Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διαφορά Καραμανλή και Παπανδρέου


Η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων της ΕΥΠ, δημοσιογραφική επιτυχία του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ και του Διευθυντή του, Σπύρου Τρίψα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια άλλη πτυχή της πολιτικής ζωής του τόπου, το 2009. Όταν οδηγήθηκε σε, αρκετά πρόωρες, εκλογές τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, χωρίς καμία εμφανή αιτιολογία, πλην της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μια κατάσταση που απαιτούσε σκληρά μέτρα λιτότητας, αδύνατον να εφαρμοσθούν, τότε, λόγω της αρνητικής στάσης του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, θέτοντας ως πολιτικό εκβιασμό, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Πολλοί Νεοδημοκράτες απογοητεύτηκαν από την απόφαση αυτή του Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όφειλε να λάβει σκληρά μέτρα και να πολεμήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αντί να «δραπετεύσει» αφήνοντας την Ελλάδα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο και σε κοινωνικό μαρασμό.

Η αποκάλυψη των «Επίκαιρων», μας δίνει όμως και μια άλλη διάσταση της περιόδου εκείνης. Κύκλοι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ετοίμαζαν αποσταθεροποίηση και ανατροπή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Με προσκλήσεις, θερμά επεισόδια, έως και κατάληψη στο Αιγαίο, αντάρτικο πόλεων, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες.

Αξίζει να διαβάσει κανείς το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», στις λεπτομέρειες του, εμείς θα περιορισθούμε σε πολιτικές εκτιμήσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής κάποιους ενοχλούσε με την πολιτική του. Γκρίζες ζώνες, ΑΟΖ, Αιγαίο, Σκόπια, αγωγοί. Μια πολιτική που προμήνυε πως θα κινηθεί η κυβέρνησή του και σε επίπεδο μέτρων λιτότητας, ενόψει της κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργός πρέσβευε πάντοτε την ήπια προσαρμογή, αν και οι δημόσιες δαπάνες, είχαν ξεφύγει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησής του. Αυτό βέβαια, δεν εμπόδιζε την Ελλάδα μέχρι και τον Απρίλιο 2010, να δανείζεται από τις αγορές με κανονικά επιτόκια, και ο κόσμος να ζει με περιορισμούς, αλλά με αξιοπρέπεια.

Προτίμησε λοιπόν να πει την αλήθεια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγούσε τη χώρα, ούτως ή άλλως, σε εκλογές λίγους μήνες μετά.

Θεώρησε ότι είχε καθήκον να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, παρόλο που διαισθανόταν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, σκεπτόμενος όμως, ότι και σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στα «Επίκαιρα», είχε πλέον εθνικό χρέος να αφήσει το λαό να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει. Αυτό δηλαδή το εθνικό χρέος, που λείπει από τη στάση του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος, ενώ προς στιγμήν «σκέφθηκε» να σώσει τη χώρα δια της αποχώρησής του, άλλαξε ωστόσο γνώμη, συνεχίζοντας το βύθισμα της Ελλάδος στην ύφεση και τον κοινωνικό μαρασμό.

Κάπως έτσι φαίνεται, ότι θα καταγράψει η ιστορία την περίοδο 2009-2011 στην Ελλάδα, τοποθετώντας τα γεγονότα στην πραγματική πολιτική τους διάσταση.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αυτός που κυβερνάει το πόσο αξίζει, φαίνεται στα
    δύσκολα. Γιατί όπως λέει και ο λαός, αν δεν σπάσεις αβγά δεν κανείς ομελέτα,
    και ο καλός ο καπετάνιος στην φορτούνα φαίνεται.
    Αυτά για την ήπια προσαρμογή(Κωστάκης)...
    Τώρα ότι χαρτί μου δίνουνε το διαβάζω και ότι σύμβαση μου δίνουνε την υπογράφω.(Γιωργάκης)...
    Έτσι γινόμαστε όλοι πρωθυπουργοί.
    Άρα πιστεύω ότι αυτοί που κυβερνάνε δεν κάνουν, δεν τραβάνε.
    Χρειαζόμαστε ηγέτη.
    Το ξέρω δεν γεννιέται κάθε μέρα ένας Μέγα Αλέξανδρος, Περικλής, Καποδίστριας.
    Αλλά δεν μπορεί κάπου θα υπάρχει κάποιος,
    ικανός, με τα μισά προσόντα από τούς Μεγάλους προγόνους μας, να βάλει μια σειρά ρε αδερφέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ποιο εθνικο χρεος μιλαμε...
    εδω ο ανθρωπος εκανε 16 μηνες τον γυρο του κοσμου δυσφημίζοντας την χώρα του... ως μια χωρα απατεωνων..(& μετα ζητουσε δανικα)..αλλα & που το κόμμα του εκανε αλλα 17 χρονια κοπο ...για να το εμπεδωσουν καλα οι πολιτες εξιδανικεύοντας την λαμογια & "θεσμοθετώντας" ως εθνικο σπορ..το πλιάτσικο της χώρας.
    αυτο το ΣΠΑΣΙΜΟ της ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ απο τον ΚΚ ..ποσο ΧΡΗΣΙΜΟ θα βγει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Θεώρησε ότι είχε καθήκον να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, παρόλο που διαισθανόταν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, σκεπτόμενος όμως, ότι και σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στα «Επίκαιρα», είχε πλέον εθνικό χρέος να αφήσει το λαό να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει."

    Περιεργο!!
    Διοτι το 2007 ειχε κερδισει τις εκλογες και μεχρι την εκλογη του Προεδρου της Δημοκρατιας τον Απριλη του 2010 ειχε 2,5 χρονια καιρο να εφαρμοσει τα σχεδια του!!
    Μηπως τελικα εφυγε επειδη δεν αντεξε τις πιεσεις και επειδη το κομμα του κατερρεε??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]