Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιρανός ταξίαρχος: "Μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα σημάνει το τέλος του Ισραήλ"


Voltaire Network
24 Ioυνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους



"Έάν το Ισραήλ προχωρήσει από το στάδιο των απειλών σε αυτό της στρατιωτικής δράσης, θα καταστραφεί", δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η δήλωση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στον λεκτικό πόλεμο, στον οποίο έχουν επιδοθεί το Ισραήλ και το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Ο ταξίαρχος Mostafa Izadi [κεντρική φωτογραφία], αναπληρωτής αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars: "Αν το σιωνιστικό καθεστώς λάβει μέτρα κατά του Ιράν, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και οι οποιεσδήποτε προσπάθειές του θα αποβούν μάταιες".

"Το Ισραήλ δεν είναι ικανό να βλάψει το Ιράν στο παραμικρό", διαβεβαίωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος. "Εάν ό,τι κάνουν το κάνουν ψυχολογημένα και μετά από σκέψη, τότε οι απειλές τους δεν έχουν κανένα σκοπό εκτός από τον ψυχολογικό πόλεμο. Εάν κινηθούν δίχως λογική, οι ίδιοι θα καταστραφούν", πρόσθεσε.

Το μήνυμα αυτό αποτελεί απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ισραήλ για την επιβολή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ενώ το Ιράν συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε άλλον ένα γύρο συνομιλιών που αφορούσαν στην πυρηνική του ενέργεια, με τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, το Ισραήλ προέβη σε νέες ανακοινώσεις, απειλώντας το Ιράν με στρατιωτική επίθεση. Προφανώς, το Τελ Αβίβ πιστεύει ότι η Τεχεράνη δεν είχε λάβει την απειλή του πολέμου εναντίον του σοβαρά.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, δήλωσε σε συνέντευξή του, την πρώτη ημέρα της συνόδου στη Μόσχα: "Οι Ιρανοί νομίζουν ότι όλα όσα λέμε είναι απλά μια προειδοποίηση και ότι δεν την εννοούμε αρκετά σοβαρά".

"Εάν οι Ιρανοί κατανοήσουν σοβαρά ότι η στρατιωτική δράση είναι πραγματικά μια επιλογή, ίσως να μην χρειαστεί να κάνουμε άλλες προειδοποιήσεις. Αν νομίζουν ότι απλά μπλοφάρουμε, τότε ίσως και να οδηγηθούμε σε πόλεμο", πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη έχει προχωρήσει αρκετά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, σε μια προσπάθεια να κατασκευάσει κρυφά πυρηνικές κεφαλές, αν και δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, και οι περισσότεροι δυτικοί εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να δηλώνουν ότι όντως το Ιράν δεν έχει κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Το Τελ Αβίβ έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προτού το τελευταίο κατορθώσει να κατασκευάσει πυρηνικά. Το Ιράν επιμένει ότι έχει ανάγκη από εμπλουτισμένο ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς (παραγωγής ενέργειας). Οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα έλαβαν τέλος χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή σημαντική εξέλιξη.

Η μόνη λεπτομέρεια των συνομιλιών που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι δυτικές δυνάμεις απαίτησαν και πάλι να διακόψει η Τεχεράνη τις δραστηριότητες που αφορούν στα πυρηνικά που διαθέτει: να κλείσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη θέση Fordo και να απομακρύνει όλα τα αποθέματά τους έκτός της χώρας. Σε αντάλλαγμα, οι δυτικές δυνάμεις προσφέρουν στο Ιράν:
1)
αρκετά καύσιμα ώστε να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες της χώρας,
2)
βοήθεια στην πυρηνική ασφάλεια και
3)
άρση της απαγόρευσης πώλησης στο Ιράν από άλλες χώρες ανταλλακτικών για αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας του.

Το Ιράν απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία βάσει του ισχυρισμού ότι θέτει υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ προσφέρει ελάχιστα σε αντάλλαγμα. Αυτό που η Τεχεράνη επιθυμούσε ήταν μια ανακούφιση από τον στραγγαλισμό των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και μια επίσημη αναγνώριση του δικαιώματός της για εμπλουτισμό ουρανίου πριν εκείνη αποφασίσει εάν ή όχι θα περιορίσει ή θα διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριοτήτων.

Μια δεύτερη σύσκεψη για το ίδιο θέμα έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]