Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Handelsblatt: «Eκλογές της οργής και του φόβου»


Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αναφέρονται και σήμερα με άρθρα τους οι γερμανικές εφημερίδες περιγράφοντας ένα κλίμα αντίδρασης, αλλά και φόβου για οικονομική κατάρρευση.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι «οι Έλληνες αποφασίζουν την Κυριακή για ένα νέο κοινοβούλιο, μαζί με αυτό όμως και για το μέλλον τους στην ευρωζώνη», κάνοντας λόγο για «εκλογές της οργής και του φόβου».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Ελλάδα σχολιάζει ότι η εικόνα εγκατάλειψης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού συμβολίζει το μαρασμό της χώρας.

«Η εικόνα σε άλλα μέρη δεν είναι καλύτερη. Μετά τη διάλυση της Βουλής στα μέσα Απριλίου η χώρα έχει παραλύσει πολιτικά», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ότι από τη μία πλευρά διεκδικεί με επιτυχία τις ψήφους διαμαρτυρίας των πολιτών, από την άλλη όμως πολλοί Έλληνες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν με την πολιτική αντιπαράθεσης έναντι της ΕΕ, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. «Αυτό θα μπορούσε να σημάνει χρεοκοπία» υποστηρίζει ο σχολιαστής και συμπληρώνει: «Αν οι προηγούμενες εκλογές ήταν ακόμη εκλογές τις οργής, αυτές θα γίνουν για πολλούς Έλληνες μία ψηφοφορία φόβου: Του φόβου της κατάρρευσης».

H Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο φόβος της δραχμής έχει μειώσει δραματικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας ότι «όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο μεγαλώνει η νευρικότητα. Κάποιες μέρες αποσύρονται έως και 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση. Μία νίκη των αριστερών ριζοσπαστών στις εκλογές, θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα μαζικών αναλήψεων, με την εφημερίδα Καθημερινή να ανησυχεί ήδη για μία ‘μαύρη Δευτέρα».

Από την πλευρά της η Welt του Βερολίνου προσπαθεί να αποτυπώσει τις διαθέσεις των Ελλήνων, καταγράφοντας απόψεις διαφορετικών ψηφοφόρων. «Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους» γράφει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν ξέρουν ακόμη ποιο κόμμα να ψηφίσουν. «Η αμηχανία των ψηφοφόρων πηγάζει από αμφιβολία και αυτή η αμφιβολία οδηγεί σε συναισθηματικά ξεσπάσματα», σημειώνει μία συνταξιούχος και αποκαλύπτει: «Η κόρη μου είπε: 'Μαμά, μην τολμήσεις να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα σε σκοτώσω! Πρέπει να ψηφίσεις τον Τσίπρα, καντο για τα παιδιά σου'».

Η Welt επισημαίνει ότι δεν είναι δεν είναι μόνο οι φοβισμένοι και απελπισμένοι αυτοί που αγνοούν τι θα ψηφίσουν, αλλά και μία φιλοδυτική νέα ελίτ, όπως λέει, που ψάχνει νέες πολιτικές επιλογές.

Κλείνοντας, η εφημερίδα αναφέρει και την περίπτωση των Ελλήνων που δε μετανιώνουν για την ψήφο του στις εκλογές του Μαΐου και θα την επαναλάβουν. «Θα ξαναψηφίσω Χρυσή Αυγή. Η κοινωνία μας έχει καταρρεύσει (...) Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή» δηλώνει ένας 25χρονος σερβιτόρος. «Πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα στο οποίο κυβερνούν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το αλλάξει αυτό» υποστηρίζει ένας 34χρονος ντι-τζέι.

Πηγή: Deutsche Welle
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ελληνικής οργής και Ευρωπαϊκού φόβου. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]