Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ώρα της αλήθειας για κυβέρνηση και δανειστές

Την ώρα που στην Ελλάδα αναζητείται ακόμη η ερμηνεία του όρου συναίνεση, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ψηφίζουν μεν μαζί νομοσχέδια (όπως το χθεσινό για την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 σε 40), αλλά να διαφωνούν ριζικά σε θέματα ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πια σαφώς ότι έχουν χάσει την υπομονή τους.

Η συζήτηση περί συναίνεσης αποδεικνύεται ολέθρια για την Ελλάδα, καθώς έχει στείλει το μήνυμα πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα καρκινοβατεί επειδή δεν συμφωνούν όλοι και όχι επειδή κάποιοι δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του και κάποιοι άλλοι (η κυβέρνηση) υποκύπτουν.

Ο προπαγανδιστικός σκοπός ήταν να παγιδευτούν οι Ευρωπαίοι - όπως και συνέβη - σε ένα ανύπαρκτο θέμα, ώστε η κυβέρνηση, που έβλεπε την υπομονή τους να εξαντλείται, να κερδίσει χρόνο.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ και ο Επίτροπος Ρεν ξαναχτύπησε, μιλώντας για «μεταρρυθμιστική κόπωση στις χώρες του Νότου» - υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα, καθώς με τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες δεν έχουν παράπονα.

Αρνητικά είναι και τα μηνύματα περί αναδιάρθρωσης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, κατά την συνάντησή του με τα μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τις θέσεις του περί ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγου και επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Φόρου Τόμπιν).

Δύο θέματα που οι Ευρωπαίοι ούτε καν θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Άλλωστε, έχουν βάλει όρια στην «αλληλεγγύη» τους, κάτι που χθες, ακούστηκε αρκετά απειλητικό – παραμονή της Μάχης της Κρήτης (βλέπε εδώ), όταν η γενναιότητα του άμαχου πληθυσμού απέδειξε πως η ελληνική αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, όταν αυτή στέναζε κάτω από την μπότα των ναζί, ήταν απεριόριστη.

Στην πραγματικότητα, οι δανειστές μας έχουν χάσει την υπομονή τους με την κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν αποφεύγουν να το πουν δημοσίως.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν έχει την γενναιότητα να παραδεχθεί ενώπιόν τους πως είναι δέσμια της κομματικής της πελατείας και ρίχνει τα βάρη της δικής της αδυναμίας στην αντιπολίτευση και στην έλλειψη συναίνεσης.

Προς το παρόν, έχουν καταφέρει, καταφεύγοντας στην περί συναίνεσης προπαγάνδα, να μην δέχονται, δημοσίως τουλάχιστον, τα βέλη αυτών με τους οποίους συμφώνησαν τους όρους του δανείου.

Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων για πολύ ακόμη. Οπότε και θα υποχρεωθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ, αναφέρεται στην οικονομική αλληλεγγύη, συνοδευόμενη από ληστρικά επιτόκια, αλλά δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει γίνει ο κυματοθραύστης όσον αφορά στην εισβολή μεταναστών - με την ανάλογη αιμορραγία, κυριολεκτικά και οικονομικά.

Χθες, η αστυνομία εξιχνίασε την στυγερή δολοφονία του 44χρονου, συλλαμβάνοντας δύο Αφγανούς που κατέσφαξαν τον άνθρωπο για μια κάμερα, την οποία, όπως ομολόγησαν, πούλησαν στο Μοναστηράκι για 120 ευρώ!

Αλλά στο θέμα αυτό οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν την αλληλεγγύη τους – και όπως φαίνεται δεν χρησιμοποιούνται και τα αναγκαία σκληρά επιχειρήματα από ελληνικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, και η ΕΚΤ, που επίσης εμφανίζεται απειλητική, παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο «δεν είναι στην αρμοδιότητά» της – σε αντίθεση με τα ομόλογα, που είναι.

Πάντως η ώρα της αλήθειας τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους Ευρωπαίους πλησιάζει.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να καταγγέλλει τους άλλους γι' αυτά που δεν μπορεί να κάνει η ίδια.

Και οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν τελικά να σταματήσουν να κατηγορούν την «Ελλάδα» γενικά και αόριστα και να στρέψουν τα πυρά τους κατά των πραγματικών υπευθύνων. Με αυτούς υπέγραψαν το μνημόνιο. Και όχι με την «Ελλάδα»!



Η εικόνα είναι από την εφημερίδα "Το Καρφί"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]