Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία ελληνική πτώχευση θα φέρει κρίση σε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία , Σκόπια αλλά και... Τουρκία


Μία ελληνική πτώχευση θα δημιουργούσε άμεσα οξεία τραπεζική και οικονομική κρίση στη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια ενώ θα επηρέαζε σημαντικά ακόμη και την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία και τα οποία παρουσιάστηκαν περιληπτικά στο ALTER το βράδυ της Τετάρτης.

Μελετώντας το ποσό της πίστωσης που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους στις παραπάνω αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουμε ότι στη Ρουμανία, της Σερβία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια η εξάρτηση από τις ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν πίστωση της τάξης του 28% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό που για τη Σερβία ανέρχεται στο 18% και για τη Ρουμανία στο 13% του ΑΕΠ. Το εντυπωσιακό είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία είναι κοντά στο 5% του ΑΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται ότι μία ελληνική πτώχευση που θα είχε ως συνέπεια και την πτώχευση των ελληνικών τραπεζών θα τίναζε στον αέρα το τραπεζικό σύστημα των πρώτων τριών κρατών και θα δημιουργούσε κρίση και στην Τουρκία.

Αυτό, γιατί οι ελληνικές τράπεζες σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από αυτές τις χώρες κάτι που θα προκαλούσε την πτώχευση και των θυγατρικών τους οι οποίες, τότε, θα έπρεπε να κρατικοποιηθούν και να σωθούν από τα αντίστοιχα κράτη ειδάλλως θα δημιουργούνταν τραπεζική κρίση με πιθανή συνέπεια τη μαζική εκροή καταθέσεων από όλες τις τράπεζες και τελικά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλούσε πώληση των ομολόγων και των μετοχών των 'μολυσμένων' κρατών και θα μεταφραζόταν σε χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Όμως, σε κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν μεγάλη έκθεση γαλλικές και αυστριακές τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος της προειδοποίησης για υποβάθμιση του από τη Moody's. Έτσι, μέσω των αναδυόμενων οικονομιών θα μολυνθούν και τράπεζες της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα αυτή τη σημειολογία του "μολυσμένου κράτους", της "μολυσμένης τράπεζας" κτλ. Αλήθεια, το πιστεύουν τα κουστουμαρισμένα "στελέχη" με ΜΒΑ και blackberry που μπαινοβγαίνουν από τα γυμναστήρια ανάμεσα σε "meetings" ότι θα κάνει πολύ κακό η "μόλυνση" αυτή; Και τέλος πάντων ποιός είναι ο "μολυσμένος" τελικά, ο εισβολέας τραπεζίτης-καρχαρίας ή ο Βαλκάνιος εργαζόμενος στην υπηρεσία του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]