Ανοιχτά όλα τα μέτωπα στην εξωτερική μας πολιτική
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης η επίλυση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής μας φαντάζει για κάποιους περισσή πολυτέλεια. Λησμονούν προφανώς, ότι οι νεότεροι σε 10-15 χρόνια θα έχουν λησμονήσει τις δυσμενείς παρενέργειές της, ενώ τυχούσες αποτυχημένες πολιτικές στις διακρατικές σχέσεις μας, θα δημιουργήσουν ανήκεστες βλάβες στη χώρα.
Βέβαια, είναι θέμα ερμηνείας τι θεωρεί κάποιος επιτυχημένη πολιτική και τι όχι. Γι’ αυτό και η κριτική σ’ αυτού του είδους τα θέματα ενέχει δυσκολίες, εάν κάποιος δεν έχει γνώσεις των συμβάντων και στο παρασκήνιο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΥΠΕΞ, και ιδιαίτερα σήμερα που επελέγη η μυστική διπλωματία σε υπέρτατο βαθμό (από τις εφημερίδες των γειτονικών χωρών πληροφορούμαστε τις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού με τη χώρα μας), στηριζόμαστε στα λίγα δεδομένα.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η εφημερίδα «Χουριέτ» μας πληροφορεί, ότι ο ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές (12 Ιουνίου) αναμένονται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ήταν δε σαφής, ότι οι διερευνητικές συζητήσεις για το Αιγαίο δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, διότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα λήξης τους.
Τι θα συμβεί, όταν λήξει το χρονοδιάγραμμα και δεν εξευρεθούν λύσεις (υποτίθεται ότι συζητούμε μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας) που να ικανοποιούν και τις δυο πλευρές; Ο κ. Δρούτσας αποκάλυψε ότι θα συνταχθεί συνυποσχετικό για παραπομπή της διαφοράς, σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στη Χάγη. Δυο παρατηρήσεις επ’ αυτού. Το δικαστήριο της Χάγης είναι πολιτικό και οι αποφάσεις του είναι σύμφωνες με τις διαθέσεις των ισχυρών. Είναι πάντα δε μια καλή αφορμή για να δικαιολογηθούν οι υποχωρήσεις των χωρών.
Κυρίως όμως, ο κ. Δρούτσας φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει κάτι περί ΑΟΖ, η οποία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο της έννοια της υφαλοκρηπίδας. Και ότι φαίνεται, πως είτε κάποιες συμφωνίες που έγιναν προ 30ετίας (και τις οποίες διέψευδαν οι ημέτεροι πολιτικοί), μάλλον ισχύουν γι’ αυτό και δεν προβαίνουμε σε καμιά ενέργεια από αυτές που δικαιούμαστε και είναι επωφελείς, είτε έχει κυριεύσει τους πολιτικούς μας υπέρμετρη φοβία ως προς τις αντιδράσεις μιας υπερτιμημένης Τουρκίας.
Θα έλεγε κάποιος, ότι αδίκως επιβαρύνεται με ευθύνες ο κ. Δρούτσας, αφού του έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αρμοδιότητές του. Ο ίδιος άλλωστε είχε δείξει την ενόχλησή του για τους «εξωθεσμικούς παράγοντες που κυκλοφορούν στο υπουργείο», εννοώντας τον κ. Άλεξ Ρόντος, ο οποίος κατ’ αποκλειστικότητα χειρίζεται τώρα το ζήτημα των Σκοπίων (κατά επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας).
Ήδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αναμένοντας φυσικά τη διενέργεια συντόμως των εκλογών στη γειτονική χώρα. Την σύνθετη ονομασία την έχουν αποδεχθεί όλα τα κόμματα της Βουλής (πλην ΛΑΟΣ), με τη Ν.Δ. να διαφωνεί μόνο στη «Republic of Vardar Macedonia» (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), που θα είναι και ό,τι χειρότερο μπορεί να προκύψει. Φαίνεται όμως ότι δεν θα αποφύγουμε το άλλο χειρότερο, τον προσδιορισμό δηλαδή της γλώσσας τους ως «makedonski jarik» (μακεδονική γλώσσα), παρόλο που μόλις προχθές η Ε.Ε. μίλησε για «γλώσσα των πολιτών της Δημοκρατίας…», όπως θα πρέπει να αποκληθεί και η εθνικότητα (citizens of the Republic…/πολίτες της Δημοκρατίας…)
Επ’ αυτού διαφωνούν οι Σκοπιανοί, ο δε Ίβιτσα Μποτσέβσκι, π. αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας του, δήλωσε: «Πρόκειται για μια επαίσχυντη πράξη για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης, που δεν αναγνωρίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην πΓΔΜ, να αποκαλεί τη γλώσσα της, όπως αυτή επιθυμεί».
Με την Αλβανία, τέλος, διεξήχθη προχθές –με καθεστώς άκρας μυστικότητας- συνάντηση στα Ιωάννινα με Αλβανούς αξιωματούχους, του υφυπ. Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, του αρχηγού της Ε.Υ.Π. κ. Κώστα Μπίκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόμου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην ελληνοαλβανική μεθόριο, οι προκλήσεις των Τσάμηδων, η αρχαιοκαπηλία, η έρευνα των εμπειρογνωμόνων για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμμάρα και η κατασκευή φυλακής με... ελληνικό χρήμα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...