Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύ μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων


Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:41 (ώρα Ελλάδος) στην Τουρκία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοδυτικά της... πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος 94,5 χιλιομέτρων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματίες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την Τουρκία που επλήγη απο το χτύπημα στου εγκέλαδου.
Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα με την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην επαρχία Βαν, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό.


Η Τουρκία συγκλονίζεται από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την πολη Βαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν, αλλά προς το παρόν κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα το μέγεθος. Προς το παρόν το μέγεθος είναι 7,2 Ρίχτερ σύμφωνα το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλλι της Κων/πολης.

Ένα απέραντο χάος επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία, με την πολη Βαν που έχει χτυπηθεί κυριολεκτικά να έχει σβηστεί από το χάρτι. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και μέχρι τώρα υπάρχουν 60 τραυματίες, ενώ οι τρομερές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. 

Στο νοσοκομείο στο Ερσίς, πολύ κοντά στην Βαν--είναι στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, που έπληξε σήμερα τη νοτιο-ανατολική Τουρκία-- κείτονται περίπου 50 πτώματα, μεταδίδει το πρακτορείο Σιχάν απο την Κωνσταντινούπολη.



Μεταξύ αυτών των κτιρίων σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία. Mόνο στον δήμο Έρτζις της πόλης Βαν έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μια εστία. Συνολικά, φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει 50 κτίρια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές περίπου 1.000 κτίρια. 






Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που φέρεται ότι έχουν παγιδευτεί σε κτίριο στο Βαν, που βρίσκεται κοντά στην ιρανική μεθόριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βαν.
Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και οχήματα και πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Βαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. To Yπουργείο Υγείας στέλνει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μεταφορά τραυματιών, ενώ ο Στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί και ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν. Mεγάλες οι ζημιές στο αεροδρόμιο του Βαν. Τα αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται στο Ερζερούμ.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]