Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάριο για δάνειο - γέφυρα ως έσχατη λύση


Σε περίπτωση εμπλοκής των συνομιλιών του PSI...

Με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI -που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ- προσέρχεται στο Eurogroup τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά. Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, πάντως, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο - γέφυρα, έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.

Το ζήτημα είναι υψηλά και στην ατζέντα των συνομιλιών που έχουν την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το «καυτό» θέμα του επιμερισμού των βαρών μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αισιόδοξος ο Νταλάρα

Αισιόδοξος δήλωσε την Κυριακή από το Παρίσι ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε ο κ. Νταλάρα, αλλά δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του ούτε για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ούτε για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας και αν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στο Εurogroup της Δευτέρας.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος στην Αθήνα, για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών, «ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε», ενώ έκανε λόγο για «σταυροδρόμι», που, όπως είπε, είναι «ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]