Η επιβίωση του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών
Έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των αναπόφευκτων εκλογών και της επόμενης ημέρας. Προς το παρόν οι βασικές ομαδοποιήσεις στελεχών και βουλευτιών είναι οι εξής:
Η «τρόικα των ΛΟΡΔΙ»
Η λεγόμενη «τρόικα των ΛΟΡΔΙ» (Λοβέρδος- Ραγκούσης – Διαμαντοπούλου) φαίνεται πως έχει την αμέριστη στήριξη εκδοτών και τραπεζιτών. Σε αυτήν όλα δείχνουν πως έχει προσχωρήσει και ο Ηλίας Μόσιαλος, αν και η επικοινωνία του με τον Γ. Παπανδρέου δεν έχει σταματήσει να γίνεται σε καθημερινό επίπεδο. Στη σημερινή πάντως συνέντευξή του στην Κ.Ε. δηλώνει «συνομιλώ με ανθρώπους που συμμερίζονται πως η πολιτική πρέπει να κινείται στο τρίπτυχο συνδυασμού δικαιωμάτων-υποχρεώσεων, προάσπιση του ατομικού και των συλλογικών και όχι συντεχνιακών αιτημάτων και εναρμόνιση κοινωνικών αναγκών και οικονομικών πόρων…» αποδεχόμενος έτσι την ουσία του περίφημου άρθρου των τριών.
Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε επαφή με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ των βουλευτών καθώς και με τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» του κ. Φλωρίδη. Πρόσφατα μάλιστα Μόσιαλος-Φλωρίδης τα είπαν σε καφέ μεγάλου ξενοδοχείου της Αθήνας. Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στη «Real News» o Ανδρέας Λοβέρδος. «Μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης και, συνεπώς, την αποφυγή της χρεοκοπίας, υπάρχει χρόνος για την ανάληψη των αναγκαίων και χρήσιμων πρωτοβουλιών» είπε, αποδεχόμενος έτσι αυτό που επιδιώκει ο ΓΑΠ.
Προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα των αντιδράσεων και να κερδίσει χρόνο ο Παπανδρέου θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη «σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και την εκταμίευση της 6ης δόσης, ζητώντας παράλληλα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τα Χριστούγεννα. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν όλοι, φοβούμενοι ότι αν δεν ελέγξουν την μετάβαση, το ΠΑΣΟΚ θα έρθει αντιμέτωπο όχι απλώς με μια στρατηγική ήττα στις επόμενες εκλογές, αλλά και με τη διάσπασή του. «Όπως έγινε η συμφωνία ευθύνης για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρέπει να υπάρξει και συμφωνία ευθύνης και στο ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο Δ. Ρέππας στον Τύπο της Κυριακής, εννοώντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσει το κόμμα σε συντεταγμένες διαδικασίες. Στελέχη ακόμα και από το παπανδρεϊκό μπλοκ δεν αποκλείουν και το σενάριο του μεταβατικού προέδρου, που θα εγγυηθεί τις διαδικασίες, βλέποντας στο πρόσωπο του Δ. Ρέππα το κατάλληλο πρόσωπο. Γενικότερα, το σενάριο του «μεταβατικού προέδρου» παίζει αρκετά και υπάρχουν και άλλα πρόσωπα, όπως του Κ. Σκανδαλίδη, που θεωρείται ότι μπορούν να εγγυηθούν τις διαδικασίες και να παίξουν αυτό το ρόλο.
Οι “Παπανδρεϊκοί”
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης είναι επικεφαλής της ομάδας των Προεδρικών. Με άρθρο του, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό. Ταυτοχρόνως κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ετοιμάζουν του ΓΑΠ περιοδείες σε όλη τη χώρα. Η πορεία προς το λαό, λένε στελέχη του κόμματος, δεν παραπέμπει σε άνθρωπο που θέλει να αποσυρθεί. Σε αυτή τη περίπτωση πολλοί είναι οι Παπανδρεϊκοί βουλευτές που θέλουν να διασφαλίσουν πως το κόμμα δε θα χαθεί από τους …συμμορίτες (έκφραση του σκληρού Παπανδρεϊκού βουλευτή Φ. Παρασύρη). Πολλοί λένε πως η πρωτοβουλία του ΓΑΠ να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου ήταν επίσης έργο Καρχιμάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου»για το αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι βιαστικά θέτουν σήμερα ζήτημα ηγεσίας. Και δεν εννοώ εδώ απλώς τον αυτονόητο σεβασμό και αναγνώριση σε έναν άνθρωπο που κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια τα τελευταία δύο χρόνια και θυσίασε το αξίωμά του για να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση».
Ο Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για να αναλάβει πρωτοβουλία, αλλά ο ίδιος δείχνει να διστάζει. Στους συνομιλητές του λέει ότι προέχει η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και μόνο μέσα από αυτήν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την κοινωνία, η οποία σε αυτή τη φάση (δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 12%) του έχει γυρίσει την πλάτη. Παράλληλα, μια σειρά σημαντικών κομματικών στελεχών προσβλέπει στη στήριξή του και αυτό δεν είναι αμελητέα ποσότητα για μια μελλοντική μάχη για την αρχηγία. Για παράδειγμα, ο οργανωτικά ισχυρός και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλος -που, στο παρελθόν, συγκρούστηκε σφόδρα με τον κ. Βενιζέλο- λέει στους συνομιλητές του ότι, αν η διαδοχή καταλήξει ανάμεσα στην τριάδα (εννοεί τους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση) και τον Ευ. Βενιζέλο, εκείνος θα στηρίξει τον κ. Βενιζέλο.
Oι άλλοι παίκτες
Δεν είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ εκείνοι που θεωρούν ότι η μάχη της διαδοχής, ιδιαίτερα αν τα πράγματα προχωρήσουν γρήγορα, θα αποκτήσει και άλλους ισχυρούς παίκτες. Και σε αυτούς συγκαταλέγουν τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Χρ. Παπουτσή, οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει αλλά και δεν έχουν κρύψει τις αρχηγικές τους φιλοδοξίες. Πρόκειται για δύο στελέχη, και αυτό ισχύει κυρίως για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις του παπανδρεϊκού μπλοκ, εφόσον δεν υπάρχει στην κούρσα της διαδοχής ο Γ. Παπανδρέου. Ο Χρ. Παπουτσής φέρεται να αποτελεί αυθεντικότερο συνομιλητή των στελεχών που είναι σήμερα δίπλα στον Γ. Παπανδρέου και στηρίζουν την παραμονή του, αλλά ο Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται πιο πολυσυλλεκτικός, ικανός να ταιριάξει και δυνάμεις του Γ. Παπανδρέου αλλά και τις θεωρούμενες εκσυγχρονιστικές μέσα στο κόμμα.
Έτοιμος να φύγει ή να … παραμείνει;
«Είναι έτοιμος να φύγει. Όχι άμεσα, αλλά από Γενάρη, αν υπάρξουν οι σωστοί όροι και προϋποθέσεις », υποστηρίζουν στο μεταξύ, στελέχη που λένε πως συζήτησαν με τον Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη μεριά όμως οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν και από σήμερα θα το λένε και δημοσίως ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις επόμενες εκλογές με Παπανδρέου».
Πίσω από τις γραμμές, όλοι βλέπουν μια παρελκυστική τακτική του Γ. Παπανδρέου, η οποία και θα συνεχιστεί, πατώντας στο υπαρκτό γεγονός ότι η διαδικασία εκλογής αρχηγού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να αναβάλει με στόχο να ελέγξει τις διαδικασίες και, αν δεν τα καταφέρει, τότε να προκύψει ηγεσία «μειωμένης νομιμοποίησης».
Σύμμαχος του Παπανδρέου στα σενάρια διαδοχής είναι ο χρόνος. Ο Νοέμβριος σχεδόν πέρασε, ο Δεκέμβρης δεν είναι μήνας για διαδικασίες και από Γενάρη και μετά δεν υπάρχει χρόνος για εκλογή αρχηγού από τη βάση, όπως έγινε το 2007. Εξάλλου, μια τέτοια διαδικασία, ένα «κομματικό δημοψήφισμα» δηλαδή, θα συγκέντρωνε σήμερα εξαιρετικά λιγότερους ψηφοφόρους από το 1.000.000 πολίτες του 2007 και αυτή η σύγκριση αποτελεί αντικίνητρο για όποιο υποψήφιο αρχηγό και πρωθυπουργό. Άρα, ή θα μείνει ο Παπανδρέου και θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ή θα επιχειρηθούν αλλαγή καταστατικού και διαδικασίες στα όργανα και όχι στην κομματική κάλπη για εκλογή προέδρου, ο οποίος, αν δεν είναι μεταβατικός, θα έχει να απαντήσει στο επιχείρημα ότι δεν είναι ισχυρά νομιμοποιημένος, αφού θα έχει εκλεγεί ύστερα από μάχη μηχανισμών.
Τα προηγούμενα εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη να ζητά παράταση της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αν οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο, ή τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει χρόνος να εκτονώσουν τους κραδασμούς και να βρουν τρόπους εκτόνωσης της λαϊκής κατακραυγής.
Το έχουμε γράψει άλλωστε πολλές φορές: Το ΠΑΣΟΚ σε περιόδους κρίσεων αναγεννιέται από τις στάχτες του.
Σε αυτή όμως τη περίπτωση έχει ένα μειονέκτημα: Τώρα ο κόσμος ξέρει.
Θα θυμάται…αραγε;
Βανζέτι, με πληροφορίες από τον “Τύπο της Κυριακής”, “Πρώτο Θέμα”, “Έθνος” κλπ.
Η φωτοσύνθεση είναι από το Antistachef
το πρωτότυπο είναι αυτό ή το http://www.antinews.gr/2011/11/20/134473/ :[
ΑπάντησηΔιαγραφή