Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Ελλάδα γίνεται ότι και στην Αργεντινή το 1999


«Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα είναι ό,τι προτάθηκε το 1999 από το ΔΝΤ στην Αργεντινή» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, Ρόμπερτ Λαβάνια, για τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και τις διαφορές της κρίσης χρέους που αντιμετώπισε η Αργεντινή με αυτή της Ελλάδας.

«Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα είναι ό,τι προτάθηκε το 1999 από το ΔΝΤ στην Αργεντινή, δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. Αλλά με τα χρήματα των δανείων πληρώνονται οι πιστωτές και ξεζουμίζεται ο λαός» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Λαβάνια, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής το 2001 - 2002, όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης, κατάφερε να σταθεροποιήσει με ανορθόδοξες μεθόδους τη χώρα, η οποία έκτοτε εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, αλλά θεωρείται «δημοσιονομικός παρίας». Ο Λαβάνια ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2007 από την νυν πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνε Φερνάντεζ ντε Κίρχερ.

«Η μακρόχρονη ύφεση, το έλλειμμα προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται με χρέη, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας και οι κοινωνικές συνέπειες. Η κατάσταση στο Μπουένος Άιρες ήταν όμως χειρότερη από όσα βλέπει κανείς σήμερα στην Αθήνα. Το 50% του πληθυσμού της χώρας είχε βρεθεί τότε κάτω από το όριο της φτώχειας, αναπτύχθηκαν και ασυνήθιστοι μηχανισμοί άμυνας, όπως ανταλλακτικές συναλλαγές. Η Αργεντινή ήταν οικονομικά απομονωμένη. Η Ελλάδα ανήκει σε μία από τις πολιτικά και οικονομικά πιο ισχυρές ομάδες του κόσμου» δηλώνει.

Ο Λαβάνια εκτιμά ότι ένας δρόμος για την Ελλάδα θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία ασφαλώς συνεπάγεται απώλειες για τους πιστωτές, και το οικονομικό όφελος από αυτή να επενδυθεί για μια δεκαετία σε ό,τι βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας: Εκπαίδευση, υποδομές, επιστήμες, τεχνική. Άλλος δρόμος θα ήταν η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη ενδεχομένως με διπλό νόμισμα.

Πηγή: ΣΚΑΙ/Newpost



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]