Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρoς-Καν: Δύσκολο να παραιτηθώ εν μέσω της οικονομικής κρίσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Η εγκατάλειψη της θέσης του στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να επιστρέψει στην γαλλική πολιτική είναι μια λεπτή απόφαση για τον Ντομινίκ Στρως-Καν, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης.

Θα αποχωρήσει ή όχι; Το ερώτημα πλανάται σε Γαλλία και Ουάσιγκτον τη στιγμή που ο Στρως-Καν έχει συμπληρώσει τρία χρόνια στη θέση του στην ηγεσία του ΔΝΤ και απομένουν άλλα δύο μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Οι φήμες σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις την προηγούμενη εβδομάδα μετά την παραίτηση της "συντρόφου" του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σεγκολέν Ρουαγιάλ από την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο DSK, όπως τον αποκαλούν, έχει δεχθεί όλο και περισσότερες πιέσεις να δηλώσει αν θα παραιτηθεί από τη θέση του στο ΔΝΤ προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας και να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον αναμενόμενο υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος UMP.

Ο Σαρκοζί νίκησε την Ρουαγιάλ κατά στις εκλογές του 2007, αλλά η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα ανάμέσα σε σκάνδαλα και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την οικονομία, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στρος-Καν είναι δημοφιλέστερος για την προεδρία.

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον - στο ΔΝΤ ανήκουν 187 χώρες - το θέμα συζήτησης είναι προς τα που έχει βάλει πλώρη ο Στρος Καν, ενώ εκπρόσωποι και αντιπροσωπείες του ΔΝΤ αρνούνται να απαντήσουν στο ερώτημα.

"Υπάρχουν πολλές φήμες", δήλωσε ο εκπρόσωπος των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο AFP, τελώντας υπό τους όρους της ανωνυμίας και εκθειάζοντας την απόδοση του επικεφαλής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης.
"Το αν θα παραιτηθεί είναι ένα πολιτικό θέμα, αλλά θα προτιμήσω να μην το σχολιάσω. Θα επαναλάβω μόνο ότι είναι πολύ αποδοτικός και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι", πρόσθεσε.

Ο Στρος-Καν, 61 ετών, μάλλον θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος Ευρωπαίος που θα έχει εκλεγεί στη θέση αυτή για πολλά χρόνια στο απώτερο μέλλον.

Μιλώντας στο Νέο Δελχί την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι ήταν σίγουρος ότι η εξηκονταετής παράδοση των ηγεσιών του ΔΝΤ και ο "θυγατρικός θεσμός" της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν κάνει τον κύκλο τους.

"Η λεγόμενη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ενώ της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός έχει λήξει", δήλωσε ο Στρος-Καν, ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις αναδυόμενες οικονομίες έτσι ώστε να προβληθεί η σημασία τους για την παγκόσμια οικονομία.

Αλλά η Ευρώπη έχει στην παρούσα φάση απόλυτη ανάγκη το ΔΝΤ, το οποίο έχει αποτελέσει προπύργιο, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δάνεισε 12,3 δις ευρω στην Ουγγαρία το Νοέμβριο του 2008, 12,9 δις στη Ρουμανία τον Μάιο του 2009, 30 δις στην Ελλάδα το Μάιο του 2010 και σύντομα πρόκειται να δανείσει 22,5 στην Ιρλανδία.

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του κ. Στρος-Καν ήταν η επέμβαση του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο Άνταμ Λέρικ του American Enterprise Institute, ένα think-tank στη Ουάσιγκτον.

Ο οικονομολόγος, ωστόσο, απέκλεισε έναν "πόλεμο της διαδοχής" που θα οδηγούσε σε σπατάλη χρόνου και ενέγειας από μέρους των κρατών-μελών του ΔΝΤ.

"Αν η κρίση των αγορών συνεχιστεί, δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πρατεταμένη διπλωματική συζήτηση την ώρα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίσης", δήλωσε ο Λέρικ.

"Θα υπάρξει ένα γρήγορος συμβιβασμός. Ίσως να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο με την προοπτική να υπηρετήσει για ενάμισι χρόνο, οπότε θα λήξει και η θητεία του Στρoς-Καν", πρόσθεσε.

Αυτό θα δώσει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο ΔΝΤ να εστιάσει την προσοχή του στους υποψήφιους από Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Μεξικό, οι οποίοι έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των ΜΜΕ ως πιθανοί υποψήφιοι ηγέτες τους τελευταίους μήνες.

Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο Στρος-Καν κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.

Για την προεκλογική εκστρατεία του 2012 για την προεδρία της Γαλλίας δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Στέρν ότι δεν θα είναι υποψήφιος. "Θα υπηρετήσω την θητεία μου ως επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι το τέλος. Και η θητεία λήγει το 2012".

Αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, καθώς είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL στις 4 Φεβρουαρίου: "Υπό ορισμένους όρους, ίσως να επανεξέταζα το ζήτημα".

Άφησε, ωστόσο, επίσης να εννοηθεί ότι έχει σκεφτεί το θέμα της αποχώρησής του: "Δεν είναι δεδομένο ότι την ημέρα που θα έχω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα το κοινοποιήσω μέσω των ΜΜΕ", δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, στις 15 Νοεμβρίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]