Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψαλίδι και πάλι σε μισθούς – συντάξεις

Παρ’ ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφω­νίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυ­βέρνηση υπάρχει δέσμευση να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συ­ντάξεις, τα πρώτα θύματα του πακέ­του των νέων μέτρων θεωρούνται οι συνταξιούχοι. Κυρίως δε αυτοί που παίρνουν μεγάλες συντάξεις από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία.

Στο υπουργείο Εργασίας, που έχει επιφορτιστεί με την εξειδίκευση πε­ρίπου του 1/3 των νέων μέτρων των 11,7 δισ. (δηλαδή μέτρα περικοπής 3,5 με 4 δισ. ευρώ), μελετούν την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των απολαβών (για κύριες και επικου­ρικές συντάξεις) στο επίπεδο των 2.400 ευρώ. Η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνεται στο πακέτο που είχε εισηγηθεί το ΚΕΠΕ.

Μόνο η εφαρμογή αυτού του πλα­φόν εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικο­νομήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, μια και με τα σημερινά δεδο­μένα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις βρίσκεται περίπου στα 2.800 ευρώ.

Με βάση τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, «ψαλίδι» έρχε­ται και για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και το 50%.

Παράλληλα σχεδιάζεται να δίνο­νται τα χρήματα στους δικαιούχους σε δόσεις, ειδικά στις περιπτώσεις ελλειμματικών ταμείων. Ειδικότερα για τους δημοσίους υπάλληλους εξε­τάζεται να αποδίδεται ολόκληρο το εφάπαξ μόνο σε όσους συμπληρώ σουν 25 χρόνια υπηρεσίας, ενώ για 12-24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξι­ούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνο­λο των εισφορών και για 6-12 χρόνια έντοκα το 70% των εισφορών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρότα­ση της μελέτης ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η όποια, όπως σημειώνεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, ο οποίες θα κο­πούν ή θα μειωθούν προκειμένου το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το πλαφόν.

Επιπλέον, το σύνολο των επιδομά­των θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία. Και σε αυτόν τον τομέα, η διασταύ­ρωση στοιχείων με το ΚΕΠΥΟ θα παί­ξει καθοριστικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, το ύψος του κατώτα­του μισθού, αλλά και ο τρόπος που αυτός θα καθορίζεται δεν φαίνεται να έχουν κλείσει και ήδη εκφράζο­νται φόβοι ότι, αν δεν βρεθούν «πό­ροι» από την πάταξη της φοροδιαφυ­γής, ίσως να χρειαστεί κι άλλο ψαλί­δι…



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αφού ακόμα ο κόσμος έχει κομπόδεμα και πληρώνει γιατί να μην κόψουν επιπλέον και γιατί να μην βάλουν κι άλλους φόρους;; Είναι τόσο χεσμένος που θα τα δώσει όλα πιστεύοντας ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ότι θα επανέλθει και θα είναι όπως ΠΡΙΝ, απίστευτο ε;;; Μιλάμε για πολύ ψέκασμα, σούπα το μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ο αλλος , γνωστος μου , ανοιξε φαγαδικο !
    Παραπονιεται οτι απο την πρωτη μερα , μπηκε μεσα !(πριν 1 μηνα).
    Ελπιζη λεει οτι τον Αυγουστο , κατι θα γινει !
    Του λεω , οτι θα του παρουν το κτηριο , (παραλιακο) και θα στηση τσαντιρι απεναντι , στην παραλια .
    Με κοιταει παραξενα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]