Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι παρά φύσιν ιδιότητες του Ελληνικού δημοσίου


Η ζωή μας μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες, ακόμη και στις πιο απλές πράξεις της καθημερινότητας μας, βασίζεται στο σκεπτικό του ότι αυτός που αναλαμβάνει ρίσκο ανταμείβεται. Πιο συγκεκριμένα: Μεγάλο ρίσκο, μεγάλο κέρδος. Μικρό ρίσκο, μικρό κέρδος. Κανένα ρίσκο, κανένα κέρδος.

Κάποιος που παίρνει ρίσκο και δικαιώνεται, είναι επόμενο και λογικό να απολαμβάνει τα μέγιστα της προσπάθειας του. Παρομοίως, κάποιος που δεν αναλαμβάνει ρίσκο, δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να έχει την ίδια ανταμοιβή με κάποιον που αναλαμβάνει ρίσκο και κερδίζει.

Για ποιο λόγο κάποιος να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερο εισόδημα και γενικά καλύτερες εργασιακές συνθήκες αν δεν αναλαμβάνει περισσότερο ρίσκο; Η απάντηση είναι ότι δεν θα έπρεπε. Κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους νόμους της φύσης.

Στην άγρια φύση, η ανταμοιβή για το ρίσκο που αναλαμβάνει ο θηρευτής είναι ένα γεμάτο στομάχι. Αν ο θηρευτής δεν αναλάβει το ρίσκο για να πιάσει το θήραμα του, θα πεθάνει από ασιτία. Στη φύση η ανταμοιβή είναι η τροφή, στην ανθρώπινη κοινωνία είναι το χρηματικό έπαθλο. Παρομοίως λοιπόν, όταν μια κοινωνία δεν αναλαμβάνει ρίσκο αποτυγχάνει. Υπολείπεται των υπολοίπων σε θέματα πνευματικά, πολιτιστικά, πολιτικά, τεχνολογικά και πάνω από όλα οικονομικά.

Μια κοινωνία που δεν αναλαμβάνει ρίσκο μένει πίσω και δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν κατανοεί καινούργιες μεθόδους παραγωγής, νέες αντιλήψεις και καινούργιες κοινωνικές τάσεις. Διότι μεταξύ άλλων, ρίσκο σημαίνει και καινοτομία. Αν δε ρισκάρεις, μένεις πίσω όσον αφορά την καινοτομία. Η καινοτομία όμως είναι αυτή που καθορίζει τη διαφορά μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και προϊόντων απλής εμπορευματικής παραγωγής. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο κυριότερος λόγος για την πτώση της ανταγωνιστικότητας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έχει να κάνει και με την παντελή απουσία ρίσκου στην κοινωνία μας, κάτι που αντανακλάται και στις οικονομικές μας επιδόσεις.

Το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι αυτή ακριβώς η ανισορροπία. Το ότι δηλαδή, έχουν ανατραπεί οι νόμοι της φύσης που διέπουν την ανταμοιβή σε σχέση με το ρίσκο. Είναι αφύσικο και αντιπαραγωγικό κάποιος που είναι στον δημόσιο τομέα να παίρνει περισσότερα από κάποιον στον ιδιωτικό τομέα. Ανατρέπει τους φυσικούς νόμους και κάνει κακό στην κοινωνία και στο σύνολο.

Αυτή η νοοτροπία όμως έχει επεκταθεί σε όλη την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα και η ίδια η αγορά να μην αναλαμβάνει ρίσκο. Καμία μεγάλη ελληνική επιχείρηση δεν έχει επενδύσει λεφτά με σκοπό να παράγει κάτι το καινοτόμο. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με κρατικά συμβόλαια. Πρώτα διασφαλίζει κανείς ένα κρατικό συμβόλαιο και στη συνέχεια βάζει λεφτά. Δεν αναλαμβάνει κανείς το ρίσκο του να φτιάξει κάτι από το μηδέν. Στην Ελλάδα επένδυση συνήθως σημαίνει κάτι το σίγουρο και η εξίσωση δεν έχει άγνωστες μεταβλητές.

Επίσης, λόγω της διαφθοράς και των προνομιακών σχέσεων που διατηρούν αρκετοί με την πολιτική ηγεσία του τόπου, αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι ακόμα περισσότερο διότι το παιχνίδι είναι σικέ. Πολύ απλά, η αγορά έχει αποφασίσει ότι η ανάληψη ρίσκου δεν αξίζει τον κόπο (εκ του αποτελέσματος) στην Ελλάδα.

Η ελληνική κοινωνία θέλει να ονομάζεται προοδευτική, είναι όμως άκρως συντηρητική. Η μη ανάληψη ρίσκου δεν είναι μόνο φαινόμενο του επιχειρηματικού στίβου. Για παράδειγμα, η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας τόσα χρόνια να μην θέλει να αναγνωρίσει ξένα πανεπιστημιακά πτυχία, είναι ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει την εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό της κοινωνίας μας.

Το ότι οι Έλληνες συνεχώς ψηφίζουν τα δυο μεγάλα κόμματα και αρνούνται να πειραματιστούν με καινούργια πρόσωπα, αλλά επιμένουν σε μια χούφτα από πολιτικούς (ή τους απογόνους αυτών) είναι άλλο ένα σημάδι μη ανάληψης ρίσκου.

Το ερώτημα όμως είναι, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι τόσο συντηρητική και δεν αναλαμβάνει ρίσκο; Η ελληνική κοινωνία δεν θέλει να παίρνει ρίσκο διότι έχει μάθει ότι το ρίσκο δεν ανταμείβεται στην Ελλάδα. Η πολυνομία, το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο (νόμος περί ανωνύμων εταιρειών του 1920 για παράδειγμα) και πάνω από όλα το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, δεν εγγυούνται ότι αυτός που αναλαμβάνει ρίσκο και κερδίζει, θα απολαύσει τον καρπό της προσπάθειας του.

Όλα αυτά όμως στο μέλλον θα ανατραπούν. Το δεδομένο που θα τα αλλάξει είναι η μείωση των μισθών του δημοσίου. Το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν πέσει πολύ και ίσως πέσουν ακόμα περισσότερο, θα αλλάξει τις ισορροπίες, διότι δεν θα έχει κάποιος κίνητρο πλέον να μπει στο δημόσιο.

Η λογική λέει ότι καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες θα θελήσουν να βρουν εργασία στο δημόσιο, θα ενδυναμωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ανάληψη ρίσκου και την δημιουργία επιχειρήσεων, κάτι που θα μεταφραστεί (λογικά) σε ανάπτυξη. Στο βαθμό μάλιστα που αυτό συνοδευτεί από μια γενικότερη αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής (κάτι που είναι και προαπαιτούμενο), η αναπτυξιακή τροχιά που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική οικονομία ίσως μας εκπλήξει.

Δεν είμαι υπέρ της μείωσης μισθών, αλλά επίσης δεν είμαι υπέρ του να υπάρχουν αυτές οι ανισορροπίες. Η αποκατάσταση των φυσικών νόμων που διέπουν το ρίσκο σε σχέση με την ανταμοιβή θα πρέπει να αποκατασταθούν αν θέλουμε αυτή η οικονομία να ισορροπήσει και να έχει ελπίδα για ανάπτυξη. Η μείωση των μισθών στο δημόσιο, θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θα αποκαταστήσει τις ανατροπές στους φυσικούς νόμους τώρα και 30 χρόνια.

Όσο δεν αναλαμβάνουμε ρίσκο και αποφεύγουμε να πειραματιστούμε και να επενδύσουμε στην καινοτομία, τόσο θα υστερούμε κοινωνικά και πάνω από όλα οικονομικά. Και όσο οι μισθοί στο Δημόσιο είναι υψηλότεροι από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ο συντηρητισμός και η αποφυγή ρίσκου θα εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής κοινωνίας.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Υπαρχει μια σημαντικη διαφορα εν τουτοις που ο αρθρογραφος παραβλεπει:
    Θα πεσουν και οι μισθοι στον ιδιωτικο τομεα με αποτελεσμα οπου και να δουλευεις να σου μενουν καθαρα 500 ευρω τον μηνα και θα παιρνεις μια πενιχρη συνταξη απο τα 70 σου!
    Αν επιβιωσεις....

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εσύ έχεις πολύ πλάκα..Ποιό ρίσκο αναλαμβάνει ο εργάτης σε ένα εργοστάσιο η εργοτάξιο ρε μπούφο? Οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί πείνας - οι χαμηλότεροι στην κολοευρώπη σας - σε πείραξαν , αναλυτή της πλάκας ..Ξέρεις πολύ καλά ότι ο εξευτελισμός του μεροκάματου έγινε από εσάς και τους ομοίους σας που εισαγάγατε παράνομα εκατομμύρια εξαθλιωμένους μουσουλμάνους και μη και τους οποίους εκμεταλλεύεστε απάνθρωπα και δεν είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι που προκάλεσαν τον εξευτελισμό του μεροκάματου...Άσε που είμαι σίγουρος- χωρίς να σε ξέρω- ότι από κάποιο Δημόσιο Ταμείο θα ρουφάς και συ χρήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε
    7 Ιανουαρίου 2012 4:20 μ.μ.

    Το ρισκο το αναλαμβανουν και ανθρωποι που εχουν σπουδασει και δουλευουν σε μια επιχειρηση/εργοταξιο ως ιδιωτικοι υπαλληλοι και ειναι υπευθυνοι για χρονοδιαγραμματα/ποιοτητα και χρονικες προθεσμιες και ασφαλεια εργατων ωστε η επιχειρηση να εχει κερδη και οχι ζημια.
    Οποιος και να αναλαβει ιδιωτικη πρωτοβουλια χρειαζεται ανθρωπους καταρτισμενους με τους οποιους θα μπορει να συνεργαζεται αλλα και να μπορει να προοδευει ακομα περισσοτερο!
    Και αυτοι δεν θα ειναι ολοι συνεργατες,αλλα υπαλληλοι του!
    Το ιδιο ισχυει και για γιατρους,δικηγορους, οικονομολογους που θα δουλευουν σε εταιρειες αλλα θα κερδιζουν ψιχουλα εξαιτιας των μνημονιων!
    Οσον αφορα τις αλλες υποθεσεις-μαλακιες σου περι λαθρομεταναστων/Δημοσιου και δεν συμμαζευεται η νοημοσυνη σου σπαει τζαμι!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιος που θέλει να δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση που κατασκευάζει πχ παπούτσια πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες προβλήματα οπως πχ το καινούργιο χαράτσι για το τέλος του επαγγέλματός του, το χαράτσι της ΔΕΗ, το ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει, το μαρκετινγ που πρέπει να κάνει, τους υπαλληλους που πρέπει να πληρώσει και τους ....λαθρομετανάστες που πουλάνε παπούτσια χωρις φπα στο πεζοδρόμιο τους οποίους δεν αγγίζει κανεις. Αυτό δεν ειναι ρίσκο; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το πρόβλημα; Μα πόσοι ειναι αυτοί επιτέλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς ανώνυμο ΓΜ
    Μπροστά πάει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι..
    Δεν αξίζει να απαντάει κανείς σε βαλτούς αλλά επειδή υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μην είσαι βαλτός αλλά απλά χρήσιμος ηλίθιος θα απαντήσω.
    Τα στελέχη των επιχειρήσεων φυσικά και έχουν ρίσκο . Αυτό βέβαια ισχύει είτε οι επιχειρήσεις ελέγχονται από το Κεφάλαιο είτε από το Δημόσιο είτε και από τα δύο( ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ)..Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους Γιατρούς , Μηχανικούς κτλ
    Ίσως να μην έχουν ρίσκο οι Εφοριακοί. Θέλεις να τους αλλάξουμε με τα σκυλιά των Τραπεζικών εισπρακτικών εταιρειών ? Πες το μας ξεκάθαρα και μην κουράζεσαι με υπεκφυγές..
    Αλλά εγώ μίλησα για εργάτες, κουτοπόνηρε και μάλιστα μιας και καταφέρατε εσύ και οι όμοιοι σου και η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα να μην είναι Έλληνες αλλά λαθρομετανάστες που εκμεταλλεύονται τα αφεντικά σου για ένα πιάτο φαϊ , για ανειδίκευτους εργάτες....Το ίδιο θέλετε να κάνετε και με όλους τους Έλληνες και φυσικά και με τους Δημόσιους Υπαλλήλους…
    Όσο για την …μαλακία σου περί τζαμιού?...τί είναι αυτό πάλι? Που τα θυμήθηκες τα Τζαμιά . Ρε μπάς και είσαι απλά τουρκόσπορος και μας το κρύβεις?

    Τώρα αυτό που λες - με έκδηλο σαδισμό που προδίδει και το ποιόν σου-το ότι δηλαδή Το ίδιο ισχύει και για γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους που θα δουλεύουν σε εταιρείες αλλά θα κερδίζουν ψίχουλα εξαιτίας των μνημονίων! τι θέλεις να πείς άραγε? πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις..
    Τα μνημόνια κουφάλα δεν είναι τίποτε φαντάσματα που βγήκαν από το πουθενά και πέσανε επάνω μας..Τα μνημόνια είναι η άγρια επίθεση του βάρβαρου κεφαλαίου πάνω στους Λαούς όλου του κόσμου και φυσικά και στον Ελληνικό Λαό ...Τα μνημόνια κουφάλα είναι η επίθεση της Γερμανίας πάνω στην Ελλάδα που με απίστευτο θράσος και ενώ μας χρωστάει Δισεκατομμύρια Ευρώ και δεν τα αποπληρώνει παριστάνει και τον τιμητή.. Τα μνημόνια κουφάλα είναι το να μοιράζουν δωρεάν !!! πριν λίγες μέρες , 500 Δισεκατομμύρια !!! σε πέντε Ευρωπαϊκές Τράπεζες και από την άλλη να ζητάνε την Κεφαλή επί πίνακι του Ελληνικού Λαού επειδή του ΔΑΝΕΙΣΑΝ με Τόκο 70 Δισεκατομμύρια για να αποπληρώσει με αυτά τους ίδιους Τοκογλύφους παπατζήδες …Που ενώ Πόνταραν και ρίσκαραν πάνω σε Ομόλογα - μιας και μιλάμε για ρίσκο - δεν εννοούν πως το ρίσκο μπορεί να έχει και Χασούρα..
    Τα μνημόνια κουφάλα είναι το ξεπούλημα όλης της Χώρας μας σε αυτούς τους κεφαλαιοκράτες της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΤ που απλά τυπώνουν κωλόχαρτα και τα βαφτίζουν Χρήματα .. και με αυτά θέλουν να αρπάξουν όλο τον πλούτο της Ελλάδας.
    Έχουμε πόλεμο Λακέδες! Εσείς με το Μαύρο Κεφάλαιο και Εμείς με τον Ελληνικό Λαό ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μονιμος = τεμπελης .
    Αυτο ειναι το προβλημα και φυσικα τα βαρβαρα κτηνοι που μας εφεραν , ειναι εξ ισου κακο .
    Ο μισθος του δημοσιου υπαλληλου πρεπει να ειναι και ο κατωτατος αρχικος μισθος του ιδιωτικου .
    Αν καποιος νομιζει οτι μπορει να προσφερει περισσοτερα ,αρα και θα πρεπει να παρει ρισκο , ας παρει και τα διπλασια του δημοσιου .
    Αλλα σε καμια περιπτωση να μειωθει ο μισθος των δημοσιων γιατι οι ιδιωτες παιρνουν λιγοτερα απο αυτους .
    Αυτα τα λενε οι αχρηστοι του συστηματος .Οι υπηρετες των δοσιλογων .
    Δηλαδη να υποφερει και ο γειτονας επειδη υποφερω και εγω! Αυτα ειναι αλαμπουρνεζικα νεοταξικα-παπανδρεϊκα σοφισματα .
    Το ενα χερι βοηθαει το αλλο και τα δυο υπηρετουν τις αναγκες του σωματος .
    Αυτος που εγραψε τις μπουρδες καλο θα ειναι να μην ξαναγραψη . Δεν εχει το δικαιωμα , κανεις , να λεει ασυναρτησιες , εστω και αν ειχαμε δημο-κρατικο πολιτευμα .
    Μιλουν αυτοι που εχουν να πουν κατι . Αυτοι που μιλουν και εχουν τρικυμια εν κρανιω , τους λεμε χαζους ! και ειναι ΑΝΑΞΙΟΙ ΛΟΓΟΥ . Η , και κατι χειροτερο . ΛΑΟ-ΠΛΑΝΟΥΣ , ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ και ΑΤΙΜΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε πόση παράνοια μπορεί να οδηγήσει η κρίση; Το πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ των υπαλλήλων ή μεταξύ των εργοδοτών και των υπαλλήλων;
    Σκεφτείτε τι λέτε: Επειδή σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, η καθαρίστρια δεν είναι μόνιμη, πρέπει να αμείβεται περισσότερο από το γιατρό που είναι μόνιμος. Εκείνη παίρνει "ρίσκο" δηλαδή, ενώ ο γιατρός όχι.
    Ας σοβαρευτούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε
    7 Ιανουαρίου 2012 8:41 μ.μ.

    Επειδη το ντελιριο σου συνεχιζεται με αμειωτο ρυθμο και επειδη προφανως δεν εχεις διαβασει ουτε ενα σχολιο μου στο παρον ιστολογιο που το διαβαζω εδω και 2,5 χρονια,διοτι αν οντως το διαβαζες δεν θα τολμουσες να διαννοηθεις καν να γραφεις τετοιες κοτσανες, και επειδη συνεχιζεις να γραφεις μαλακιες που σπανε τζάμι και οχι τζαμί,προσωπικα δεν πιστευω σε "ταξεις",δεν πιστευω στους "σκυλους",αυτα τα οποια ισχυριζεσαι για λαθρομεταναστες-οσον αφορα εμενα- ειναι τα δικα σου βλακωδη συμπερασματα,διοτι οχι μονο εχω υπογραψει υπερ του δημοψηφισματος για την παρανομη και αντισυνταγματικη αλλαγη του κωδικα ιθαγενειας, και οχι μονο,αλλα ανηκω στους γνωστους "πρακτορες" συμφωνα με τον κωλοτουμπα,επειδη ξελαρρυγγιαζομουν το 2010 εξω απο το μπουρδελο της Βουλης κατα των 300 λαμογιων που κατηργησαν απο την δεκαετια του '90 τα συνορα της πατριδας μου!
    Απο αυτο και μονο καταλαβαινεις τι μπουρδες γραφεις!
    Δεν προκειται ποτε να υιοθετησω την προπαγανδα των πολιτικαντηδων σχετικα με δημοσιους και ιδιωτικους υπαλληλους.Εσυ σκεψου ο,τι σε φωτισει ο Θεος!
    Επειδη δεν ασχολουμαι με ανανδρα λαμογια σαν και του λογου σου,διοτι χρησιμοποιεις μονο υβρεις ,και μαλιστα απο το διαδικτυο-εκει φτανει ο ανδρισμος σου- και επειδη πιστευω στην επιχειρηματολογια οταν βεβαιως αξιζει να ασχοληθω με καποιον-και εσυ δεν ανηκεις σ'αυτους τους καποιους- πιστευω μονο στο δογμα: ΠΑΤΡΙΔΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ?????
    Εστω και τωρα συνειδητοποιησε οτι αυτοι οι 300 με αρχηγο τον ΓΑΠ μας οδηγουν στα μνημονια οπου θα απολυονται καθε χρονο 30.000 δημοσιοι υπαλληλοι μεχρι το 2015,θα ελαττωνεται η αγοραστικη δυναμη,τα κερδη θα μειωνονται,η ανεργια θα αυξανεται και κανεις ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ!!
    Ερχονται οι δηθεν "εθνοσωτηρες" Γερμανοι και τα αφεντικα τους οι Εβραιοι για να αρπαξουν δημοσια περιουσια και ορυκτο πλουτο και θα ειναι οι μοναδικοι που θα ασχοληθουν με "ιδιωτικη πρωτοβουλια" διοτι αυτοι εχουν το χρημα!
    Τουλαχιστον προς το παρον!
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ή μηπως θες και να στο ζωγραφισω???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]