Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι προτάσεις Σαμαρά και η κριτική Δελαστίκ…


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γνωστές πλέον 31 προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε δημόσιο διάλογο. Ήδη λοιπόν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες κριτικές. Στη σημερινή έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του δημοσιογράφου κ. Δελαστίκ με τίτλο «Σύνταγμα… ασύδοτης κυβέρνησης».

Στο άρθρο του αυτό ο πιο πάνω δημοσιογράφος εστιάζει κυρίως πάνω σε μια από τις 31 προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παρουσίασε την Παρασκευή ο Αντώνη Σαμαράς. Συγκεκριμένα εστιάζει πάνω στην πρόταση για το ασυμβίβαστο της ταυτόχρονης συνύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο των ιδιοτήτων βουλευτή και υπουργού.

Στο άρθρο του αυτό ο κ. Δελαστίκ υπεραμύνεται του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, ως προς το σημείο αυτό (δηλαδή στο ότι ο υπουργός πρέπει να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής) και προσπαθεί να πολεμήσει την συγκεκριμένη πρόταση Σαμαρά με επιχειρηματολογία που…. πολύ εύκολα καταρρίπτεται και δεν χρειάζεται επιμέρους αναφορά.

Εκείνο μόνο που εμείς επιγραμματικά έχουμε να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:

1) Η θέση του κ. Δελαστίκ έρχεται σε αντίθεση με το καθολικό αίτημα των πολιτών για διαχωρισμό Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη στο ίδιο πρόσωπο του νομοθέτη και του εκτελεστή των νόμων, του ελέγχοντα και ελεγχόμενου, οδηγεί σε σύγχιση αρμοδιοτήτων και σε καταχρήσεις.

2) Η θέση του κ. Δελαστίκ εξάλλου ισχύει τα τελευταία 190 χρόνια της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και τα αποτελέσματα τα ζούμε όλοι μας.

3) Ο κ. Δελαστίκ, προκειμένου να υπεραμυνθεί της άποψής του υπεραμύνεται ακόμα και της έννοιας του πολιτικού κόστους, το οποίο περίπου το θεωρεί ως πεμπτουσία της δημοκρατίας, όταν κατά γενική ομολογία, αυτό αποτελεί τη χειρότερη σύγχρονη πολιτική «γάγγραινα» και τροχοπέδη για κάθε εξέλιξη, πρόοδο και ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών.

4) Θεωρεί ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί θα αποτελούν τους «κολλητούς» του εκάστοτε πρωθυπουργού και θα είναι άτομα αναλώσιμα χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ για παράδειγμα (λέμε εμείς) η τρίτη γενιά Παπανδρέου και πολλές άλλες μόνιμες και μη αναλώσιμες πολιτικές οικογένειες, είναι προφανώς δημοκρατική υγεία!!

5) Ο κ. Δελαστίκ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του ότι το σπάσιμο της αλυσίδας βουλευτή – υπουργού, οδηγεί αναπόφευκτα και στο σπάσιμο της αλυσίδας του ρουσφετιού, δηλαδή της βασικότερης πολιτικής κατάρας των τελευταίων 190 ετών ιστορίας.

Με λίγα λόγια η άποψή του κ. Δελαστίκ, σε ότι αφορά την πρόταση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι συντηρητική. Δηλαδή μη αλλαγή.

Εμείς όμως πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να πάμε επιτέλους μπροστά, σπάζοντας πολιτικές αγκυλώσεις, πρακτικές και θεσμούς που μας κρατούν στο χθες.

Το άρθρο του κ. Δελαστίκ εδώ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Διυλίζετε τον κώνωπα, κύριε Χασάπη. Η "δημοκρατία" μας έχει ήδη συρθεί από ασύδοτους πολιτικούς σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι μια νοσηρή υπόσταση πολιτεύματος που ανέχεται το να μην λειτουργεί η ΠΟΛΙΤεία υπέρ των ΠΟΛΙΤών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δικαιοσύνη και η ισονομία σε αυτή τη χώρα. Έτσι την κατάντησαν οι παρεμβάσεις των πολιτικών με κίνητρο το ίδιον όφελος.

    Το να καταναλώνετε φαιά ουσία για να πιαστείτε από ένα στοιχείο αυτού του κυκεώνα (όπως έχει καταντήσει) και να μας αποσπάτε την προσοχή από τα πραγματικά ουσιώδη δεν σας τιμά. Καταρρακώνεται το Σύνταγμα (έστω ό,τι του έχει απομείνει) κάθε μέρα που περνάει και εκπονούνται σχέδια να καταρρακωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι να επιβληθεί ο ολοκληρωτισμός. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]