Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πηγάδι χωρίς πάτο το έλλειμμα, αυξάνονται συνεχώς τα μέτρα

Ένα εικονικό ποσό που θα κλειδώσει σε δύο εβδομάδες από κοινού με την τρόικα είναι τα 3 δισ. ευρώ νέων εισπρακτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2011.

Φωτογραφίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει, να συγκρατήσει τη σπατάλη και να βγάλει άκρη με το κουβάρι των παλαιών ελλειμμάτων που διογκώνονται πλέον ανεξέλεγκτα. Το ποσό των 3 δισ. ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που δύο μήνες πριν είχε προβλέψει η τρόικα (1,74 δισ. ευρώ).

Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι σε λίγες ημέρες, όταν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα για την νέα αξιολόγηση, θα κριθεί και πάλι ανεπαρκές για καλύψει τις υστερήσεις σε έσοδα, τις υπερβάσεις δαπανών και τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει στοιχεία που θα δώσουν το πρώτο στίγμα. Η εκτέλεση προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι απογοητευτική. Τα προσωρινά στοιχεία είχαν δείξει τεράστια υστέρηση εσόδων 1,4 δισ. ευρώ περίπου, υπερβάσεις δαπανών και συγκράτηση του ελλείμματος με βασικό όχημα τα επενδυτικά κονδύλια.

- Αντί τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 8,6% που ήταν ο στόχος, μειώθηκαν κατά 8,1%. Επιβεβαίωσαν έτσι ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν, αλλά και ότι η ύφεση (όπως εκτίμησε χθες και το ΚΕΠΕ) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιμένει να υπολογίζει η κυβέρνηση.

- Οι δαπάνες -παρά τη στάση πληρωμών προμηθειών, συμβασιούχων, επιχειρηματιών που υπαγορεύει πλέον το μνημόνιο- αυξήθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ επιπλέον του στόχου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας ότι η σπατάλη δεν έχει παταχθεί.

- Προσωρινή λύση έδωσε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έφερε στα ταμεία 600 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα αλλά και διατέθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ μικρότερες δαπάνες, οι οποίες όπως είναι φυσικό επιτείνουν την ασφυξία στην αγορά και την ύφεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά τον Απρίλιο. Μάλιστα, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης στο μέτωπο των δαπανών, αφού έπρεπε να γίνουν κάποιες πληρωμές που είχαν καθυστερήσει πολύ καιρό.

Εκφράζονται έτσι φόβοι ότι η τρόικα στην αρχή Μαΐου που θα έρθει ξανά στην Ελλάδα, θα ζητήσει από την κυβέρνηση πιο πολλά μέτρα για φέτος.

Ο... νέος λογαριασμός του 2011 θα κριθεί και από τις ανακοινώσεις της Eurostat που αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα στις 26 Απριλίου και πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετούν το έλλειμμα του 2010 περί το 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν ο στόχος. Αυτό συνεπάγεται μία πρόσθετη «τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ περίπου η οποία θα πρέπει να καλυφθεί φέτος.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι κάποια από τα μέτρα που θα αποφασιστούν για να ενταχθούν στο μνημόνιο και στο δημοσιονομικό νομοσχέδιο περιγράφηκαν στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κάποια άλλα όμως όχι.

Με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της σπατάλης να μην αποτελεί πλέον αξιόπιστη πηγή περιορισμού των ελλειμμάτων -τουλάχιστο για φέτος- βασική δεξαμενή θεωρείται το ενιαίο μισθολόγιο που στόχος είναι να εφαρμοσθεί άμεσα.

Εκκρεμούν οι αποφάσεις για την τύχη κοινωνικών επιδομάτων, εξετάζεται γραμμή προς γραμμή του προϋπολογισμού κάθε πιθανή περικοπή λειτουργικών δαπανών (προβολής, τηλεπικοινωνιών κλπ) και προσωρινά μέτρα όπως νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Υπό εξέταση παραμένει και το ζήτημα των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ και τελευταία λύση η εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]