Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετεκλογική παράλυση βλέπει το Reuters

Ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, όπως θα προκύψει από τις εκλογές, μπορεί να απειλήσει την πολιτική σταθερότητα απολαμβάνει και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεδομένης της διαρκούς οικονομικής καθίζησης; Το ερώτημα θέτει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters… Και η απάντηση που δίνει είναι:

«Μετεκλογική πολιτική παράλυση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ», προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε έκθεση του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στέλεχος της Bank of America. «Πιστεύουμε ότι η τρόικα δεν θα έχει επιλογή παρά να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο «αποκαλυπτικοί», πολλοί περιμένουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου Μνημονίου θα είναι απαραίτητη για την διάσωση της χώρας, ειδικά στον απόηχο μίας πιθανής εκλογής Όλαντ στη Γαλλία, σημειώνει το Reuters..

«Μία νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη ύφεση», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μακί, ανώτερος οικονομολόγος στην JP Morgan.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι τι στάση θα τηρήσει η τρόικα. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας τα Μνημόνια. Αν η τρόικα παραμένει άτεγκτη, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε κρίση, που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

«Απλούστατα, δεν υπάρχει άλλη υπομονή ή χρόνος για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η μοναδική επιλογή για αυτούς θα είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ εάν δεν τους αρέσει η [υπάρχουσα] συμφωνία».

«Κανείς δεν θέλει να ανοίξει, έστω και ελάχιστα, το κουτί της Πανδώρας», συνέχισε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. «Οι πάντες γνωρίζουν πως θα χρειασθεί εβδομάδες και θα οδηγήσει σε παρόμοιες και δίκαιες απαιτήσεις από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις κραυγές που έρχονται από Ελλάδα και Ευρώπη, η Γηραιά Ήπειρος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και 80% των ελλήνων πολιτών επιθυμεί την παραμονή στο κοινό νόμισμα. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζει το Reuters, η ενδεδειγμένη λύση μοιάζει να είναι ένας νέος συμβιβασμός υπό τη μορφή μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Περαιτέρω μείωση του χρέους είναι πολύ πιθανό να έρχεται», τόνισε ο κ. Μακί της JP Morgan, προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτούσε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ευνοϊκότερα επιτόκια. «Συνεπώς, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί σε ένα δρόμο προς ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα [και] η υπόθεσή μας είναι ότι [η ευρωζώνη] θα συμφωνήσει σε μία πιο επιθετική αναδιάρθρωση πριν αυτό επιτευχθεί», κατέληξε.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΚΑΛΠΗ;

    Η Ευρώπη και ο αμερικανικός της βραχίονας, αφού σακάτεψαν τη Δημοκρατία και την έκαναν "επ΄ αμοιβή" δημοκρατία, με τους αχυρανθρώπους που τάιζαν και άλλοτε σκότωναν, όταν δεν συμμορφώνονταν προς τις υποδείξεις της φασιστικής ελίτ, που κυβερνά από το παρασκήνιο, περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της κάλπης. Απορούν οι αλλοδαποί δυνάστες και θέτουν ερωτήματα, λες και δεν ξέρουν τι θα πράξουν, αν η αναμέτρηση μεταξύ ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής - ουσιαστικά εκεί παίζεται το παιγχνίδι της ψήφου - κλίνει υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

    Οι ψηφοφόροι επί μισό αιώνα και πλέον διδάσκονται πως ούτε η κόκκινη, ούτε η μαύρη τυραννία δεν είναιη πρέπουσα και ευγενής συμπεριφορά του κοινωνικού ατόμου. Η ενδιάμεση απόχρωση, δηλαδή η δημοκρατία, είναι η καλύτερη λύση αρκεί να ξέρει να φορά καλά το μακιγιάζ του καθωσπρεπισμού, να είναι δε και ευπρεπώς ενδεδυμένη. Τα life style, τα celebrities και τα λοιπά οπτικοακουστικά, για παράδειγμα, είναι η καλύτερη απόδειξη.

    Αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται εδώ η άθλια και βρωμερή συνθηματολογία των τοίχων των παικτών - εντός και εκτός γηπέδων - της δημοκρατίας. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ακατάπαυστες καταλήψεις των δρόμων από απεργούς διεκδικητές των δικαιωμάτων τους, όπου εδώ είχαμε και τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αρχίσαμε από τον εθνάρχη, προχωρήσαμε στον χαρισματικό, έπειτα, μετά από μια μικρή παύση, μας προέκυψε ο εκσυγχρονιστής και τέλος μας ήρθε ο καταλληλότερος. Εκεί σταμάτησε η ανέμη, από τον κλώτσο που είχε αρπάξει, όταν το καθεστώς της Επταετίας (άνευ ρυπαροτήτων και διαρκών απεργιών) καταλύθηκε με το Πολυτεχνείο.

    Η κορύφωση του δράματος της φαιάς δημοκρατίας ήρθε με το "λεφτά υπάρχουν", το "μαζί τα φάγαμε", και τα περίφημα Μνημόνια. Και πώς, όμως, να μην έρθη το οικτρό αυτό τέλος; Όταν οι απεργίες εξόντωναν την παραγωγή, οι επιχειρηματίες τα μάζευαν και έπαιρναν το δρόμο τους για άλλους τόπους. Οι πρώτες στρατιές ανέργων άρχισαν να φυτρώνουν, το Σύστημα όμως των δανείων τους επέτρεπε να κάθονται, να πληρώνονται, αλλά να κάνουν και δουλειές του ποδαριού.

    Αυτά και πολλά άλλα τώρα τελειώνουν, "κοντός ψαλμός αλληλούια", όπως λένε. Τι θα βγάλει η κάλπη μένει να το δούμε και αυτό δεν θα είναι έκπληξη. Με τόσους σωτήρες που μας προέκυψαν τι καλό περιμένουμε να δούμε; Ο ψηφοφόρος δεν σκέπτεται ότι αυτή τη φορά, είναι και η μόνη, καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Θα προτιμήσει αυτούς που είναι είτε ΚΚΕ ή Χρυσή Αυγή, αλλά με άψογο μακιγιάζι - το lifting συμπεριλαμβάνεται. Λένε πως αγωνίζονται για τη σωτηρία της πατρίδας - οπωσδήποτε και της δημοκρατίας -, στην πραγματικότητα όμως είναι σκλάβοι της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ακούσουν αυτοί οι κάφροι οι Ευρωπαίοι, οτι υπάρχουν και άλλοι ανθρωποι και πολιτικοί εκτός από το δίδυμο πασοκ-νδ. Δεν είμαστε βλάκες. Ξέρουν έχουν σπουδάσει, έχουν μπεί στον κοινωνικό ιστό, εν αντιθέσει με τους πασοκ-νδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]