Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Έλληνας, το Πάσχα και η Ανάσταση ενός λαού


Έλληνας, το «φαινόμενο»! Από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, ο Έλληνας υπήρξε και αναδείχθηκε ως εκείνος που γέννησε τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την πολιτική. Μα περισσότερα από όλα γέννησε το «μέτρο». Ο λαός που απέκτησε φίλους, μα και πολύ ισχυρούς εχθρούς. Και περιδιάβηκε ο λαός αυτός την ιστορία, άλλοτε λαμπρυνόμενος και άλλοτε καταισχυνόμενος, μα πάντοτε αγωνιζόμενος…

Κοιτώντας στις άκρες της γης και περιδιαβαίνοντάς την, βλέπουμε κάποιες χώρες κλεισμένες σε βουνά, άλλες σε ατελείωτες πεδιάδες κι άλλες στην ποδιά μεγάλων θαλασσών. Σε όλες υπάρχει ένα κυρίαρχο, πανίσχυρο μοτίβο, είτε από εικόνες είτε από χρώματα. Μα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελλάδα. Εδώ, οι θάλασσες είναι μικρές και δεν είναι λίγες οι φορές που έξαφνα βυθίζονται μέσα τους βουνά ολόκληρα. Εδώ, σε ετούτη την πανέμορφη γη των χρωμάτων, που γεύεται το μοναδικό γαλάζιο του ουρανού, εδώ που τα βουνά δίνουν την εικόνα μιάς προσπάθειας που τελειώνει και δεν βασανίζει, εδώ που οι πεδιάδες και τα ποτάμια εναλλάσσονται γεμάτα χάρη, εδώ σε ετούτο τον τόπο γεννήθηκε το μέτρο.

Με αυτό το μέτρο γεννιέται κι ο Έλληνας. Με το μέτρο που του δίνουν τα χρώματα και οι εικόνες που αναμιγνύονται χωρίς υπερβολές και που εναλλάσσονται χωρίς να κουράζουν. Ετούτη η γη, ετούτη η θάλασσα και ο ουρανός, έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, έχουν συντροφεύσει φιλόσοφους και έχουν γεννήσει ήρωες. Και είναι αυτή η μεγάλη βιωματική αλήθεια που γνωρίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του εκείνος που θα γεννηθεί σε αυτή τη μικρή και τόσο μεγάλη χώρα. Κι αυτό το μέτρο κάνει την μικρή γη πανάκριβη σε πατρογονικές και ιστορικές αξίες. Αυτό το μέτρο, της μη υπερβολής, είναι που ορίζει τον Έλληνα. Τον Έλληνα που σήμερα αλλοιώθηκε και έβαλε πολύ μαύρο και γκρι στην ζωή του, που αντιμετωπίζει τις μικρές του θάλασσες σαν ωκεανούς, που κατέστρεψε τα ποτάμια του και ξεπουλάει τα βουνά του… Αυτό είναι και το πρόβλημα στον σύγχρονο Έλληνα, η απώλεια του μέτρου. Του πατρογονικού εκείνου φυσικού κληροδοτήματος, που του έδωσε έμπνευση να δημιουργήσει, αλλά και που του έδωσε ώθηση να σηκωθεί όταν ήταν πεσμένος. Και σήμερα, ο Έλληνας είναι σε σύγχυση, επειδή έχει χάσει το μέτρο…

Σε ετούτη τη γη λοιπόν, εδώ που οι πρόγονοί μας ένιωσαν και κατανόησαν την ύπαρξη του ενός Θεού, σε ετούτη τη γη που φιλοξένησε τους Έλληνες του Αλέξανδρου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Παλαιολόγου, του Κολοκοτρώνη, του Παύλου Μελά και του Ηλιάκη, πλανιέται το πνεύμα εκείνο που λάμπρυνε την ανθρωπότητα. Μα, περισσότερο απ’ όλα είναι η πίστη αυτού του λαού, του λαού των Ελλήνων, που γίνεται όπλο φοβερό οψόποτε οι καιροί το απαιτήσουν. Με το αίμα του ο Έλληνας έβαψε την γη που πατά. Κι αν σήμερα έχει πισωπατήσει, όλοι γνωρίζουν πως σιμώνει εκείνη η στιγμή που θα κλείσει τους λογαριασμούς του. Και αν χρειαστεί θα τους κλείσει χορεύοντας αντάμα με τον θάνατο.

Ετούτες τις ημέρες, του Πάσχα της Ορθοδοξίας, μάρτυρας γίνεται και ο Ελληνικός λαός και περιμένει την σταύρωσή του, για να απαιτήσει την δικαίωσή του. Καλό Πάσχα να έχουμε αδέρφια, και καλή Ανάσταση. Γιατί, το Πάσχα φέρνει πάντα την Ανάσταση. Πάντα πριν την χαρά υπάρχει πόνος, πάντα πριν να έρθει το φως το σκοτάδι γίνεται πιο πηχτό… Ας όψεται, λοιπόν, η Ανάσταση του Χριστού να γίνει και η έναρξη της δικής μας ανάτασης, της δικής μας λύτρωσης, που θα ξεκινήσει από την καρδιά μας…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Μπράβο Κωνσταντίνε. Πολύ με συγκίνησες. Να είσαι καλά. Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως ένας εκ των απερχομένων για το τριήμερο... ευχές γιά καλή Λαμπρή σε όλους τους καλούς Χριστιανούς... στους δε υπολοίπους καλούς Έλληνες λέγω ότι προ του επιχειρουμένου "εάλω η πόλις" ας παραποιήσουμε - κατά πολύ!- το του Αγησιλάου... "τους λογικούς νόμους, σήμερον, εάσατε καθεύδειν και αφυπνωσάτωσαν τα συναισθήματα ημών!!"...στον δε ακάματο οικοκύρη του ιστολογίου Κωνσταντίνο ευχές γιά υγεία, πρώτα από όλα, και εν δράσει πάντοτε για να πραγματωθούν τα μεγάλα οράματα.

    Χριστός και Ελλάς αναστήτωσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EYXOMAI ΟΛΟΨΥΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ επΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΟΤΟ ΝΑ ΕΒΑΖΕΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" ΤΟ "ΚΑΛΗ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χριστός δεν πρέπει να εκλαμβάνεται υποχρεωτικά ως θεάνθρωπος με την στενή λογική έννοια μιας επιστημονικής ιστορικής προσέγγισης...αλλά ως το εθιμικό θεικό σύμβολο, που εκληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και μας εκράτησε ενωμένους στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, που έχει όμως και την σημασία της επιλογής μας να είμαστε μη άθεοι...και στην καθ΄ ημάς περιοχή (σε άλλους γεωγραφικούς τόπους φυσικά θα ήσαν άλλες οι αναζητήσεις, το θέμα είναι τι ιδιότητες προσδίδει κάποιος στο θείο και όχι πως το ονομάζει) συμβολίζουμε τον λογικά άγνωστο Θεό με τον Χριστό ( "συνεχιστή", τρόπον τινά, των υπέροχων Στωικών μας και θεοεκπρόσωπο με την του Καζατζάκη οπτική...όπως άλλωστε θα μπορούσαμε όλοι μας, ιδανικά, να είμαστε αφού ως ιδεαλιστές- όσοι τέλος πάντων!- κάπου πρέπει να δεχόμαστε την θεία πλατωνική καταγωγή...και είμαστε όταν "άνω σχώμεν τας καρδίας").
    Ας το ορίσουμε και ως τιμητική μνημόνευση σε Κάποιον που απεφάσισε να τα βάλη με τους διαχρονικούς εν ιερώ μεταπράτες (ανεξαρτήτως πως τον ερμήνευσαν και εκμεταλεύθηκαν οι μετέπειτα καισαρόπαπες και τα προσχώματα της εξουσίας - ιερά φορούντες και περί ηθικής ομιλούντες), με θυσία της ζωής του, "ερμηνεύοντας" και "εκπροσωπώντας" κατ' ιδίαν τον Θεό που όλοι ελπίζουμε να είναι αγαθός και όχι πονηρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αληθώς Ανέστη θα λέμε, Κωνσταντίνε, έως ότου μπορέσουμε να πούμε Ελλάς Ανέστη. Να 'σαι πάντα καλά να γράφεις και να εμπνέεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 10:18
    Λες μπουρδες .
    Πιστευω εις ΕΝΑ ΘΕΟ ....
    Ξερεις ποιοι μας το ειπαν ; Φιλο-σοφοι , Αγιοι Πατερες και Γεροντες που σε βλεπουν απο μεσα προς τα εξω .
    Αμπελοφιλοσοφιες δεν χωρουν στους ανωτερω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]