Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία αποκτά σύγχρονο στρατό

Η μεταρρύθμιση των ΕΔ είχε τα λάθη και τις αστοχίες της, αλλά τα βασικά αποτελέσματα του εκσυγχρονισμού του Στρατού και του Στόλου είναι εντυπωσιακά

Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του απερχόμενου προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, στο διευρυμένο Συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας στην Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου, στις 20 Μαρτίου. Όχι μόνο επειδή αυτό ήταν ουσιαστικά και το τελευταίο μήνυμα του Ανώτατου Διοικητή προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προτού παραχωρήσει τον προεδρικό θώκο, στις 7 Μαΐου, στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά κυρίως επειδή ο Ντ.Μεντβέντιεφ έκανε επί της ουσίας έναν απολογισμό πεπραγμένων για την πολιτική του, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις ΕΔ. Και τα λόγια του προέδρου ότι «η μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις ουσιαστικά ολοκληρώθηκε», μπορούν όντως να θεωρηθούν ως ο τελικός απολογισμός του για τη δουλειά που έγινε.

Η μεταρρύθμιση είχε τα λάθη και τις αστοχίες της, αλλά τα βασικά αποτελέσματα του εκσυγχρονισμού του Στρατού και του Στόλου είναι εντυπωσιακά. Όπως ανέφερε ο Ντ.Μεντβέντιεβ, «οι στρατηγικές και πυρηνικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, δημιουργήθηκε ένα ενιαίο σύστημα αεροδιαστημικής άμυνας, το οποίο συνέδεσε τις δυνάμεις αντιαεροπορικής, αντιπυραυλικής άμυνας, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλικές επιθέσεις και ελέγχου του διαστήματος».

Νέα οπλικά συστήματα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, πρόσθεσε ότι ο Στρατός προμηθεύτηκε νέους τύπους οπλικών συστημάτων, ενώ ανέφερε ότι δέκα συντάγματα των πυραυλικών δυνάμεων εξοπλίστηκαν με συστήματα «Yars» και «Topol M», ότι οι δυνάμεις υποστήριξής τους απέκτησαν 39 στρατηγικά πυραυλικά συστήματα, και γενικά, ότι το ποσοστό σε σύγχρονα πυραυλικά συστήματα αυξήθηκε από 13% σε 25 %. Εάν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν οι μισοί από τους πυραύλους αυτού του τύπου έχουν αναπτυχθεί από τη σοβιετική εποχή και τα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια, τότε αυτοί οι ρυθμοί εκσυγχρονισμού των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής είναι αξιοσέβαστοι.

Ο Στρατός παρέλαβε 12 τακτικά συστήματα «Iskander», οι πύραυλοι των οποίων είναι ικανοί να εφοδιαστούν με πυρηνικές κεφαλές. Επίσης, δημιουργήθηκαν τρία συντάγματα αντιαεροπορικής άμυνας εφοδιασμένα με το σύστημα S-400, επτά νέες μεγάλες αεροπορικές βάσεις, ενώ συνολικά επισκευάστηκαν (για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια) 28 αεροδρόμια. Στο μεταξύ, οι δυνάμεις Αεροδιαστημικής Αμυνας απέκτησαν νέο σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση στο Λεχτουσί, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και ανάλογους υποβοηθητικούς σταθμούς στην Αρμαβίρ και στην περιφέρεια του Καλινιγκράντ.

Συνολικά το διάστημα 2008-2011, εκτός από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τα τακτικά συστήματα «Iskander», οι ΕΔ παρέλαβαν δύο υποβρύχια, τέσσερα πολεμικά πλοία επιφανείας, 5 ταχέα ναυτικά περιπολικά σκάφη, 374 εναέρια μέσα, 106 αντιαεροπορικά συστήματα για την Πολεμική Αεροπορία, 79 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα για την Αεροπορία Στρατού, 713 νέα πυραυλικά συστήματα για το Πυροβολικό, και επίσης 2,3 χιλιάδες μονάδες εξοπλισμού σε τεθωρακισμένα και άλλα είδη τεχνικών μέσων.

Στις περιφέρειες Μούρμανσκ, Πριμόρσκ και Καμτσάτκα, κατασκευάζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μια σειρά από βάσεις για τα υποβρύχια τύπου «Borei» και «Yasen», καθώς και για τις κορβέτες και φρεγάτες. Το πυραυλικό σύστημα «Bulava» θα εισαχθεί σε υπηρεσία μέσα στο 2012, ανέφερε ο Σερντιουκόφ, ενώ μαζί με αυτό, το ΠΝ θα παραλάβει και δύο πυρηνικά υποβρύχια, το «Yuri Dolgorukin» και το «Alexandr Nevski», καθένα από τα οποία θα φέρει 16 πυραύλους. Ο κάθε πύραυλος διαθέτει από 10 πυρηνικές κεφαλές αυτόνομης καθοδήγησης.

Το μάθημα της Οσσετίας

Το θέμα, βέβαια, δεν βρίσκεται στην απαρίθμηση όλων αυτών των τύπων αμυντικών εξοπλισμών, οι οποίοι εισήχθησαν ή εισάγονται στο στράτευμα, αλλά στην ικανότητα χρησιμοποίησής τους στο πεδίο της μάχης. Τόσο μεμονωμένα, όσο και σε συνδυασμό με τα συστήματα πληροφοριών, κατάδειξης στόχων, ναυτιλίας, επικοινωνίας, ηλεκτρονικού πολέμου, μη επανδρωμένων εναέριων μέσων και αυτόματων δικτυοκεντρικών συστημάτων διαχείρισης μάχης, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή με όλα όσα κάνουν ένα σύγχρονο στρατό να ξεχωρίζει από το στρατό του περασμένου αιώνα, όπως ήταν έως πολύ πρόσφατα ο ρωσικός. Συγκεκριμένα, όπως ήταν τις μέρες του Αυγούστου του 2008, όταν ο στρατός της Γεωργίας επιτέθηκε στην ειρηνευτική μας δύναμη που βρισκόταν στα σύνορα της Νότιας Οσετίας. Γεγονότα, τα οποία ώθησαν την ηγεσία της Ρωσίας σε μια δραστική μεταμόρφωση του στρατού, και στη μετατροπή του σε μια μικρή, αλλά ευέλικτη και απειλητική δύναμη.

Φυσικά, η μεταρρύθμιση των ΕΔ συνεχίζεται.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]