Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα μετά την εμπλοκή στο "κούρεμα"


H εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους φέρνει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθώς, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, η χρεοκοπία θα βρεθεί επί θύραις.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει καταστεί αδύνατη μέχρι στιγμής η επίτευξη συμφωνίας είναι αφενός ότι οι ιδιώτες δανειστές ζητούν υψηλό επιτόκιο -τουλάχιστον 5% (4,75%-5% σε ορίζοντα 30ετίας) για να μετριάσουν τις απώλειες από το «κούρεμα», ενώ η ελληνική πλευρά, καθ’ υπόδειξιν της Γερμανίας, επιμένει σε επιτόκιο κάτω του 4% προκειμένου το όλο πακέτο να έχει νόημα.

Αφετέρου, πρόβλημα συνιστά η χαμηλή συμμετοχή στο PSI, κυρίως από hedge funds, η οποία και θα κρίνει αν καταστεί εφικτό να παραμείνει η όλη διαδικασία εθελοντική ή όχι και αν προκύψει ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση χρέους χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο μοιάζει, όμως, εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, ιδίως μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων που υπέστησαν 9 χώρες της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Οι υποβαθμίσεις αυτές καθιστούν ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για τη χώρα μας επειδή προκαλούν επίσης πίεση πιστοληπτικής υποβάθμισης στον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στο μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό (ESM). «Αχρηστεύεται» έτσι το «μπαζούκα» της Ε.Ε. εναντίον των αγορών. Αν οι «μπλόφες» έχουν ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο, τότε τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι μπροστά.

Πρόσθετη προϋπόθεση για να γίνει πράξη το πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί η (σχεδόν) καθολική εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, ώστε τα 206 δισ. ευρώ χρέους που κατέχουν να περιοριστούν στα 103 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο δεν φάνηκε στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι τα hedge funds συνέχισαν τα προσφιλή τους κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου έχουν κάθε λόγο να χρονοτριβούν, προσδοκώντας ότι θα εξοφληθούν στο άρτιο.

Τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα είναι τέσσερα, όπως επισήμανε και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

  1. Οι δανειστές καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ομολογούν πλέον ανοιχτά ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Αξιωματούχοι της Τρόικας, μέσω διαρροών, έχουν προσδιορίσει τη «μαύρη τρύπα» στα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μπροστά στον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας, οι εταίροι μας πιθανόν να υποχρεωθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη.

  1. Η εμπλοκή με τους ιδιώτες επενδυτές ξεπερνιέται και το «κούρεμα» ολοκληρώνεται

Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις αυξημένες απαιτήσεις των πιστωτών, σε συνεννόηση με το Βερολίνο, υπονοεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, εξέλιξη που θα οδηγήσει του ομολογιούχους σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αν δεχθούν ένα συμβιβασμό στο πλαίσιο του PSI, με τον οποίο θα υποστούν υψηλή μεν, αλλά συγκεκριμένη και ελεγχόμενη ζημία. Επίσης, η νέα «κουρεμένη» αξία (50%) θα τους δοθεί σε συνδυασμό ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (35%) και μετρητών (15%).

Άρα, το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι: υποχρεωτικό «κούρεμα» 80% – 85%, ακόμα και ολική απώλεια εξαιτίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ή PSI. Στην πρώτη περίπτωση το πιθανότερο είναι πως θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs), οπότε οι τράπεζες που τα έχουν εκδώσει θα κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις δεκάδων δισ. ευρώ στους κατόχους τους και η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες του πιστωτικού γεγονότος.

Τα CDSs βρίσκονται στα χέρια θεσμικών ομολογιούχων ελληνικού χρέους, αλλά και hedge funds που είχαν αγοράσει «γυμνά» CDSs και στη συνέχεια απέκτησαν «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου ως κάτοχοι ελληνικού χρέους πλέον να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI και να προκαλέσουν έτσι πιστωτικό γεγονός μέσω της ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Act Clauses – CAC), ώστε να εισπράξουν τα CDSs.

  1. Μόνο οι τράπεζες συμβιβάζονται με το «κούρεμα» και το χρηματοδοτικό κενό καλούνται να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Παρά τις παραδοχές της Τρόικας ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών, το σενάριο αυτό συζητιέται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον καθώς απαλλάσσει το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στο εσωτερικό τους μια απόφαση για μεγαλύτερη δανειακή στήριξη προς τη χώρα μας.

  1. Το PSI αποτυγχάνει και η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει

Το σενάριο αυτό καθιστά πραγματικότητα το χειρότερο εφιάλτη της χώρας μας, καθώς θα τη συμπαρασύρει πολλές δεκαετίες πίσω και θα σημάνει πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση. Ισχυρό θα είναι το σοκ και για όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες της οποίας θα κλυδωνιστούν, ενώ θα προκληθεί διεθνές ντόμινο.


Ρεπορτάζ του Μάριου Ροζάκου

και Λάμπρου Καλαρρύτη

στον “Τύπο της Κυριακής”




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το τελευταιο σεναριο ειναι και η σωτηρια μας .
    Διοτι ειναι καλο να εισαι πεινασμενος αλλα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στην Πατριδα σου , παρα πεινασμενος και Α-ΠΑΤΡΙΣ .
    Δεν υπαρχει κανενα οικονομικο προβλημα .
    Αυτοι το δημιουργησαν τεχνικως , με σκοπο την διαλυση και εξαφανιση του Εθνους μας .
    Ειμαστε το στολιδη του κοσμου και παμπλουτοι. Ας διαλεξουμε τον δυσκολο και ανηφορικο , δρομο της Λευτεριας .
    Σε αυτο πρεπει να απαντησουν αυτοι οι Ελληνες που δεν εχουν ακομη , αποφασιση !(;)

    Ολα τα αλλα ειναι προπαγαντικες παρλαπιπες , αυτων που μας προδοσαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]