Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπρα ντε φερ αγορών - λαών, με ρυθμιστές τους πολιτικούς


Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

Κατά βάθος ζούμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ αγορών - λαών. Και στη μέση βρίσκονται οι πολιτικοί. Ολοι ή σχεδόν όλοι (με εξαίρεση τους τραπεζίτες των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών) συμφωνούν πως η πτώση της Λίμαν Μπράδερς και η τεράστια κρίση που ακολούθησε ήταν αποτέλεσμα της απορρύθμισης των αγορών και της χωρίς κανόνες λειτουργίας τους.

Οι πολιτικοί εκτόξευσαν αναθέματα κατά του καπιταλισμού-καζίνο και υποσχέθηκαν ρύθμιση των αγορών. Ακόμα και ο Αλαν Γκρίνσπαν είπε το δικό του mea culpa επειδή πίστευε ότι οι αγορές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πάντα. Πέραν αυτού ουδέν το ουσιαστικό. Αδύναμοι μπροστά στην ισχύ του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου δεν βάζουν τάξη, παρότι, όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι, ο κίνδυνος για ακόμα μία μεγαλύτερη κρίση ελλοχεύει. Και το δυσάρεστο και θλιβερό συμπέρασμα είναι πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει και οι πολιτικοί συνεχίζουν να είναι δέσμιοι της ισχύος των αγορών.

Το κλειδί για τη λύση κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες. Μόνο αυτοί μπορούν να υποχρεώσουν τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα και να ρυθμίσουν τη λειτουργία των αγορών. Το μέγιστο όπλο τους είναι η ψήφος. Βλέπετε οι πολιτικοί όλων των χωρών και των πολιτικών αποχρώσεων πρώτα υπολογίζουν την καριέρα τους και ύστερα το καθήκον τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν η ρύθμιση των αγορών γινόταν από τα κυρίαρχα ζητήματα των εκλογικών αναμετρήσεων, η λύση θα βρισκόταν αρκετά γρήγορα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]