ο στρατός αποσύρθηκε επίσης από όλα τα φυλάκια και θέσεις μεταξύ Χακκάρι και Cukurca, γεγονός που επιβεβαιώνει την επικράτηση του ελέγχου της περιοχής από το PKK.

Επιπλέον, η οργάνωση επέκτεινε τις επιχειρήσεις συλλήψεων και καταστροφής των οχημάτων που εργάζονται για τα στρατιωτικά εργοτάξια. Τουλάχιστον 80 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, φυλάκων χωριών, εργολάβων, δημάρχων του ΑΚΡ και ενός βουλευτή του κεμαλικού κόμματος CHP, συνελήφθησαν από τους αντάρτες μεταξύ της 1ης Μαΐου και 13ης Αυγούστου 2012. Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν μετά από ανάκριση από το κίνημα που δηλώνει ότι τηρεί την Σύμβαση της Γενεύης περί μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

Τα σύνορα έχασαν κάθε νομιμότητα

Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις;
Το ΡΚΚ ισχυρίζεται ότι άλλαξε τη στρατηγική του μετά την αδιάκοπη καταστολή κατά του κουρδικού λαού. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε πρόσφατα ότι τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας καταργήθηκαν μετά από τη επιχείρηση των ανταρτών στο Σεμντιλί. Υπογραμμίζοντας ότι η μάχη του Σεμντιλί σηματοδότησε μια αλλαγή τακτικής εκ μέρους της οργάνωσής του, διευκρίνισε ότι η αντάρτική οργάνωση σκοπεύει να παραμείνει στο Σεμντιλί που θα αποτελέσει ένας προμαχώνας σε αυτή τη ζώνη, αντί να διεξαγάγει ενέδρες εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες ταξιδεύουν χωρίς βίζα

Ο Μπαχόζ Ερντάλ, ένας διοικητής του PKK, από την πλευρά του πρόσθεσε: «Εμείς, ως μαχητές, διασχίζουμε εδώ και 28 χρόνια τα τεχνητά σύνορα που σχεδιάστηκαν μεταξύ των τεσσάρων τμημάτων του Κουρδιστάν, χωρίς διαβατήριο ή βίζα. Αυτά τα σύνορα έχουν χάσει κάθε έννοια νομιμότητας για τους μαχητές. Η επαναστατική επιχείρηση του Σεμντιλί απλώς έκανε πιο ορατή αυτή τη πραγματικότητα».

Αντιμέτωπο με τις μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιούνται από τις τουρκικές αρχές, το PKK ξεκίνησε τις επιχειρήσεις συλλήψεων στα πλαίσια του σχεδίου του για την οικολογική και δημοκρατική αυτονομία, ήτοι για την αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους υπέρ της αποκέντρωσης. Η ύπαρξη του κράτους έχει ήδη μειώσει σημαντικά στο Κουρδιστάν όσον αφορά τα στρατιωτικά και αστυνομικά φυλάκια.

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη «σύλληψη» του βουλευτή του CHP του Ντέρσιμ. Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Χουσεΐν Αϋγκιούν συνελήφθη στις 12 Αυγούστου από τους μαχητές μας μεταξύ των πόλεων Ντέρσιμ και Οβατζίκ», δήλωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που δρομολογούνται μετά τη σύλληψή του θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του βουλευτού. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των συλληφθέντων από τους αντάρτες, απορρίπτοντας οποιαδήποτε ειρηνική προσέγγιση.

Οι μόνες επενδύσεις στο Κουρδιστάν: φράγματα, δρόμοι, στρατιωτικά φυλάκια, φυλακές

Η ένοπλη πτέρυγα του PKK ισχυρίζεται επιπλέον ότι κατέρριψε πέντε ελικόπτερα Sikorsky και κατέστρεψε εννέα στρατιωτικά οχήματα, καθώς και 115 εργοταξιακά οχήματα που εργάζονται για το στρατό κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου.

Επί του θέματος αυτού, ο Μπαχόζ Ερντάλ διηγείται στη κουρδική εφημερίδα Ozgur Politika: «οι επενδύσεις του ΑΚΡ στο Κουρδιστάν εστιάζονται σε τρεις τομείς: φράγματα, δρόμοι και στρατιωτικά φυλάκια. Αυτά τα έργα διοικούνται από το Υπουργείο Άμυνας και δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική ανάπτυξη του Κουρδιστάν. Υπάρχει σχέδιο για την κατασκευήστρατιωτικών βάσεων και φυλακίων. 1.000

Τα φράγματα προορίζονται να πλημυρίζουν το Κουρδιστάν κάτω από το νερό, ενώ οι δρόμοι προορίζονται να διευκολύνουν το πέρασμα του στρατού, να διαιρέσουν τις ορεινές περιοχές και να ασφαλίσουν τις διελεύσεις προς τις στρατιωτικές βάσεις.
Βλέπουμε κάθε μέρα νέα εγκαίνια εργοστάσιων στις πόλεις της Τουρκίας, ενώ στο Κουρδιστάν μόνο νέων στρατιωτικών βάσεων και φυλακών. Πρόκειται για επενδύσεις για κατάληψη, κατοχή και λεηλασία της περιοχής».

Ο Cemil Bayik, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΡΚΚ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2012: «Εάν το ΑΚΡ παραλύει το δρόμο για μια πολιτική ειρηνική αλλαγή στο Κουρδιστάν, συλλαμβάνοντας φοιτητές, καθηγητές και αιρετούς και εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, θα παραλύσουμε και εμείς την πολιτική, διοικητική και πολιτιστική αποικιοκρατία του τουρκικού κράτους».

Συνεχίζονται οι απώλειες τουρκικών ελικοπτέρων στο Κουρδιστάν

Συνεχίζεται η "αιμορραγία" τουρκικών εναέριων μέσων λόγω της δράσης του ΡΚΚ. Το τελευταίο επεισόδιο στο πολύχρονο αυτό σήριαλ διαδραματίστηκε στις 22/7/12 στην επαρχία Υüksekova (νομός Hakkari) όπου και κατέπεσε ελικοπτέρο S-70 της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Το έμφορτο Blackhawk (δεκαπέντε επιβαίνοντες) συμμετείχε σε αντιαντάρτικες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή, μεταφέροντας ομάδα πεζικού σε ορεινή τοποθεσία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά την ζώνη προσγείωσης του ελικοπτέρου, τα οποία και πυροδότησαν από ασφαλή απόσταση. Το τουρκικό γενικό επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το ελικόπτερο S-70 της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής κατέπεσε στις 16.55, κατά την διάρκεια προσγείωσης στην περιοχή Ντεριάν Τεπέ, 12 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάγλιτζα. Επισήμως η πτώση αποδίδεται σε "απώλεια ισχύος"..., με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος 5 επιβαινόντων και ο τραυματισμός 8. Οι αντάρτες του ΡΚΚ από την μεριά τους ανακοίνωσαν πως ευθύνονται οι ίδιοι για την πτώση του ελικοπτέρου και κάνουν λόγο για 8 νεκρούς στρατιώτες και 7 τραυματίες. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση τους αναφέρει πως ο "κατοχικός τουρκικός στρατός είχε ξεκινήσει επιχείρηση στις τοποθεσίες Γκλορτ, Σερενγκέ και μάρτυρα Σερντάρ. Στις 16.30 το ελικόπτερο επιχείρησε να προσγειωθεί στον χώρο των επιχειρήσεων και καταρρίφθηκε από αντάρτες μας." Με νεώτερη ανακοίνωση ο Tούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Necdet Özel, διέψευσε τους Κουρδικούς ισχυρισμούς, κάνοντας εκ νέου λόγο για "τεχνική βλάβη". Είναι πλέον κοινό μυστικό πως οι περισσότερες απώλειες τουρκικών εναέριων μέσων στο Τουρκικό Κουρδιστάν, που αποδίδονται σε "τεχνική αστοχία" από το Γενικό Επιτελείο, φέρουν την σφραγίδα του ΡΚΚ. Λίγα λόγια για την περιοχή Όπως φαίνεται και στον χάρτη που παραθέτουμε, ο νομός Hakkari χωρίζεται σε 4 περιφέρειες, του Sedimnli, Çukurca, Hakkâri και Υüksekova. Το τουρκικό γενικό επιτελείο σταθμεύει στις πρωτεύουσα εκάστης εξ'αυτών απο έναν τουλάχιστον ισχυρό σχηματισμό πεζικού. Έτσι στην Υüksekova σταθμεύουν η 3η Μεραρχία ΠΖ Μεθορίου και η 21η ΤΞ Στρατοχωροφυλακής (η οποία επανδρώνει τα φυλάκια στον νομό), στο Semdinli η 34η ΤΞ ΠΖ Μεθορίου, στην πόλη Hakkâri η 1η ΤΞ Καταδρομών και στην Çukurca η 20η ΤΞ Στρατοχωροφυλακής. Αναλόγως με τις ανάγκες (δλδ τις ορέξεις του κ.Καραγιλάν..) στον νομό αποσπώνται υπομονάδες απο διάφορες άλλες περιοχές της Τουρκίας. Οι ιδιαίτερες ανάγκες στις ορεινές επαρχίες του Κουρδιστάν έχουν οδηγήσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην διατήρηση ενός εξαιρετικά πυκνού δίκτυου στρατιωτικών φυλακίων. Οι επιθέσεις του ΡΚΚ στην περιοχή απασχολούν περισσότερο τα μεθοριακά φυλάκια Daglica, Aktutun (γνωστό για την αιματηρή επίθεση του 2008), Derecik (8 νεκροί στρατιώτες προ διμήνου , ένας νεκρός απο επίθεση με όλμους προχθές), Umurlu και πέριξ της πόλεως Cukurca, τα οποία θα μπορούσαμε πλέον να χαρακτηρίσουμε "κλασσικούς" στόχους των ανταρτών. Εξ' αυτών το φυλάκιο της Daglica βρίσκεται στην δυσμενέστερη θέση γεωγραφικά, καθώς αποκόπτεται απο μία μεγάλη οροσειρά με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και το οδικό δίκτυο φαίνεται να είναι φτωχό ή/και εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω PKK. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία όμως δεν περιορίζεται στην ορεινή μεθόριο αλλά και στο εσωτερικό του νομού, στο οποίο η έντονη παρουσία του αντάρτικου έχει οδηγήσει τους Τούρκους στην εγκατάσταση στρατιωτικών φυλακίων ακόμα και κατα μήκος του κυρίου οδικού δικτύου που συνδέει την πρωτεύουσα του νομού πόλη του Hakkari με την Yuksekova. Η έντονη ανασφάλεια του προσωπικού λόγω των συνεχών αιματηρών επιθέσεων και η συνεχής μόλυνση των ορεινών δρομολογίων από τους αντάρτες, έχουν οδηγήσει σε εντατική χρήση των εναέριων μέσων του ΤΣ και της Στρατοχωροφυλακής. Με το ανάλογο τίμημα.. Hakkari : Πρότυπο φυλάκιο νέου τύπου Η κατάρριψη της 22/7/12 Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιουλίου, ελικόπτερο S-70 της Jandarma το οποίο μετέφερε ομάδα πεζικού στα πλαίσια επιχείρησης εναντίον του ΡΚΚ, συνετρίβη 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του φυλακίου της Daglica, χονδρικά στο μέσο της απόστασης με την πόλη Yuksekova, έδρα της 3ης Τακτικής Μεραρχίας και ειδικών μονάδων της Στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές αιτία της πτώσης ήταν έκρηξη τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού τοποθετημένου στην ζώνη προσγείωσης του ελικοπτέρου, η οποία και αποκόλλησε την ουρά του S-70. Πρόκειται για την πρώτη αναφερόμενη κατάρριψη τουρκικού ε/π με την συγκεκριμένη μεθοδολογία. Οι αναφορές αυτές έρχονται να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των πλάνων που δημοσίευσαν τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία απεικονίζουν S-70 με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου να έχει πραγματοποιήσει βαριά προσγείωση, σε απόσταση αναπνοής από στρατιωτικό φυλάκιο. RPG-7 και SA-7B Το τελευταίο περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της δεινότητας των Κούρδων ανταρτών στην αφομοίωση διδάγματων και τακτικών των Ιρακινών ανταρτών, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη ζωή των Τούρκων στο αφιλόξενο Κουρδιστάν. Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστή η εντατική χρήση φορητών RPG εναντίων χαμηλά ιπτάμενων τουρκικών ε/π, πρακτική στην οποία είχαν αριστεύσει Σομαλοί και Αφγανοί μουτζαχεντίν στο παρελθόν. Αποτέλεσμα βολής βλήματος RPG-7 σε ελικόπτερο S-70 Blachhawk της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής Αντιθέτως, οι Κούρδοι φαίνεται να χρησιμοποιούν με φειδώ τα ρωσικά φορητά αντιαεροπορικά που κατέληξαν στα χέρια τους στα μέσα της δεκαετίας του '90, κυρίως εναντίον του τουρκικού στόλου επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W, τα οποία κατάφεραν να αποδεκατίσουν -στην κυριολεξία-, δημιουργώντας πιεστικό πρόβλημα στο Γενικό Επιτελείο της γείτονος. Οι συνεχείς απώλειες των "Whiskey" σε υπηρεσία και η ακαταλληλότητα των παλαιότερων μονοκινητήριων ΑΗ-1S για επιχειρήσεις σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο, οδήγησε σε επίσημο τουρκικό αίτημα (31/10/11) για την προμήθεια 3 ΑΗ-1W από τα αποθέματα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει ακόμα 7 κινητήρες T700-GE-401, ανταλλακτικά, τεχνικά εγχειρίδια και υποστήριξη των ε/π, έναντι 111 εκατομμυρίων $. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο της κατάρριψης τουρκικού ελικοπτέρου AS-532UL με φορητό αντιαεροπορικό βλήμα SA-7 ( 18/6/1997), κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ (Επιχείρηση Çekiç/Σφυρί). Στις εντατικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στο Ιρακινό Κουρδιστάν οι μαχητές του ΡΚΚ απάντησαν με σειρά καταρρίψεων τουρκικών ελικοπτέρων, χρησιμοποιώντας φορητά αντιαεροπορικά βλήματα SA-7B Strela. Είχε προηγηθεί η κατάρριψη ενός ακόμη ΑΗ-1W απο SA-7B (18/5/1997), με τις εικόνες του φλεγόμενου Cobra να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου (βλέπε σχετικόβίντεο). Κατά την διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης ακολούθησαν ακόμα δύο περιστατικά με βολές SA-7B εναντίον ε/π ΑΗ-1, στις 29 Μαίου και στις 4 Ιουνίου 1997. Η Κουρδική προπαγανδιστική μηχανή αξιοποίησε στο μέγιστο τα συγκεκριμένα πλάνα, φέρνοντας την Τουρκική στρατιωτική ηγεσία σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Mετά απο τις απανωτές καταρρίψεις τουρκικών εναερίων μέσων, το Γενικό Επιτελείο οργάνωσε συνέντευξη τύπουκατά την διάρκεια της οποίας ο Τούρκος αντιστράτηγος Erol Özkasnak κατηγόρησε ανοιχτά Ελλάδα,Κύπρο,Αρμενία,Συρία και Ιράν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών στην χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Στην αίθουσα μάλιστα παρουσίασε ομοίωμα του "φαρμακερού" ρώσικου αντιαεροπορικού, κάνοντας την εκτίμηση πως 60-70 SA-7B βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών του ΡΚΚ. Η λίστα συνεχίζει να μεγαλώνει σταθερά,με την τελευταία επιβεβαιωμένη κατάρριψη ΑΗ-1W με Strela να λαμβάνει χώρα τον Φλεβάρη του 2008 (βλ Τουρκικές απώλειες...). Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται ραγδαία στο Τουρκικό Κουρδιστάν και οι τελευταίες επιθέσεις χρήζουν ξεχωριστής αναφοράς, η οποία θα γίνει σε επόμενη ανάρτηση..

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. The Push to ignite a Turkish civil war through a Syrian quagmire
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/08/the-push-to-ignite-turkish-civil-war.html



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]