Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πετρέλαια του Αιγαίου το διακύβευμα της κρίσης

Έχει γραφτεί και έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η «Ελληνική κρίση» είναι κατασκευασμένη και το διακύβευμα της είναι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου. Σύμφωνα με έρευνες 9 τρις εκατομμύρια δολάρια «περιμένουν» στον βυθό του Ελληνικού Αιγαίου. Μόνο που οι μνηστήρες είναι πολλοί και τα διεκδικούν για τον εαυτό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται πεσμένη στο καναβάτσο από τις συνέπειες της κρίσης και ο «Υπερατλαντικός» προστάτης μας, ζητά επιτακτικά ν’ ανοίξουν οι πόρτες της χώρας μας ΚΑΙ στην Τουρκία για να συνεκμεταλλευτούμε τον μαύρο χρυσό που κρύβει στα έγκατα του το Αιγαίο.

Κάπως έτσι υποθέτω ότι θα λυθούν όλα τα επιμέρους θέματα όπως αυτό της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και κάπως έτσι θα μας «τελειώσουν» και τα casus belli…

Η φόρμουλα για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου έχει ήδη βρεθεί. 20% από τα έσοδα στην Ελλάδα. 20% στην Τουρκία και 60% σε ένα αμερικανικό κονσόρτσιουμ, το οποίο μαζί με Έλληνες εφοπλιστές θα αναλάβει την εξόρυξη του μαύρου χρυσού.

Μπορεί η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον να διαφωνούν για το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ ή τις μπίζνες στην κεντρική Ασία, πάντα, όμως, συμφωνούν για το Αιγαίο και το τίμημα που «πρέπει» να πληρώσει η Ελλάδα. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και αυτή την περίοδο, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανώς έχει στρέψει το βλέμμα του προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον προτείνει την εκμετάλλευση του Αιγαίου στα τρία, ενώ η Άγκυρα μας δείχνει τι περίπου διεκδικεί με τη δική της μέθοδο του «τσαμπουκά». Μένει να μάθουμε τι κάνει η Αθήνα. Τι πιστεύει και πώς ακριβώς σκέφτεται να διαχειριστεί τη νέα αυτή φάση για τη διεκδίκηση του Αιγαίου.

Το θέμα δεν αφορά στενά στην ελληνοτουρκική διαφορά συνδέεται με το ενεργειακό παιχνίδι στο οποίο μετέχουν Αμερικανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι και στο οποίο η Τουρκία μπήκε με μεγάλες αξιώσεις.

Ο Ψυχρός Πόλεμος, τότε που η πολιτική των Αμερικανών αφορούσε στη συνολική αντιπαράθεση με τη σοβιετική Ρωσία, είναι πια μακρινό παρελθόν. Σήμερα, η αντιπαράθεση εστιάζει στα ενεργειακά. Συγκεκριμένα, στην αποτροπή της ενεργειακής συνεργασίας Ευρωπαίων και Ρώσων. Το δε Αιγαίο είναι και πάλι μέρος της αντιπαράθεσης.

Η ωμή αμερικανική τοποθέτηση για τη μοιρασιά των πετρελαίων του Αιγαίου διατυπώνεται την ώρα της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ. Αυτό που υπονοείται είναι ότι, αφού η Ελλάδα χρωστάει, αφού είναι δέσμια του ΔΝΤ, τη… συμφέρει να εκχωρήσει τον εθνικό της πλούτο. Οι γερμανικές «χοντράδες» του στυλ –«μπατιρο-Έλληνες, πουλήστε την Ακρόπολη και τα νησιά σας»…– φαντάζουν αστεία καφενείου μπροστά στην επίσημη αμερικανική θέση για εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου κατά 60% απ’ αυτούς, αφού Ελλάδα και Τουρκία έχουν άλυτες διαφορές και η δε Ελλάδα χρωστάει…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Και όμως, κάθε φορά που δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες ρωτάνε Αμερικάνους τεχνοκράτες για τα ορυκτά κοιτάσματα της Ελλάδας και για το αν και κατά πόσο θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας, όλοι ανεξαιρέτως υποβαθμίζουν το θέμα και αλλάζουν κουβέντα. Προσέξτε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Πωλ Κρούγκμαν να δείτε πώς μασάει τα λόγια του όταν τον ρωτάνε για το Αιγαίο.

    Και είναι τυχαίο ότι το ίδιο αδιάφορα σφύριζαν για την Αργεντινή πριν από 10 χρόνια, την ίδια ώρα που Βρετανοί και Αμερικανοί προκαλούσαν την Αργεντινή να πουλήσει τον πετρελαιοφόρο νότο της, την Παταγονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα ειναι χαζομαρες
    η αποψη που κυριαρχει τελευταια ειναι οτι τα πολλα λεφτα ειναι στην κρητη. αν ειναι ετσι οι τουρκοι δεν προκειται να παρουν τιποτα γιατι με καμια λογικη δεν μπορουν να κερδισουν διεκδικηση εκει. βεβαια κ εμας κατι ψιχουλα θα μας δωσουν κ αυτα θα πανε στα ελληνικα τρωκτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τουρκικος ισχυρισμος οτι στα νησια του Αν.Αιγαιου δεν αντιστοιχει υφαλοκρηπιδα επιβεβαιωνει στρατηγικους στοχους περαν της εκμεταλλευσης αξιοποιησιμων κοιτασματων.
    Το τι επιδιωκεται το εξηγησε ο Κ.Καραμανλης τον Ιανουαριο του 1977 στον τοτε προεδρο των ΗΠΑ Τζιμι Καρτερ:
    "Η εντυπωση που δημιουργειται ειναι οτι η Τουρκια επιδιωκει να μεταβαλει μονομερως το καθεστως του Αιγαιου,το οποιο καθιερωθηκε δια διεθνων συνθηκων και λειτουργησε ομαλως μεχρι αυτη τη στιγμη.
    Η Τουρκια προσπαθει να το μεταβαλλει,διοτι αν οι απαιτησεις της επι της υφαλοκρηπιδας και του εναεριου χωρου τυχόν ικανοποιηθουν,θα ειχαν ως αποτελεσμα να περιλαβουν 501 ελληνικες νησους και νησιδες με πληθυσμο 330.000 σε ζωνη αποκλειστικων οικονομικων και στρατηγικων συμφεροντων της Τουρκιας και θα διεσπάτο ετσι η εδαφικη και πολιτικη ενοτητα του ελληνικου κρατους"!

    Πηγη:Για το ζητημα του Αιγαιου-Αν.Πεπονη σελ.139

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμε 22 Ιουλίου 2011 10:23 μ.μ.

    Για τους αμερικάνους όλη μας η θάλασσα Αιγαίο είναι. Δεν ξέρουν από Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος. Αν καταλαβαίνεις αγγλικά ψάξε στο γκουγκλ Dividing the aegean sea a plan in progress.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]