Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ξεπερασμένοι δημοσιογράφοι

Μια από τις σοβαρότερες παθογένειες που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή εθνική κατρακύλα, είναι φυσικά η χαμηλή ποιότητα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Και επειδή η δημοσιογραφία σαν λειτούργημα… δεν μας φταίει σε τίποτα, το πρόβλημα εστιάζεται σε εκείνους που την ασκούν.

Αφήστε λίγο τη μνήμη σας να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Ας πούμε, στο 1989. Το 1990. Τότε που η ιδιωτική τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της, και όλοι την υποδεχτήκαμε εν χορδαίς και οργάνοις, προσδοκώντας σε πλουραλισμό, νέες ιδέες και ενίσχυση του προοδευτικού προσανατολισμού της χώρας μας.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια. Και όμως, στα κεντρικά πόστα, στα δελτία ειδήσεων, στις λεγόμενες «σοβαρές» ενημερωτικές εκπομπές, στα κύρια άρθρα των εφημερίδων, βλέπεις, ακούς και διαβάζεις τους ίδιους δημοσιογράφους.

Κάτι που δεν θα ήταν απαραιτήτως αρνητικό, αν δεν είχαν οι ίδιοι καταστεί παρωχημένοι από τις εξελίξεις. Ξεπερασμένος λόγος, φθαρμένες αντιλήψεις, ταύτιση και όχι κριτική απέναντι στην εξουσία, αδυναμία ουσιαστικής ανάλυσης των γεγονότων, και εμβάθυνσης στην ουσία τους.

Το ερώτημα λοιπόν προκύπτει αβίαστα: Πότε θα βγουν στη σύνταξη, όλοι αυτοί οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης; Πότε θα σταματήσουν να προσπαθούν να παραμένουν στην επικαιρότητα, να μοιάζουν χρήσιμοι και χρηστικοί, ανεξαρτήτως της προφανούς αδυναμίας τους να αντιληφθούν με επάρκεια τις σύγχρονες εξελίξεις;

Το ερώτημα μάλιστα καθίσταται κάθε άλλο παρά ρητορικό, επειδή στην περίπτωση αυτών των δημοσιογράφων, η κοινή λογική έχασε, και μάλιστα πανηγυρικά. Η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα των εκπομπών τους συρρικνώθηκε, η κυκλοφορία των εφημερίδων συμβαδίζει με τον… ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η κοινωνική απαξίωση που αντιμετωπίζουν, θα έκανε άλλους επαγγελματίες να απομακρυνθούν από το προσκήνιο. Αλλά εκείνοι, νομίζουν ότι βρέχει…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μεγάλο το θέμα &, όπως πολλοί πιστεύω, συμφωνώ μαζί σας. Ωστόσο θα ήθελα παραδείγματα, έστω & μόνο για να μην είμαστε σαν εκείνους. Κι ακόμα ήθελα να πω πως η κατρακύλα πωλήσεων εφημερίδων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο όπως δεν είναι ούτε το ύφος των ειδήσεων πολλών ιδιωτικών καναλιών. Πώς να ήταν άλλωστε, σε μετάφραση ζούμε πιά κι όλες οι ιδέες έρχονται από άλλες χώρες.
    Κι ίσως αυτό είναι το πρόβλημα. Γύρω-γύρω οι ίδιοι φθαρμένοι που λόγω των αμοιβών τους φυσικό είναι να κατοικούν/διασκεδάζουν πλάι σε πολιτικούς και ίδια στάση μ΄εκείνους έχουν.
    Οι μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού επίσης έχουν πρόβλημα αφότου η ενημέρωση πέρασε στο διαδίκτυο. Παλεύουν όμως για μιά ακεραιότητα ενώ εδώ όσο πιό επιτυχημένος ο δημοσιογράφος τόσο πιό βέβαιο είναι πως είναι δέσμιος της κομματοκρατίας του περασμένου αιώνα. Δέσμιος ηλικιακά, κοινωνικά αλλά & οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]