Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επέμβαση 60.000 στρατιωτών στη Συρία, βλέπει το Reuters


Ψυχολογικός πόλεμος ή αλήθεια;

Επέμβαση 60.000 στρατιωτών στη Συρία μελετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, υποστηρίζει το Reuters. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το σενάριο που επεξεργάζονται έχουν σχέση με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων που θα έχουν ως αποστολή να “ασφαλίσουν” τα χημικά και βιολογικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ, αν και όταν αυτό πέσει. Οι μυστικές συζητήσεις που γίνονται σύμφωνα με το Reuters δεν έχουν ακόμη καταλήξει σ΄ ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης των δυνάμεων.
Στον πόλεμο της προπαγάνδας το Reuters αποτελεί την κορωνίδα και τον βασικό κορμό υλοποίησης πολυμέτωπων επιχειρήσεων ψυχολογικού περιεχομένου από την πλευρά της Δύσης. Έτσι, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη είδηση (που αναγράφεται πιό πάνω) μεταδόθηκε από το Reuters, τίθεται αυτομάτως υπό αμφισβήτηση, αφού το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει αποδείξει την απόλυτη σύμπλευσή του με τους σκοπούς που επιδιώκει η δύση (ειδικότερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) απέναντι σε κράτη που στοχοποιούνται από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ρόλο του Reuters στην δαιμονοποίηση των Σέρβων, ούτε (προσφάτως) στην προπαγάνδα που έκανε κατά του Καντάφι και στον ρόλο που έπαιξε στις σύγχρονες «αραβικές ανοίξεις» ή σε παλαιότερες «πορτοκαλί επαναστάσεις».

Προφανώς, το δημοσίευμα αποτελεί μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου που προσπαθεί να υλοποιήσει η δύση και αποσκοπεί στην δημιουργία φοβικού συνδρόμου και στην τελική αποσκίρτηση στρατιωτών και αξιωματικών από τις τάξεις του Συριακού στρατού. Ταυτόχρονα, υλοποιείται μία εικονική επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, η οποία πρόκειται να αναλάβει δράση για να γλιτώσει τον κόσμο από τα χημικά και βιολογικά όπλα της Συρίας (και πάλι θυμόμαστε τα ανύπαρκτα πυρηνικά του Ιράκ, που στάθηκαν αφορμή για την «ηρωική» στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την διάσωση του πλανήτη!).

Η συνταγή θεωρείται παλιά, καλά δοκιμασμένη και με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αποτελέσματα, το ίδιο το Reuters συνεπικουρούμενο από άλλα δυτικά ΜΜΕ θα ανακοινώσει χιλιάδες λιποτακτών από τον στρατό της Συρίας. Δεν θα υπάρχει κανείς να επιβεβαιώσει το ψευδές της είδησης, παρά μόνο η κυβέρνηση του Συρίας, η οποία –φυσικά- δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν, αφού τέτοιες δηλώσεις γίνονται όταν υπάρχουν λιποταξίες (κυρίως ανώτατων κυβερνητικών ή στρατιωτικών αξιωματούχων)…

Το «παιχνίδι» της προπαγάνδας, της ψυχολογικής φθοράς και γενικότερα του ψυχολογικού πολέμου είναι ήδη σε εξέλιξη. Όμως, η συγκεκριμένη «είδηση» του Reuters φαίνεται πως επαναπροσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα μίας πολύ σημαντικής σύγκρουσης, η οποία έχει δρομολογηθεί μετά την τελευταία επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία και τις συζητήσεις που είχε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και ήδη δρουν στο έδαφος της Συρίας μονάδες ειδικών επιχειρήσεων δυτικών κρατών (έχουν υπάρξει αρκετές σχετικές συλλήψεις και απελάσεις) παρατηρείται μία ιδιαίτερη εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία έχει αναλάβει τον εφοδιασμό, την εκπαίδευση και την μετακίνηση εντός της Συρίας, ισλαμιστών φονταμενταλιστών και ανδρών της Αλ Κάιντα, οι οποίοι στρατολογούνται για να πολεμήσουν κατά του Άσαντ. Η εμπλοκή της Τουρκίας όμως δεν σταματά στα logistics, αφού τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί μετέχουν σε στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις εντός της Συρίας και απόδειξη γι αυτό είναι οι συλλήψεις που έχουνε γίνει από τις υπηρεσίες ασφάλειας αλλά και από τμήματα του Συριακού Στρατού.

Κλείνοντας κι επειδή δεν πρέπει να είμαστε ποτέ απόλυτοι, σημειώνουμε πως το δημοσίευμα του Reuters σηματοδοτεί μία ισχυρή κλιμάκωση, η οποία θα στηριχτεί σε ένα σημαντικό της μέρος στον ψυχολογικό πόλεμο και στην προπαγάνδα, αν και όλα θα κριθούν στα πεδία των μαχών, όπου οι «αντικαθεστωτικοί» (κατ’ επάγγελμα στρατιώτες, τρομοκράτες ή φονταμενταλιστές ισλαμιστές) τσακίζονται από τον Συριακό Στρατό.
Το πότε και πως θα παρέμβει η Τουρκία, εξαρτάται από την πίεση που ασκείται από την Ουάσιγκτον και –φυσικά- από τα ανταλλάγματα που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο τούρκος πρωθυπουργός (να σημειώσουμε πως τελευταία ο κ. Ερντογάν έχει περισσότερους φίλους στην δύση, παρά στις γειτονικές χώρες ή και μέσα στην Τουρκία), ο οποίος βρίσκεται κάτω από αφόρητη πίεση και ίσως αρχίσει να έχει έντονες αντιδράσεις, άκρως επικίνδυνες για όλες τις χώρες με τις οποίες γειτνιάζει η Τουρκία.


ΥΓ: Άραγε πόσο σύμπτωση μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της "πτώσης" της ιστοσελίδας (πρωί 17ης Αυγούστου) Russian Today, που μεταδίδει ειδήσεις που κόβονται από το Reuters και τα άλλα δυτικά ΜΜΕ;

Διαβάστε επίσης: Προωθείται πυροδότηση εμφύλιου πολέμου στην Τουρκία μέσω του συριακού τέλματος

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σωστή ανάλυση της "είδησης" Κωνσταντίνε. Και με άλλες αναρτήσεις σου προσπάθησες να αναδείξεις τη δυσχερή θέση της Τουρκίας εξαιτίας των άστοχων επιλογών της. Πιστεύω πως και η χτεσινή ανάρτηση, η σχετική με τη διαρροή παράξενου εγγράφου στην Τουρκία παρουσιάζει μια σπασμωδική αντίδραση του κ. Ερντογάν στις πιέσεις που υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]