Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιά πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις γιατί τα ίδια τα ερωτήματα δεν είναι μονοδιάστατα. Η πατρίδα μας περνά μια μεγάλη δοκιμασία, απότοκο μιας διεθνούς κρίσης που ξεκινά από τις ΗΠΑ το 2008 αλλά και των δομικών αδυναμιών της ελληνικής πολιτείας ως προς το εφαρμοστικό πλαίσιο λειτουργίας της. Πιστεύω βαθιά ότι η ανίχνευση των αιτιών που μας έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε σήμερα οφείλει να απασχολήσει τους ειδικούς επιστήμονες και όχι τους πολιτικούς...

Κι’ αυτό γιατί ο Έλληνας και η Ελληνίδα που μας στέλνει στη Βουλή για να εκπροσωπήσουμε τον ίδιο και κατ’ επέκταση τα εθνικά συμφέροντα δεν επιθυμεί περιγραφές του προβλήματος ή ανάδειξη των αφορμών μιας κρίσης αλλά την κατάθεση προτάσεων δημιουργικής υπέρβασης του σημερινού τέλματος.

Δεν είναι λίγες οι πολιτικές δυνάμεις που εισέρχονται σήμερα στον προεκλογικό στίβο ομφαλοσκοπώντας αενάως. Είναι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις που πιστεύουν ή που ίσως θα επιθυμούσαν η Ελλάδα να ήταν μόνη της στον πλανήτη γη ή να λειτουργεί ως κράτος –φρούριο, ένα είδος Βορείου Κορέας στη Ν.Α Ευρώπη. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποφεύγουν να συνδέσουν τα ζωτικά προβλήματα της Ελλάδας με το διεθνές περιβάλλον και υπόσχονται λύσεις «υπέρβασης» της κρίσης που θα μπορούσαν όμως να γίνουν πιστευτές μόνο από όσους αρέσκονται σε απλουστεύσεις και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.

Η Ελλάδα λειτουργεί σε ένα διεθνές σύστημα που το διαπερνά η αρχή της αλληλεξάρτησης. Με απλά λόγια, οι κινήσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνουν κάποιοι διεθνοσυστημικοί δρώντες επηρεάζουν το πεδίο δράσης και λειτουργίας άλλων αντιστοίχως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευκαιρίες αλλά και οι απαιτήσεις για το κάθε κράτος ξεχωριστά, πλην των κρατών – παριών [rogue states] που δεν μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και είναι αυτό-εγκλωβισμένα σε μια μονήρη εσωστρέφεια, να είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Η Ελλάδα βασικός δρων στο υποσύστημα της Ν.Α. Ευρώπης μετέχει καθημερινά στη διαδικασία της αλληλεξάρτησης. Στην παρούσα φάση βέβαια και λόγω της κρίσης περισσότερο εξαρτάται από τις αποφάσεις των δανειστών της σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και δυτικού κόσμου και λιγότερο εξαρτά το διεθνές σύστημα από το πλαίσιο της δράσης της. Η δημιουργική λοιπόν μεταβολή της συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο στόχος για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Αναλόγως του πόσο ισχυρό είναι ένα κράτος τόσο περισσότερο αυξάνει την εξάρτηση άλλων κρατών από το ίδιο και τόσο λιγότερο εξαρτάται από άλλα κράτη. Η Ελλάδα, κομβικός παράγοντας της Ν.Α Ευρώπης σε ενεργειακό αλλά και στρατηγικό επίπεδο, ασφαλής διάδρομος από και προς τη Μέση Ανατολή αλλά και το υποσύστημα της Βορείου Αφρικής, γεωπολιτικός σταθεροποιητής κρίσεων στα όμορα υποσυστήματα, καταλύτης σε επίπεδο ήπιας ισχύος λόγω του πολιτιστικού της φορτίου και του τουριστικού της προϊόντος, επικοινωνιακός κόμβος στις εμπορικές συγκοινωνίες, πρωταγωνίστρια στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας και έχοντας μια δυναμική ομογένεια και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, διαθέτει όλα τα εφόδια αυτά ώστε όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση αλλά και να θετικοποιήσει τις προοπτικές της μειώνοντας την εξάρτηση της και αυξάνοντας τη θετική της επίδραση στην πορεία των διεθνών εξελίξεων.

Για να μπορέσει όμως η Ελλάδα να ωφεληθεί όλων αυτών των δεδομένων και να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της σε συνθήκη ευημερίας και λειτουργικής διακυβέρνησης πρέπει να διατηρήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να διατηρήσει τη θέση της στον πυρήνα του δυτικού κόσμου. Σήμερα η Ευρώπη περνά μια περίοδο υψηλών αναταράξεων αλλά και αμφισημίας ως προς τις στρατηγικές της κατευθύνσεις που θα κληθεί να λάβει στο πρόσεχες διάστημα. Μια Ελλάδα ενεργή στον πυρήνα της που θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει δημιουργικά όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου υπέρ της αρτιότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας της Ένωσης, που θα είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει ορθολογικά στο εσωτερικό των θεσμικών οργάνων λειτουργίας της Ε.Ε. γύρω από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στη συνοχή του οργανισμού η τυχόν υλοποίηση μιας Ευρώπης των δυο ταχυτήτων, θα μπορέσει να προσφέρει στη θετική πορεία της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση που διαπερνά το Νότο και έχει ήδη αρχίσει και επηρεάζει το Βορά, βλ. Ολλανδία.

Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε την κρίση οριστικά. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στο διεθνές σύστημα και στην Ε.Ε. Όραμα και ικανότητα σύνθεσης όλων αυτών των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων απαιτείται σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο ρεαλιστικής διακυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται μέσα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό η ψήφος του πολίτη θα πρέπει να είναι θετική προς την εξωστρέφεια της χώρας μας και τη δυνατότητα συμμετοχής της με αξιώσεις θετικής επίδρασης στη διαμόρφωση των διεθνών δεδομένων στο προσεχές μέλλον. Υπέρ της Ελλάδας και των ανθρώπων της με γνώση του διεθνούς γίγνεθσαι και διάθεση δημιουργικής εμπλοκής.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
Υποψήφιος υποψήφιος βουλευτής Αττικής με την Νέα Δημοκρατία
Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Η γραββάτα έχει συμμετρικές τελείες από τον ιστό της αράχνης που υπήρχε στο σκοτεινό υπόγειο βορειοδυτικής χώρας στο οποίο πάρθηκε η απόφαση να φύγεις από τον ΛΑ.Ο.Σ. και να πας για αρχηγός της ΝΔ;

    "Η πατρίδα μας περνά μια μεγάλη δοκιμασία, απότοκο μιας διεθνούς κρίσης που ξεκινά [όχι] από τις ΗΠΑ το 2008 [αλλά από το ίδιο σκοτεινό υπόγειο εδώ και 300 χρόνια] αλλά και των δομικών αδυναμιών της ελληνικής πολιτείας [όχι] ως προς το εφαρμοστικό πλαίσιο λειτουργίας της [αλλά ως προς τη σαθρή, based on operational planning and control ποιμαντική του ιδίου υπογείου].

    Σημείωση: όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι στην αγγλική γλώσσα, κάνεις το λάθος να χρησιμοποιείς το "αλλά και" για να συνδέσεις δύο προτάσεις οι οποίες δεν λένε κάτι αντίθετο. Στα ελληνικά το "αλλά" είναι εναντιωματικός σύνδεσμος.

    Τέτοια έλεγα και στον Μανιάτη που άρχισε να βάζει λάθος μεταφράσεις κειμένων στην αγγλική γλώσσα. Οι κακές παρέες βλέπεις αλλάζουν τον άνθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο αλλαξ..
    ο αγορασα την λαθος μετοχη,την λαθος ωρα..
    διδασκει την μεθοδο της αλλαξ,ψαχνοντας μ,αλλαξ.
    χαιρε βαθος αμετρητοοοοοοοοοοον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλα αυτά ώς προσδοκίες,αλλά η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς εκεί που ο κύριος Βορίδης αποσιωπά δηλαδή στην Β.Κορέα που μαζί με την Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες δύο θέσεις όσον αφορά την μείωση μισθών,και συντάξεων.
    Σήμερα που λέει όλα αυτά υπάρχει ίδη η επίσημα θέση τις Τουρκίας για αδειωδότηση Ν.τις Κρήτης,και γύρω απο το Καστελόρυζο εντός τις Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
    Επίσης θα του πρότεινα να αφήσει τις γεωπολιτικές αναλύσεις και ας περιορισθεί στην αυτοκριτική του όσον αφορά την υπογραφή του στο πρώτο μνημόνιο που στήριξε και ο ίδιος με το Λάος του κυρίου Καρατσαφέρη.
    Ο δέ αργηγός του στο νέο κομμα που μεταγράφηκε κύριος Σαμαράς ώς σχοιζοφρενής διέγραψε την Ντόρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελα απο την Ν.Δ. διότι υπέγραψε το μνημόνιο 1 όπως εσύ.
    Αποδεικνύεται με έναν αλόκοτο τρόπο σε όλους τους Έλληνες την αναξιοπιστία σας σε ότι λέτε,είστε επικίνδυνοι και αρκετά αυτοκαταστροφικοί.
    Η απάντηση στα τρομοκρατικά σας ψευτοδειλείματα εις βάρος του Ελληνικού λαού είναι πλέον άνευ λόγου,διότι απλά ο Ελληνικός λαός δέν έχει να χάσει τίποτα εκτός απο τα χρέη του,και την κακοσμία τις πολιτικής σας παρουσίας.
    Η Ελλάδα είναι επίσης η πρώτη χώρα που πήγε κόντρα στον Ναζιζοφασιστικό άξωνα το 1940 χωρίς πιθανότητες νίκης,είμαι σύγουρος πως και τότε θα είχατε την ίδια άποψη που έχετε σήμερα θα αφήνατε Ιταλούς Φασίστες και Γερμανούς Ναζί να περάσουν φυγωμαχώντας με το λογικό....επειχήρημα πως δέν γίνεται αλλιώς.
    Έναν πολιτικό χώρο τρέματε και συνεχίζεται να φοβάστε και αυτός ο χώρος είναι η αριστερά,μα πιο συγκεκριμένα το Κ.Κ.Ελλάδος.

    Π.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι σημασια εχει ποιον φοβαται ο καθε Βοριδης-πιονι ;
    Σημασια εχει οτι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ .
    Το κκε γιατι να το φοβηθουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευρωπαική προοπτική λοιπόν και ασμένως κε Βορίδη..σε μία ευρώπη που υφίσταται τις μεταμορφώσεις του Οβιδίου συνεχώς και ελικοειδώς με τέτοιον τρόπο ώστε η νύφη να γίνει γριά Βάβω χωρίς να το καταλάβουμε..poco a poco και εμείς να κυταζόμαστε στον καθρέπτη και να βλέπουμε ένα γελοίο ροζ μειξοέλληνα αρλεκίνο που τρώει από παντού σφαλιάρες και νομίζει ότι τον χαιδεύουν...που του λένε ότι θα ψηφίσουν 10 κοντά εκατομ. και τά βάζει κάτω και δεν καταλαβαίνει πως η υπογεννητική Ελλάδα έγινε ξαφνικά 13 εκατομ. με εκλογικά δικαιώματα...που του φέρνουν συνέχεια περίεργους ευρωνόμους όπου είναι καλλίτερα γιά κάποιον, προκειμένου να επιβιώσει, να έχει παρεκκλίσεις, να είναι παράνομος, άεργος και φίλαθλος προσκυνητής μεγαλοπαραγόντων, διαφημιστής και πωλητής εισαγομενων αχρήστων υποπροιόντων, υλικών και άυλων, χωρίς καμία λογική "αμυνα" κλπ κλπ.
    Καί όλα αυτά γιατί το "υπηρετικό" πολιτικοοικονομικό προσωπικό θα διατηρήσει τις θέσεις του..αλλάζοντας απλώς "αφεντικό"...πρέπει μα μισούσε πολύ το παλιό του αφεντικό τον ελληνικό λαό.
    Καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι που λέγεται "δημοκρατικές διαδικασίες" και να γίνει αυτό που πραγματικά είναι..ανά τακτά διαστήματα, στέψις αρχόντων από την ίδια οικογένεια (με την μεγάλη συγχωρητική αγκάλη!)συν τα πανηγυργιώτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε μας ρε Βορίδη,
    Κάνε μερικές αποστασίες ακόμα, πες μερικές παπαριές και παράτα μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]