Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα τέσσερα σενάρια για τη νέα Βουλή

Έρχεται το τέλος των αυτοδυναμιών

H εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφού για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση «αμφισβητείται» ο δικομματισμός και απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο νέο Κοινοβούλιο υπολογίζεται ότι θα μπουν από 8-10 κόμματα.

Ακόμα και η εφαρμογή του εκλογικού νόμου «Παυλόπουλου», που παρέχει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί 40 εδρών που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, δεν φαίνεται να αποτελεί ικανή συνθήκη για να «δώσει» αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι δύο «μονομάχοι», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά από 36-44% καταγράφοντας μείωση της εκλογικής τους δύναμης έως και 50% σε σχέση με το 2009, οπότε συγκέντρωσαν συνολικά το 77,4% των ψήφων.

Το ποσοστό που θα πρέπει να «αγγίξει» το πρώτο κόμμα ή το άθροισμα των ποσοστών κομμάτων που μπορούν να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης (151 βουλευτές) υπολογίζεται από 37-39,5%.

Όπως αναφέρει το Έθνος, θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να «αγγίξει» το όριο της αυτοδυναμίας που εξαρτάται και από άλλους δύο παράγοντες: από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή αλλά και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυξάνεται το όριο της αυτοδυναμίας ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Εάν η επόμενη Βουλή έχει από 7-10 κόμματα, τότε το ποσοστό που εξασφαλίζει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεπερνά το 41%. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο μειώνεται το όριο της αυτοδυναμίας.

Συγκεκριμένα εάν τα εκτός Βουλής κόμματα λάβουν αθροιστικά 3%, τότε το «ποσοστό» που οδηγεί στους 151 βουλευτές δεν ξεπερνά το 39%.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ας ελπίσουμε ότι ο Ελληνικός Λαός, δεν θα δώσει την πρωτιά στην ΝΔ που είναι εξ ίσου επικίνδυνη με το ΠΑΣΟΚ και θα απαλλαγούμε οριστικά από την προδοτική και ανίκανη αυτή ληστοσυμμορία.
    Διαφορετικά ετοιμασθείτε για τα χειρότερα, πού ήδη έχουν σχεδιασθεί και είναι άμεσα έτοιμα να μπούν σε εφαρμογή.
    Σε αυτή την περίπτωση (Θεός φυλάξει!!!), μην ακούσουμε μετά την οποιαδήποτε δικαιολογία από τον οποιονδήποτε, που αποφάσισε να αυτοκτονήσει με τον πιό επώδυνο τρόπο, αλλά συμπαρέσυρε μαζί με το κούφιο του κεφάλι και την οικογένειά του, αλλά και όλους εμάς που αντιδράσαμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι οι δρομοι οδηγουν στην Ρωμη (βλ. χαος και πανικος) .
    Αν με την νοθεια καταφερουν να συνεχισουν ...δεν θα μπορεσουν , διοτι ο κοσμος ξερει και το ξερουν . Οι δημοσκοπησεις ειναι για προετημασουν την νοθεια .
    Και αν δεν μπορεσουν , θα εφαρμοστη με βια , πολυ βια , η συνεχιση της Γενοκτονιας .
    Φυγαμε μακρυα απο το ΦΩΣ και μεσα στα σκοταδια δεν ειδαμε τους δημοκρατες κοινοβουλευτικους να ανοιγουν ΜΙΑ ΜΙΑ και με σχεδιο τις κερκοπορτες , και τις ανοιξαν ΟΛΕΣ .
    Ειμαστε ΜΟΝΟΙ και μονο ο ΘΕΟΣ θα τους σταματηση , αν ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ .
    ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ .
    ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΩΝ ΗΜΑΣ .
    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]