Πως η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στην δραχμή – το σενάριο του “ατυχήματος”
Την άποψη πως μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης “από ατύχημα” εκφράζει, σε άρθρο του στους Financial Times, o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor’s.
Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου, Μόριτζ Κρέιμερ, με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, για το αποτέλεσμα της οποίας και την προσπάθεια να εκλεγεί “βιώσιμη κυβέρνηση” εκτιμά πως παραμένει πολύ αβέβαιο, υποστηρίζει ότι παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο του γράφει πως η έξοδος της χώρας μπορεί να γίνει από … ατύχημα. Κάτι που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που σχηματιστεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙZA – η οποία βασικά θα απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – με πιθανό επακόλουθο τη διακοπή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης.
Ο κ, Κρέιμερ γράφει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς δηλαδή “την τελευταία πηγή πίστωσης” για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαδικασία συλλογής εσόδων, πολύ περισσότερο της αδυναμίας της να αυξήσει τα έσοδα απο τη φορολογία, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει ακόμη πιο σκληρά τις δαπάνες και να τρέξει για να καλύψει τα κενά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συνεχιζει ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της S&P, η οικονομική ύφεση της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με επιπλέον αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Και καταλήγει λέγοντας πως “όπου, επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα όπως η έξοδος από την ευρωζώνη”!
Νωρίτερα δε η Standard & Poor’s έκρουε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά. Με έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και επισημαίνει πως «οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων -όπως οι ελληνικές εκλογές, η ευρωπαϊκή σύνοδος και η σύνοδος της G20- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες». (δείτε εδώ). Ιδιαίτερη μνεία δε πρέπει να γίνει στο ότι η S&P επισημαίνει πως «η ίδια η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση» και πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να κρίνουν πολλά!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...