Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπισκοτάκι για φάρμακο στην Ελληνική κρίση


  • Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αντώνης Σαμαράς θέλει να κυβερνήσει
Του Μίχαελ Μάρτενς Από την Franfurter Allgemeine Zeitung

Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της ΝΔ βρίσκονται σ' έναν άσχημο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης στον Πειραιά. Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα και κακόφημα μπαρ γεμίζουν την περιοχή. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που ο Σαμαράς - Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΝΔ- θέλει να φύγει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα από την περιοχή.

Ο στόχος του είναι το Μέγαρο Μαξίμου ένα κομψό κτίριο στο κέντρο της πόλης μπροστά στον Εθνικό Κήπο με μαρμάρινες κολώνες και παρκέ ηλικίας σχεδόν 200 ετών. Εκεί έχει την έδρα του ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί σήμερα αν είναι δυνατόν και όχι αύριο, να κυβερνήσει τη χώρα, κάτι που εδώ και μήνες το δείχνει καθημερινά.

Ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ έχουν αποτύχει, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι η μόνη διέξοδος ανακοινώνει ο Σαμαράς με κάθε ευκαιρία. Μια νίκη της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές φαίνεται ρεαλιστική. Εδώ και εβδομάδες η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με αρκετά ποσοστά διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο δεν απορούν μόνον οι Έλληνες με το γεγονός, γιατί κάποιος να θέλει να κυβερνήσει τη χώρα αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ακόμη και σ' άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναρωτιούνται τί μπορούν να περιμένουν από τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Ο σκεπτικισμός είναι μεγάλος.

Στην διάρκεια της κρίσης ο Σαμαράς έκανε αισθητή την παρουσία του κυρίως με την αρνητική στάση του. Τον Μάιο του 2010 όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφιζε το εκτενές πακέτο μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για την βοήθεια δισεκατομμυρίων που προσέφερε η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αρνητικά μετά από εντολή του Σαμαρά.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που τόλμησε να στηρίξει τα μέτρα διαγράφηκε. Ο Σαμαράς δήλωσε τότε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον των στόχων, αλλά εναντίον των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έμειναν άναυδοι. Οι κυβερνήσεις με πολύ κόπο είχαν καταφέρει να πείσουν βουλευτές και ψηφοφόρους ότι η χορήγηση του πακέτου βοηθείας ύψους 110 δις ευρώ ήταν αναπόφευκτη. Ιδιαίτερα οι συντηρητικοί κύκλοι εξοργίστηκαν με τη στάση του αρχηγού της ΝΔ, το κόμμα του οποίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ.

Δεν κυβερνούσε την Ελλάδα μέχρι το 2009 η ΝΔ υπό τον Καραμανλή και, η ακόμη και με τα αθηναϊκά κριτήρια άνευ προηγουμένου κακοδιαχείριση των οικονομικών δεν συνέβαλε στην κρίση;

"Έχουμε εδώ και καιρό παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη την περίοδο Καραμανλή. Αλλά υπάρχει μια εκστρατεία δυσφήμισης του κόμματος που δεν προέρχεται μόνον από την κυβέρνηση", δηλώνει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, οικονομοπολιτικός σύμβουλος του Σαμαρά.

Ακόμη και μέρος του ξένου τύπου αναμετέδωσε αποσπασματικά τις θέσεις της ΝΔ. Το γεγονός ότι η ΝΔ καταψήφισε το πακέτο μέτρων τον περασμένο Μάιο δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών.

"Στηρίξαμε σχεδόν τους μισούς από τους νόμους της κυβέρνησης και σχεδόν το σύνολο αυτών που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Ωστόσο η δομή του πακέτου είναι λανθασμένη: "Το φάρμακο είναι πιο επικίνδυνο από την ασθένεια", δηλώνει ο Λαζαρίδης. Για το λόγο αυτό η ΝΔ παρουσίασε το δικό της λεπτομερές σχέδιο που προβλέπει εξοικονόμηση 18 δις ευρώ σε τέσσερα χρόνια. "Ωστόσο είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η αύξηση της φορολογίας θα επιδεινώσει την ύφεση. Και στο σημείο αυτό έχουμε φτάσει εδώ και καιρό", παρατηρεί ο Λαζαρίδης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκπρόσωπος για τα οικονομικά θέματα της ΝΔ, μοιράζει στους συνομιλητές τους μπροσούρες με τον τίτλο "Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ". Στην μπροσούρα περιέχονται ανάμεσα στ' άλλα και οι μεταρρυθμιστικοί νόμοι της κυβέρνησης που έχουν στηριχθεί από τη ΝΔ.

Στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί η λάθος εντύπωση ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο Σταϊκούρας και ανακοινώνει του νόμους που πέρασαν με τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το νέο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, η ίδρυση μιας ανεξάρτητης στατιστικής αρχής, αυστηρά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, απελευθέρωση των μεταφορών και πολλές άλλες πρωτοβουλίες στηρίχθηκαν από τη ΝΔ.

"Το κόμμα μας στήριξε 48 από του 100 νόμους. Το ΠΑΣΟΚ στα πεντέμισι χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή στήριξε μόλις επτά νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης", κάνει τον απολογισμό ο Σταϊκούρας.
Αν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν η χώρα εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση;
"Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα εργατικά συνδικάτα που ελέγχει θα ήταν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας". Η υπόδειξη για τον τότε ρόλο του ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα που εμπόδιζε τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι λανθασμένη, αλλά είναι ατελής.

Ο Σταϊκούρας δεν ανέφερε το γεγονός ότι ο Καραμανλής στην πρώτη φάση διακυβέρνησης του, διέθετε μια άνετη πλειοψηφία, παρόλα αυτά όμως δεν προχώρησε σε κάποια αξιόλογη μεταρρύθμιση. Ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, έκλεισαν-όσες έκλεισαν- με τη χορήγηση υψηλών πρόωρων συντάξεων, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για χρόνια.

Εκτός αυτού η υπόδειξη στα λάθη του ΠΑΣΟΚ δεν βοηθά κανέναν. Για την ακρίβεια η ΝΔ από το 2009 και την εκλογική της ήττα δεν είναι το κόμμα που μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς όμως χρησιμοποιεί συχνά τις δυνατότητες που του δίνει η θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης για να "γλυκάνει" την εικόνα της πραγματικότητας. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι μαζί του η έξοδος της Ελλάδος από την κρίση θα ήταν πολύ λιγότερο επίπονη. Θέλει να προχωρήσει στην άρση της απόφασης για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης υπόσχεται να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με τους πιστωτές. Δεν αναφέρει όμως το γεγονός ότι εάν το Μάιο του 2010 οι βουλευτές δεν ψήφιζαν το πακέτο μέτρων, η χώρα του θα χρεοκοπούσε.

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέχει κάποιες προτάσεις που είναι αξιοσημείωτες, πολλές όμως είναι ακόμη ασαφείς - ή δεν μπορούν να κοστολογηθούν.
Το ότι σε περίοδο κρίσης μια χώρα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για να ενισχύσει τη ζήτηση μπορεί να είναι ένα παράδειγμα λαϊκο-κεϋνσιανισμού.
Δεν είναι όμως ρεαλιστικό. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η οικονομική ανάπτυξη των ετών 2000-2009 στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην χρηματοδοτούμενη με δάνεια κατανάλωση, που η χώρα δεν μπορούσε -ακόμη και στις φαινομενικά καλές εποχές- να εξυπηρετήσει.

Στην παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος ο Σαμαράς υποσχέθηκε μια άμεση επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά την εκλογή από τους συμπολίτες του στην εξουσία.
Έχει σπουδάσει οικονομικά στο κολλέγιο Άμχερστ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Πολύ πιθανόν ο Σαμαράς να πρέπει να αποδείξει σύντομα ότι έμαθε κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και εκτός Πανεπιστημίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]